Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kritik dava başladı

        28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılanacağı davanın ilk celsesi, Ankara Adliyesi'nde başladı.

        Kritik davada yaşanan gelişmeler;

        *Dava nedeniyle polis ekipleri, sabah saatlerinden itibaren Ankara Adliyesi çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. TOMA'lar da adliye önünde hazırda bekletildi. Davayı takip edecek basın mensupları da sabahın erken saatlerinde Adliyeye geldi. Kararname Mağduru Askerler Platformu (KAMA) üyesi bir grup, adliye bahçesinde basın açıklaması yapmak istedi. Emniyet güçleri grubu, adliye önünde karşıt gruplar olduğu için başka bir noktaya yönlendirdi. Polisin uyarısını dikkate almayan KAMA üyeleri, suçüstü girişinde basın açıklaması yaptı. Açıklama sırasında sanıklara destek için gelenler, grubu yuhalayıp, sloganlarla protesto etti.

        *Sanık yakınları duruşmayı salonda bulunan ekrandan takip ediyor.

        *Duruşma, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığınca salona kurulan görüntü ve ses sistemi ile kayıt altına alınıyor.

        *Mahkeme heyeti, Başkan Tayyar Köksal ile üyeler Süleyman Köksaldı ve Hakan Oruç'tan oluşuyor. Hakim Kadriye Çatal da yedek üye olarak salonda bulunuyor.

        GERGİNLİK YAŞANDI

        *Duruşmanın savcılığını ise iddianameyi hazırlayan savcılardan Kemal Çetin yapıyor.

        *Öte yandan, emniyet güçleri, sabah saatlerinden itibaren adliye içi ve çevresinde güvenlik önemleri aldı.

        *28 Şubat Postmodern darbesi ilk duruşmasının görüldüğü Ankara Adliyesi'nde darbe karşıtlarıyla sanıklara destek için gelen bir grup arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

        SANIKLARIN KİMLİKLERİ AÇIKLANIYOR

        Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, emekli orgeneraller Çevik Bir, Çetin Doğan ve Erol Özkasnak, eski kuvvet komutanları Ahmet Çörekçi, Hikmet Köksal, Teoman Koman, Fevzi Türkeri, Erdal Ceylanoğlu, eski MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç, MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz gibi isimlerin yer aldığı 103 sanığın yargılanacağı davanın ilk celsesi, bugün başladı. Ankara 13 Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesi sanıklar cezaevi aracı ile Adliyeye getirildi.

        *Karadayı'nın sağlık raporu mahkemeye sunuldu.

        *Sanıkların kimlikleri açıklanıyor.

        *28 Şubat davasında, iddianameyi okumak üzere görevlendirilen iki spiker salondaki yerini aldı. CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ve İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal salona girdi.

        ŞEVKET KAZAN MAHKEMEYE GELDİ

        28 Şubat döneminin Adalet Bakanı Şevket Kazan, Postmodern darbenin ilk duruşmasının görüldüğü Ankara Adliyesi'ne geldi.

        Kazan, adliye önünde bekleyen gazetecilerin yönelttiği sorulara, "Yoklamalar yapılıyor" yanıtını verdi. Kazan daha sonra gazetecilerin yanından ayrılıp, adliyenin arka tarafına yöneldi.

        Öte yandan 28 Şubat dönemi mağduru bazı başörtülü kadınlar da davayı izlemek üzere adliyeye girdi.

        "DARBE YAPMAMIŞLARDIR"

        Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı Erdoğan Karakuş, "Bu mağduriyetin şuanda tutuklu bulunan silah arkadaşlarımızla bir ilgisi yoktur. Silah arkadaşlarımız başbakanlığın yayımladığı genelgedeki tedbirleri uygulamışlar, söylendiği gibi darbe yapmamışlardır" dedi.

        28 Şubat davasının görüldüğü Ankara Adliyesi önünde toplanan TESUD ile İşçi Partisi üyeleri ortak basın açıklaması yaptı.

        Grup adına açıklama yapan TESUD Başkanı Erdoğan Karakuş, davada yargılananların dönemin cumhurbaşkanı ile başbakanının talimatlarını yerine getirdiğini savundu.

        Karukuş, "Bu mağduriyetin şuanda tutuklu bulunan silah arkadaşlarımızla bir ilgisi yoktur. Silah arkadaşlarımız başbakanlığın yayımladığı genelgedeki tedbirleri uygulamışlar, söylendiği gibi darbe yapmamışlardır" dedi.

        28 Şubat sürecinde yaşananları özetleyen Karakuş, dönemin siyasetçilerinin mağdur konumuna girme hakkının olmadığını öne sürdü.

        Karakuş, "Bu davada bir kişi hariç, sadece askerlerin yargılanması davanın siyasi olduğu, BOP'un bir parçası olduğu, Türkiye üzerinde gizli emelleri bulunanların bir hareketi olduğu, amaçlarının askerleri itibarsızlaştırarak Türkiye üzerindeki emellerini daha kolay elde etmek olduğu Ortadoğu'daki Müslümanı Müslümana kırdırma karmaşasının bunun en güzel kanıtı olduğu millet iradesinde yerini bulmuştur" ifadesini kullandı.

        MGK TUTANAKLARI MAHKEMEYE GÖNDERİLMEDİ

        Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, MGK tutanaklarını 'devlet sırrı' diyerek mahkemeye göndermedi.

        REDDİ HAKİMİ TALEBİ REDDEDİLDİ

        Duruşmanın sabahki bölümünde sanık avukatları reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, konuya ilişkin bir karar verdi. 28 Şubat davasında üye Hakim Hakan Oruç'a ilişkin 'reddi hakim' talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi. CMK'ya göre kanuna aykırı bir durum olmadığı ifade edildi.

        KARADAYI'NIN AVUKATI İTİRAZ ETTİ

        28 Şubat davasında yargılanan Genelkurmay eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın avukatı Erol Aras, "Bu yargılamanın yapılacağı yerin Anayasa Mahkemesi olduğunu ve tarihi bir sorumluluk olduğunu, savcının bu konudaki haksız kararına ortak olunmaması gerektiği yönünde itirazımızı mahkemeye verdik" dedi.

        Ankara 13'ncü Ağır Ceza mahkemesinde bugün başlayan davada yargılanan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın avukatı Aras, gazetecilere açıklamada bulundu.Davanın görüşüldüğü Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesine daha önce bir itirazda bulunduklarını, mahkemenin de celse arasında itirazı yerinde bulduğunu söyleyen Aras, daha önce 28 Şubat ile ilgili takipsizlik kararı kaldırılmadan davanın açıldığını anlatarak, bunun skandal olduğunu söyledi. Aras, " Yazılan iddianamenin temelinin çok sakat olduğu, hukuk dışı şekilde yapıldığı ve mutlak yok hükmünde olduğu anlamını çıkartan bir olay. Buna itiraz ettik. Ama sayın mahkeme 'biz bu konudaki eksikleri tamamladık' dedi. Bir karar verecek ama tahmin ediyorum bu konuda verilecek karar 'yargılamanın durması' ya da 'reddi yönünde' değil de 'eksik giderildi devamı' şeklindedir"

        SANIKLARIN KİMLİK TESPİTİ TAMAMLANDI

        Sanıkların kimlik tespiti tamamlandı. Savcı mütalaasını sundu. Sanık avukatlarının taleplerinin reddedilmesini isteyerek iddiaamenin okunmasını istedi.

        Sanık avukatları eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın yüce divanda yargılanmasını istedi. Ancak duruşma savcısı Kemal Çetin "Sanıklara atılı suçlar 'görev suçu' değil burada yargılanabilirler" dedi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ