Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kurtulmuş'tan partilere yeni anayasa ziyareti

        TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Temennimiz, TBMM'de çok büyük bir çoğunlukla, siyasi partilerin üzerinde uzlaşabileceği bir anayasa çalışmasının ortaya konulması ve bunun da Meclis'te kabul edilmesidir." dedi.

        Kurtulmuş, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis Grubu'nu ziyaret ederek, Eş Genel Başkanlar Tülay Hatımoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan ile görüştü.

        Yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından Kurtulmuş ve Oruç, gazetecilere açıklama yaptı.

        Yeni anayasa çalışmaları kapsamında yaptıkları görüşmeleri bugün parlamentoda grubu bulunan 3 parti ile sürdürdüklerini ve sürece ilişkin çerçeveyi DEM Parti ile paylaştıklarını anlatan Kurtulmuş, "Bu süreci açık, şeffaf, demokratik bir şekilde sürdürme talebimizi kendilerine ilettik. Değerli eş genel başkanlar ve grup başkanları, arkadaşlarıyla müzakere ettikten sonra bu yola ilişkin görüşlerini parti olarak kamuoyu ile paylaşacaktır. Bizim temennimiz, TBMM'de çok büyük bir çoğunlukla, siyasi partilerin üzerinde uzlaşabileceği bir anayasa çalışmasının ortaya konulması ve bunun da Meclis'te kabul edilmesidir." diye konuştu.

        REKLAM

        DEM PARTİLİ ORUÇ: YOL TEMİZLİĞİNE İHTİYAÇ VAR

        DEM Parti Eş Genel Başkanı Oruç da Meclis Başkanı Kurtulmuş'a ziyaretinden dolayı teşekkür ederek, şu görüşleri paylaştı:

        "DEM Parti olarak demokratik anayasa yapım sürecine Türkiye'nin ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz. Bu konuyla ilgili çeşitli açıklamalarımız olmuştur. Biz, 12 Eylül Anayasası'nın uygulanmadığı bir dönemden geçerken ne yazık ki 12 Eylül Anayasası'nın değişmesi ve demokratik bir Türkiye'nin inşa edilmesi konusunda adımlar atılmasıyla ilgili görüşlerimiz kamuoyunca bilinmektedir. Bu dönemde elbette bir yol temizliğine ihtiyaç var. Türkiye'de bir demokratik anayasa yapım sürecini inşa edebilmek için mevcut baskı sürecinin, anti demokratik sürecin ortadan kalkması, Anayasa, AİHM hükümlerinin, kararlarının uygulanması gerekir. Bütün bunlar bizler açısından önemli."

        1 Mayıs'ta yaşanan olayları olumsuz karşıladıklarını ifade eden Oruç, "Böylesi bir zeminde anayasa yapım sürecinin zorluklarının olabileceğinin altını çizdik. En geniş yelpazedeki toplumsal bir mutabakatla bütün hakların anayasal güvence altına alındığı bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin açılması elbette bizler açısından da önemli." değerlendirmesinde bulundu.

        Oruç, Türkiye'nin derin bir ekonomik krizden geçtiğini; yeni anayasa tartışmalarının bu sorununun üstünü örtmeyecek şekilde gelişmesi gerektiğini, bu problemin çözülmesi konusunda bütün siyasi partilerin sorumluluğu olduğunu dile getirdi.

        SAADET GRUBUNA ZİYARET

        TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasa çalışmaları çerçevesinde Saadet Partisi Meclis Grubu'nu ziyaret etti.

        Anayasa çalışmaları kapsamında Meclisteki siyasi parti gruplarını ziyaret eden Kurtulmuş'un bugün DEM Parti'den sonra ikinci durağı Saadet Partisi Meclis Grubu oldu. Kurtulmuş, ziyaretinde Saadet Partisi Grubu Başkanı Selçuk Özdağ, Grup Başkanvekilleri İsa Mesih Şahin ve Bülent Kaya, Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun ile görüştü.

        Kurtulmuş, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada anayasa konusunda Saadet Partisi Grubu'nun fikirlerini aldıklarını söyleyerek, görüşmenin olumlu geçtiğini ifade etti.

        Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ ise, teklifi gruplarında değerlendireceklerini belirterek, "En önemli şey, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kuvvetler ayrılığının net şekilde ayrılacağı söylenmişti. Gördüğümüz şu ki verdiğimiz soru önergelerinde dahi anayasa bakanlara diyor ki, 'Soru önergelerine 15 günde cevap verin.' Ama cevap vermiyorlar. Bununla ilgili çalışmalar yapılması gerekiyor. Biz Türkiye'nin konuşan Türkiye olmasını istiyoruz, susan değil. Konuştuktan sonra uzlaşan Türkiye, uzlaştıktan sonra anlaşan Türkiye" ifadelerini kullandı.

        Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya da, siyasi zemine katkı sağlayacak her türlü çabanın içinde olacaklarını belirterek, TBMM Başkanının da buna katkı ve çabaları olacağını kaydetti.

        İYİ PARTİ'Yİ ZİYARET ETTİ

        Kurtulmuş, Saadet Partisi'nin ardından İYİ Parti'yi ziyaret etti.

        Kurtulmuş, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nu genel başkanlığa seçilmesinden dolayı kutlayarak, başarılar diledi.

        Görüşmenin ardından Kurtulmuş ve Dervişoğlu kameraların karşısına geçti.

        Meclis'teki partilerin, doğru bir usul, masa etrafında toplanarak yeni anayasa konusunda tartışabilecekleri bir zemin oluşturulabilmesi için gayret sarf etmeleri gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, "Siyasi partilerin öncelikli olarak birbirleriyle el sıkışmaları lazım. Yumrukları sıkarak diyalog olmaz, partilerin ve grupların birbirlerini anlaması, anlaşması mümkün olmaz. Ziyaret ettiğim 4 partide de diyaloğa açık bir anlayışın olduğunu, açık ve şeffaf bir zeminde bu konuların tartışılmasına müsait bir siyasal anlayışa sahip olduklarını görmekten dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim." diye konuştu.

        Kurtulmuş, yeni anayasa tartışmalarının doğru bir zeminde yürütülmesi gerektiğine işaret ederek, "Türkiye'de anayasa tartışması bizim bildiğimiz on yıllar boyunca devam eder. Hatta şunu çok açık söylemek mümkün ki, 82 Anayasası'nın kabul edilişinin ertesi gününden itibaren çok yoğun eleştirilere muhatap olmuş, defaatle üzerinde değişiklikler yapılmış ama hala Anayasa'nın bir şekilde ana çerçevesinin, ruhunun devam ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla artık bunun vaktinin, zamanının geldiğini bu yaptığım görüşmelerde bir kere daha görüyorum, anlıyorum. Bu, bir fantezi değildir; bu, bir temenni değildir; bu, bir grubun, bir partinin işi değildir." değerlendirmesinde bulundu.

        "DİĞER SİYASİ PARTİLERİN DE GÖRÜŞLERİNİ ALACAĞIZ"

        TBMM Başkanı Kurtulmuş, partilerin anayasası olmayacağına, anayasa teklifleri olabileceğine işaret ederek, "Dolayısıyla bunun milletin anayasası haline getirilmesi için TBMM zeminini en iyi şekilde, neredeyse hatasız bir şekilde kullanmamız lazım ve buradan da ortaya çıkacak müşterek fikirler üzerinde ümit ve temenni ediyorum ki parlamentoda 400'ün üstünde bir ittifakla yeni anayasa metninin kabul edilmesi mümkün olsun." dedi.

        Yeni anayasa konusuna meclis başkanı olarak titizlikle yoğunlaşacağını, süreci açık ve şeffaf bir iletişimle sürdüreceğini belirten Kurtulmuş, siyasi partilerin kendi grup ve yetkili organlarında tartışarak hazırlayacakları anayasa tekliflerinin, ekim ayıyla birlikte Meclis'te doğru bir zeminde tartışılmasının da mümkün olabileceğini söyledi.

        TBMM'de, halkın yüzde 95'inin oyunun temsil edilmesi ile 15 siyasi parti ve 6 siyasi parti grubunun bulunmasının fevkalade büyük bir çoğulculuk işareti olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Özgür, demokratik, çağdaş ve çoğulcu bir anayasanın yapılması için parlamentoda bir zemin mevcuttur. Bundan en iyi şekilde istifade ederek sonuç alınmasının doğru olduğu kanaatindeyim. 'Bu parlamento kurucu bir parlamento değildir ve anayasa yapamaz' fikri kabul edilemez. Bu parlamento, milletin doğrudan doğruya oylarıyla seçilmiş bir parlamentodur. Eğer yeterli sayıyı bulursa anayasa değişikliğini gerçekleştirebilir." diye konuştu.

        "Yaptığım ziyaretlerde siyasi partilerin ön yargısız şekilde bu konuya yaklaşmalarından dolayı bir memnuniyet duyuyorum" diyen Kurtulmuş, "Türkiye, Cumhuriyet'imizin ikinci asrında 28. Dönem TBMM'ye yakışan yeni bir anayasayı hazırlayarak ya da çok kapsamlı bir anayasa değişikliği yaparak milletimizin ihtiyacı olan konulara cevap verebilecektir. Bundan sonra inşallah daha evvel de ifade ettiğim gibi, sadece grubu bulunan siyasi partiler değil parlamentoda temsil edilen diğer siyasi partilerin de görüşlerini alacağız." ifadelerini kullandı.

        Üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve yargı camiasının da görüşlerinin alındığı açık ve şeffaf bir süreci yürüteceklerini dile getiren Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarının, milletin beklentilerine cevap verecek bir üslup, yöntem ve içerikle sonuçlanmasını ümit ve temenni ettiğini söyledi.

        İYİ PARTİ: PARLAMENTER DEMOKRATİK SİSTEM ARAYIŞIMIZ DEVAM EDİYOR

        Dervişoğlu da ziyareti için Meclis Başkanı Kurtulmuş'a teşekkür ederek, şöyle konuştu:

        "İYİ Parti olarak, sistem yürürlüğe girmeden önce sistemden kaynaklı sorunlara işaret ederek, siyasi yolculuğumuzu sürdürdük ve yakın takvim içerisinde de sistemi tahkim edecek yeni düzenlemelere geçit vermeyeceğimizi ifade ettik. Parlamenter demokratik sistem arayışımız da devam ediyor. Şayet TBMM'de bu yönde bir anayasa değişikliği durumu söz konusu olur ise o zaman onu değerlendirmeye açık buluruz. Sayın Meclis Başkanımız, görevi münasebetiyle tarafsızdır. Söylediklerimi kendisine cevap saymasın. Ülke için temennilerini ve dileklerini ifade ediyor, bir ihtiyaca işaret ediyor ama Türkiye'nin öncelikli başka sorunları da var. Bu anayasa değişikliği tartışmalarının öncelikli sorunları da gölge altında bırakmaması lazım, konuşulamaz hale getirmemesi lazım."

        Türkiye'de ciddi bir ekonomik darboğaz yaşandığını söyleyen Dervişoğlu, "Tencere kaynamıyor, insanlarımız açlıkla sefalet sınırının altında yaşıyor, eğitimden kaynaklı önemli problemler var, gençler geleceklerine dair umutlarını yitirmiş durumdalar ve vize kuyruklarında kendilerine istikbal arıyorlar." diye konuştu.

        Türkiye'nin çevresinde savaş ve güvenlik sorunları bulunduğunu, bunların konuşulması gerektiğini belirten Dervişoğlu, Anayasa'dan kaynaklı tartışmaların bunları gölgede bırakmamasını istedi. Dervişoğlu, Türkiye'nin bir "demografik istilayla" da karşı karşıya olduğunu söyledi.

        Meclis Başkanı Kurtulmuş'un ziyaretini ziyadesiyle yerinde ve anlamlı bulduklarını vurgulayan Dervişoğlu, bir bilgilendirme görüşmesi olduğu kadar ziyarette ülke sorunlarını da karşılıklı konuştuklarını aktardı.

        Dervişoğlu, Kurtulmuş'un meclis başkanı olarak anayasa konusunda nasıl siyasi partileri ziyaret ediyorsa, ekonomi, eğitim, dış politika, güvenlik konularında da ilgili bakanların siyasi partileri ziyaret ederek, temel konularda bilgilendirme yapmasını istedi.

        Kurtulmuş, gazetecilerin MHP'yi ziyaret edip etmeyeceğine dair sorusu üzerine, MHP ve AK Parti TBMM gruplarını ziyaret edeceğini, Meclis'te grubu olmayan siyasi partilerden de görüş alacaklarını kaydetti.

        Bir gazetecinin, "Terörle iç içe olduğu belirtilen DEM Parti'yi anayasa konusunda muhatap almanız konusunda eleştiriliyorsunuz. Bu noktada neler söylersiniz?" şeklindeki sorusu üzerine Kurtulmuş, "Meclis'te grubu bulunan bütün siyasi partilere ziyarette bulunarak anayasa sürecinin açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmesini temin etmeye gayret ediyoruz. Terörle mücadele başka bir başlıktır." dedi.

        CHP LİDERİ ÖZEL İLE BİR ARAYA GELMİŞTİ

        Kurtulmuş, salı günü de CHP'yi ziyaret ederek Genel Başkan Özgür Özel'le bir araya gelmişti.

        Görüşme sonunda açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, anayasa içeriğiyle ilgili konuşmadıklarını, usul konuştuklarını belirterek "Benim için yapıcı bir görüşme oldu." demişti.

        Özel de yeni anayasayla ilgili açık bir müzakere ortamının şart olduğunu dile getirerek "Anayasaya uyacaksak değiştirelim. Geçen sefer de iyisi yapıldı ama yapılan anayasaya uyulmadı." açıklamasında bulunmuştu.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ