Kilosu 80 euroya satılıyor! Ürün yetişmiyor
BURDUR ve Isparta'nın öncülük ettiği lavanta üretiminde hasat dönemiyle birlikte lavanta yağı da çıkarılmaya başlandı. Binlerce turisti çeken lavanta bahçelerinde iki tür üretilen lavantanın yağının kilosu 80 Euro'ya kadar alıcı buluyor. Buna rağmen iç pazara ürün yetişmiyor ve ithal ediliyor
5 MİLYON TL GELİR
Yaklaşık 3 bin dekar alanda üretilen lavantanın ise kuru olarak değerlendirildiğine işaret eden Sarıca, kilogram fiyatının 8- 10 TL arasında değiştiğini, yaklaşık 1,6 milyon TL gelir sağlandığını anlattı.
Öztürk Sarıca, yağ ve kuru lavanta gelirinin yanı sıra suyu, posası, henüz kısmi üretimi yapılan krem, sabun gibi ürünler ve turizm geliri eklendiğinde lavantanın Türkiye ekonomisine bugünkü katkısının 5 milyon TL'nin üzerinde olduğunu açıkladı.
LAVANTA YASTIĞI, SAKİNLEŞTİRİYOR
Lavantanın hoş kokusunun sinir sağlığı açısından ciddi fayda sağladığını ve sakinleştirici etkisi olduğuna dikkati çeken Öztürk Sarıca, tekstil sektöründe pamuk veya elyaf karışımı lavanta posası kullanılan yastık üretildiğini, bu yastıkların uykuya geçişi kolaylaştırdığını dile getirdi.
Sarıca, lavantanın antiseptik ve antifungal özellikleriyle de cilt sağlığı bakımından çok yararlı olduğunu belirterek, lavantanın esansiyel yağlarının cilt ve saç sağlığı açısından da önemli olduğuna işaret etti. Öztürk Sarıca, çay olarak da içilebilin kuru lavantanın özellikle kese içinde evlerde çeşitli yerlere asılarak kokusundan faydalanıldığını anlattı.
TÜRKİYE LAVANTA YAĞI İTHAL EDİYOR
Türkiye'nin yıllık lavanta yağı tüketiminin 10 ton civarında olduğuna dikkat çeken Sarıca, şu anki üretimlerle bunun ancak 4 tonunun karşılanabildiğini söyledi.
Üretimin iç pazarda olduğu kadar yurt dışına ihraç edildiğine dikkati çeken Sarıca, üretimin yarıya yakınının ise kuru olarak değerlendirildiğini, kokusunun sakinleştirici etkisi nedeniyle demet veya kese halinde evlerde çok sık kullanıldığını söyledi. Sarıca, son yıllarda evlenen çiftlerin de küçük keseler halinde davetlilere düğün hediyesi olarak lavanta verdiklerini de kaydetti.
KATMA DEĞERLİ ÜRÜNÜN ÖNEMİ
Oda parfümü, çay olarak da kullanılan lavantanın, yağı çıkarıldıktan sonra ihracatından daha çok katma değerli ürüne dönüştürülmesinin önemine vurgu yapan Sarıca, Lisinia olarak kolonya, krem, sabun gibi ürünlere dönüştürdüklerini, parfümü üzerinde de çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Lisinia'da üretilen lavanta, adaçayı, kekik, gül, melisa gibi tıbbi ve aromatik bitkiler ilaç, kozmetik ve gıda sektörlerinde önemli yer tutuyor. Bu ürünler sindirim sistemi rahatsızlıklarından enfeksiyonlara birçok rahatsızlığa da iyi geliyor.