Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Hayat pahalılığı flörtleşmeyi de etkiledi!

        2019 yılında pandemiyle birlikte sosyal hayat tamamen bitti... Dışarıda pazar kahvaltıları ya da sinema salonlarında film izlemek yerini paket servislere ve dizi-film platformlarına bıraktı.

        Pandemi geride kaldı kalmasına ama bu sefer dünyayı kriz vurdu. Arkadaşlarla spontane gelişen buluşmalar, maaşların yatırılma tarihine denk getirilmeye başlandı. ‘Sosyalleşmek’ giderek daha pahalı hale geldiğinden, şimdilerde davetler bir bahaneyle geri çevriliyor.

        Sonuç olarak, buluşmalarda çok daha seçici olması gerektiğinden yeni insanlarla tanışmak, hatta yeni bir ilişkiye başlamak dahi çok zor.

        Ekonomik sıkıntılar, gençleri flört etmekten, yeni bir ilişkiye başlamaktan alıkoyuyor. Gençlerin çoğunluğu flörtleşmenin ilk birkaç ayında manzaralı bir yürüyüşü ya da pikniği, şık bir restoranda yemeğe tercih ediyor.

        KONU FLÖRT OLDUĞUNDA MALİ DURUMLAR ÖN PLANDA!

        Çevrimiçi flört uygulaması, Bumble 2 bin 187 kişiye, para ve flört konusundaki düşüncelerini sordu. Araştırma, özellikle gençlerin konu flört olduğunda mali durumlarını ön plana koyduğunu ortaya koydu.

        Ankete göre 18-34 yaş arasındaki kişilerin yüzde 30'u ilk buluşmada mekan önerirken bütçesini düşünerek bilinçli hareket ediyor. Her beş kişiden biri de (yüzde 21'i), yıl başındaki durumlarına kıyasla 'ilk buluşma bütçesi' belirlemeye daha çok meyilli.

        REKLAM

        PİKNİK VE SAHİLDE YÜRÜYÜŞ...

        Katılımcıların neredeyse yarısı artık gösterişli buluşmalar yerine sade randevuları tercih ettiğini söylüyor. 18-34 yaşları arasındaki her üç kişiden birinin yılın başına kıyasla, parkta veya sahilde yürüyüş gibi masrafsız bir aktivite önerme olasılığı daha yüksek.

        Gençler ceplerini düşünürken 35-54 yaş arası kişilerin ilk buluşmaya belirli bir bütçe ayırma olasılıkları daha düşük. Ancak bu katılımcıların yüzde 35'i daha mütevazı buluşma mekanlarını tercih ediyor.

        Yani artık bir anlık heyecanla gelişen planlar geride kaldı. Bir yerde buluşmadan önce giderler enine boyuna hesaplanıyor.

        29 yaşındaki Hakan, üniversitede okurken kız arkadaşını 10 dakika görebilmek için yol masraflarını dikkate almadan Eskişehir’den Gebze’ye gidebiliyordu. Hakan, KYK bursuyla kız arkadaşıyla hafta sonu farklı illere seyahat ettiğinde yaptığı masrafla şimdi dışarıda kahvaltı yapabiliyor.

        31 yaşındaki İnanç, içinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle ilk randevuya çıkarken parayı geri planda tutsa da maddi hesaplamaları düşünmeden edemiyor. İlk buluşmada karşısındakini etkilemek için harcamadan kısmadığını söylüyor. Flörtüyle daha samimi olduktan sonra 4. veya 5. buluşmadan itibaren daha mütevazı planlara yöneliyor. Ancak mali durumu kendisinden iyi olan biriyle yakınlaşmaya çekiniyor ve geri adım atıyor.

        34 yaşındaki Caner de bütçesini ön planda tutuyor, maddi konular nedeniyle sade mekanlar seçiyor.

        PARADAN KONUŞMAK ARTIK TABU DEĞİL

        Flörtleşirken para hakkında konuşmak her zaman biraz tabu olmuştur. Ancak mali konularda açık olmanın, işleri herkes için daha kolay ve daha rahat hale geldiği düşünülüyor. Sonuçta dürüst ve açık olmak bir ilişkinin temel taşlarından bir tanesi!

        Bumble'ın anketine katılan her üç kişiden biri tanışma evresinde finans hakkında konuşmanın önemli olduğu görüşünde. Katılımcıların sadece yüzde 6'sı yeni tanışılan kişiyle finans konusunun asla konuşulmaması gerektiğine inanıyor.

        YouGov aracılığıyla yaptırılan yeni araştırma da, ilk buluşmada para hakkında konuşmanın artık birçok kişi tarafından tabu olarak görülmediğini ortaya koydu. Z ve Y kuşağı yeni tanıştığı kişilere maaşlarını açıkça söylüyor.

        26 yaşındaki Merve, lüks mekanlara gitmek yerine daha sade etkinliklerden yana... Tasarruf etmenin ya da mali konuları göz önünde bulundurmanın olgunluk belirtisi olduğunu düşünüyor. İlk buluşmalarda hesabın tek kişiye yıkılmaması gerektiğine inanıyor. Fakat tanışma evresinde gelir ve giderler hakkında konuşmayı, mali konularda açık olmayı tercih etmiyor.

        27 yaşındaki Şeyda, ilk buluşmada sakin ve daha samimi ortamlarda daha rahat edebildiğini söylüyor. Lüks restoranda kasılmaktan ziyade şirin bir kafede bir şeyler içmek, sahilde yürüyüş yapmak daha iyi. Öte yandan para ve maaş hakkında konuşmak konusunda çekinceleri var. Kendisi için para geri planda olduğundan, karşı tarafın mali hesaplamalar yapması rahatsız edebilir.

        REKLAM

        İLİŞKİDE OLANLAR GİDERLERİ BÖLÜŞMEK İÇİN CİDDİ ADIM ATIYOR

        Yalnızlar ilişkiye başlarken zorlanıyor fakat ilişkide olanlara ne demeli?

        Bumble'ın araştırması ayrıca, her beş kişiden birinin, mali açıdan istikrarlı bir ilişkide olmayı, yılın başında olduğundan daha fazla önemsediğini de ortaya çıkardı. Birkaç buluşmadan sonra sona eren ilişkiler yerine gerçekten doğru kişi için 'zaman ve para' harcanıyor.

        İlişkisi olan kişiler ise barınma, fatura, yemek masrafları gibi yaşam maliyetlerinden tasarruf edebilmek, masrafları ikiye bölebilmek için birlikteliklerini ciddileştiriyor.

        Finansal kriz genç-yaşlı demeden herkesi, hayatın her alanını etkiledi elbette... İlişkiler buna dahil! Konu 'aşk'ı aramaya geldiğinde herkes kalbini dinlemek istese de, artık mali konularda 'tamamen duygusal' ilerleniyor.

        Bir zamanlar pastane denince ilk bakışmalar, ilk buluşmalar, ilk sohbetler gelirdi akla...

        Geçmişte pek çok çiftin ilk buluşma yeri olan 'pastane'lerin hayat pahalılığı nedeniyle yeniden popüler olacağı gözüküyor. Çünkü ilk buluşmalarda şık bir restoranda yemek yemek yerine artık yalnızca çay ve kahve içilebilecek gibi duruyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ