Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Koronavirüs hangi organları tutuyor? - Haberler

        Koronavirüs(Covid-19) tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor.Dünya genelinde Covid-19 bulaşan kişi sayısı 2.4 milyonu geçerken, iyileşenlerin sayısı 650 bine, can kaybı ise 170 bine yaklaştı.

        Binlerce kişiyi hayattan koparan koronavirüsün vücutta yol açtığı hasarlar araştırılıyor.Akciğerler, kalp, kan damarları, böbrekler, bağırsak ve beyin de dahil olmak üzere koronavirüs birçok organa ulaşabiliyor.

        VÜCUTTA YOL AÇTIĞI HASAR FELAKET

        Yale Üniversitesi ve Yale-New Haven Hastanesi’nden Kardiyolog Dr. Harlan Krumholz, Covid-19’un vücutta yol açtığı hasarı felaket olarak değerlendirdi.

        Krumholz,“(Hastalık) Vücuttaki hemen hemen her yere yıkıcı sonuçlara neden olacak bir şekilde saldırabiliyor" dedi.

        Science dergisinde, virüsün hücrelerin içerisine girdiği ve içeri girdikten sonra hücre mekanizmasını ele geçirerek, sayısız kopyasını yaptığı ve yeni hücreleri istila ettiği belirtildi.

        OTOPSİDE TESPİT EDİLDİ

        Habere göre, bağışıklık sistemi bu ilk aşamada virüsü yenemezse, virüs akciğerlere saldırmak için nefes borusuna iniyor ve ölümcül olabiliyor. Yapılanotopsilerin, akciğer alveollerinin sıvı, beyaz kan hücreleri ve tahrip edilmiş akciğer hücreleriyle dolu olduğu belirtildi.

        Bazı uzmanların bunun bağışıklık sisteminin şiddetli bir tepkisi olan sitokin fırtınasının sonucu olabileceğini belirtti. Ayrıca sitokin fırtınasında, bazı sitokin seviyelerinin ihtiyaç duyulanın çok ötesine geçtiği ve bağışıklık hücrelerinin sağlıklı dokulara saldırmaya başladığı kaydedildi. Böylece kan damarlarınde sızıntı meydana geliyor, kan basıncı düşüyor, pıhtı oluşuyor ve organ yetmezliği ortaya çıkabiliyor.

        ACE RESEPTÖRLERİ EN ÇOK HANGİ ORGANLARDA VAR?

        Geçtiğimiz günlerde koronavirüsün hangi organları etkilediğini anlatanAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Özkan, "Koronavirüs damlacık yoluyla alındığı zaman akciğerlerde sorun yaratarak ilgili klinik tabloyu oluşturuyordu ama literatüre baktığımız zaman ACE2 reseptörleri aracılığıyla virüsler yapışıp vücutta kalıyordu. ACE reseptörleri vücutta hangi organlarda daha fazla dersek;

        1. İnce bağırsaklarda

        2. Kalın bağırsaklarda

        3. Onikiparmak bağırsağı

        4. Böbrekler

        5. Testisler

        6. Safra yolları ve safra kesesi

        7. Kalp kası

        8. Tiroid

        9. Pankreas

        14. Rektum

        15. Yumurtalıklar

        16. Özofagus / Yemek borusu

        17. Karaciğer

        22. Akciğer

        Akciğer 22'nci sırada geliyor ama klinik tablo daha ağırlıklı olarak akciğerde seyrediyor" açıklamasında bulunmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ