Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Vali Mutlu ateşten atladı, yumurta tokuşturdu

        Nevruz Bayramı kutlamalarının İstanbul'daki adresi Topkapı Meydanı Kültür Merkezi'ydi. Programına İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ahmet Selamet, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ile Türki Cumhuriyetlerden vatandaşlar katıldı.

        "BAHARIMIZ, UMUT GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN"

        Kutlamalar Mehter takımının gösterisiyle başladı, Nevruz duasının okunmasıyla devam etti. Ardından, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu bir konuşma yaptı. Mutlu, "Bugün bir bahar ve bayram günü. Nevruz, baharın müjdecisi. Bu neşe günü hepimize mutluluklar sevinçler ve umutlar getirsin. Bu duygularla hepinizin bahar bayramını Nevruz'unu yürekten kutluyorum. Baharımız, neşe günümüz, umut günümüz kutlu olsun. Bu güzel bayram sadece Anadolu'da değil çok geniş coğrafyada ata yurdumuz Orta Asya'dan Balkanlar'a Ortadoğu'ya varıncaya kadar çok geniş bir alanda kutlanıyor. Bu günün getirdiği özel bir enerjiyle bahara mutlu huzurlu ve neşeli giriyoruz " dedi.

        "NEVRUZ HEPİMİZİN ORTAK ŞİFRESİ ORTAK PAROLASI VE EN GÜZEL BAYRAMIDIR"

        Vali Mutlu, Nevruz duasını hatırlatarak, " Bu geniş coğrafyada bütün Orta Asya'yı Balkanları Rumelisiyle bütün uluslar bu güzel duaya amin diyoruz, gönülden katılıyoruz. Yüreğimizde var olan sevgi artsın hanelerimize gelen bereket çoğalsın. Bereketimizi sevgimizi insanlığımızı paylaşalım istiyoruz. Artık bundan sonra geride bıraktığımız ayrılıklar kışın getirdiği ayrılıklar yerini birliğe beraberliğe kaynaşmaya bıraksın. Orada buluşalım kucaklaşalım istiyoruz. Bu Nevruz böylesine bir bereketi bize taşıyacak " şeklinde konuştu. Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da bir konuşma yaptı. Karaosmanoğlu, "Üyelerimizin bulunduğu 16 ülkeden 250 sanatçıyı kentimizde ülkemizde misafir ediyoruz. İstanbul başta olmak üzere Anadolu'nun birçok şehrinde kardeşlik şarkıları söyleyecekler, güzel folklorünü sergileyecekler. Dünyanın en geniş coğrafyasında yaşayan ve yaşatılan Nevruz kültürü 3 bin yıldır bu diyarlara baharı müjdeliyor. Nevruz Anadolu'dan Doğu Türkistan'a Yakutistan buzullarından Adriyatik kıyılarına kadar hepimizin ortak şifresi ortak parolası ve en güzel bayramıdır. Nevruz toprağı, güneşi ,bereketi, barışı, kardeşliği müjdeliyor bize " diye konuştu.

        NEVRUZ ATEŞİNDEN ATLADILAR, DEMİR DÖVÜP, YUMURTA TOKUŞTURDULAR

        Konuşmaların ardından, vatandaşlara şeker dağıtıldı. Kutlamalar sırasında İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile protokol üyeleri Nevruz ateşinden atladı. Ardından Vali Mutlu ve beraberindekiler demir dövdü ve rengarenk yumurtalardan tokuşturdu. Vali Mutlu Irak Türkmenleri ile halay da çekti. Kutlamalara Türki Cumhuriyetlerden çok sayıda vatandaş da katıldı.

        Topkapı Kültür Merkezi'ndeki kutlamalara Bosna Hersek, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkistan'ın yanı sıra, Gagavuz Türkleri, Çuvaş Türkleri, Sincan - Uygur Özerk bölgesi, Irak Türkmenleri, Kırım Türkleri de katıldı.

        Türkiye'ye Türkistan'dan gelerek yerleşen Hacife Erbaş, "Nevruz demek insanların birbirine sevgiyle saygıyla bağlanması demektir. Hoşgörülü olmak demektir. Bundan sonra da böyle olmasını isteriz " şeklinde konuştu. Kazakistan'dan gelen Rahila Tileyuova ise, "Biz Kazakistanlıyız. Nevruz Bayramı için Türkiye'ye geldik. Türk dünyasının Nevruz Bayramı kutlu olsun " dedi.

        Tileyuova, Kazakça Nevruz Bayramını da kutladı. Kutlamalar katılan çocuklar da yumurta tokuşturdu. Kutlamalara Irak Türkmenlerinden katılanlar da vardı. Himen Remzi, kutlamaların güzel geçtiğini söyledi. İpek Demirci de, "Bahar bizim için sevgi kardeşlik anlamına geliyor. Şimdi halay da çekeceği Türkmenler olarak kutluyoruz " şeklinde konuştu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ