Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Şampiyonlar Ligi Manchester City - Chelsea (Şampiyonlar Ligi finali) - Futbol Haberleri

        UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2020-2021 sezonunun şampiyonu, bu akşam Manchester City ile Chelsea arasında oynanacak finalde belli olacak.

        Avrupa futbolunun kulüp düzeyindeki en önemli turnuvasının finalinde iki İngiliz ekibi, Portekiz'in Porto kentindeki Dragao Stadı'nda TSİ 22.00'de karşı karşıya gelecek. Müsabaka beIN SPORTS HD 1 ve beIN SPORTS Haber kanallarından naklen yayımlanacak.

        Manchester City, tarihinin ilk Şampiyonlar Ligi finalinden kupayla ayrılmanın hayalini kurarken, 2012 şampiyonu ve 2008 finalisti Chelsea ise 2. defa kupanın sahibi olmak istiyor.

        İngiltere Premier Lig'de sezonu açık ara şampiyon tamamlayan Manchester City ile 4. sırada bitiren Chelsea, daha önce Avrupa kupalarında 2 defa karşılaştı.

        1970-71 sezonundaki UEFA Avrupa Kupa Galipleri Kupası yarı finalindeki iki maçı da 1-0 kazanan Chelsea, iki aşamalı oynanan finalde de Real Madrid'e üstünlük kurarak şampiyon oldu.

        REKLAM

        MANCHESTER CITY, CHELSEA'YE KARŞI FİNAL MAÇI KAYBETMEDİ

        İki takım arasında daha önce 166 resmi maç oynandı. Bu maçların 68'ini Chelsea, 58'ini Manchester City kazandı. 40 karşılaşma ise berabere bitti.

        Son yıllardaki müsabakalarda taraflardan birinin belirgin üstünlüğü olmadı. Takımlar arasındaki son 15 resmi maçta Manchester City 8, Chelsea 7 galibiyet aldı.

        Kulüplerin bu sezon İngiltere Premier Lig'de yaptığı maçlardan ilki 3-1 Manchester City'nin, ikincisi ise 2-1 Chelsea'nin galibiyetiyle sonuçlandı. Yine bu sezon oynanan İngiltere Federasyon Kupası yarı finalindeki karşılaşmayı, 1-0 Chelsea kazandı.

        Yalnızca final maçlarına bakıldığında ise ibre Manchester City'yi gösteriyor. Manchester ekibi, Chelsea ile oynadığı 3 finalde de sahadan galip ayrıldı.

        Manchester City, 2012 Community Shield'ı 3-2, 2018 Community Shield'ı da 2-0'lık skorla müzesine götürdü. Manchester City, normal süresi ve uzatma bölümü 0-0 biten 2019 İngiltere Lig Kupası finalini ise penaltılar sonucu 4-3 kazandı.

        REKLAM

        DEVLER LİGİ'NDE 3. İNGİLİZ FİNALİ

        2021 finali, 2008'deki Manchester United-Chelsea ve 2019'daki Liverpool-Tottenham finalinden sonra İngiliz kulüplerinin kupa mücadelesi vereceği 3'üncü Şampiyonlar Ligi karşılaşması olacak.

        İngiliz ekipleri, Tottenham ile Wolverhampton arasındaki 1972 UEFA Kupası ve Chelsea ile Arsenal arasındaki 2019 UEFA Avrupa Ligi finali de göz önünde bulundurulduğunda, 5. defa Avrupa kupalarında şampiyonluk maçına çıkacak.

        Futbolseverler, 2000'deki Real Madrid-Valencia (İspanya), 2003'teki Milan-Juventus (İtalya), 2008'deki Manchester United-Chelsea (İngiltere), 2013'teki Bayern Münih-Borussia Dortmund (Almanya), 2014 ve 2016'daki Real Madrid-Atletico Madrid (İspanya), 2019'daki Liverpool-Tottenham (İngiltere) maçlarından sonra 8. kez aynı ülke takımlarının oynayacağı bir Şampiyonlar Ligi finali izleyecek.

        CITY İLK KUPASINI HEDEFLİYOR

        UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde Chelsea ile karşılaşacak Manchester City, final yoluna kadar yenilgi yüzü görmedi. İngiltere Premier Lig'de şampiyonluğa ulaşan Manchester City'nin bu sezon Şampiyonlar Ligi'ne katılım süreci, çalkantılı başladı.

        REKLAM

        UEFA'nın, 2012-2016 yıllarındaki finansal kuralların ihlal edildiği gerekçesiyle Manchester City'ye 2020-21 ile 2021-22 sezonları için Avrupa kupalarından men ve 30 milyon avro para cezası vermesiyle İngiliz takımının Şampiyonlar Ligi'ne katılım durumu, tehlikeye girmişti.

        CAS SAYESİNDE ŞAMPİYONLAR LİGİ'NE KATILDI

        Manchester City'nin söz konusu karara yaptığı itirazın ardından Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), geçen yıl temmuz ayında iki yıllık men cezasını kaldırdı ve para cezasını da 10 milyon avroya indirdi. İngiltere temsilcisi, bu sayede Şampiyonlar Ligi'ne katılım hakkını tekrar elde etti.

        YENİLGİ YÜZÜ GÖRMEDİ

        İspanyol teknik adam Pep Guardiola yönetiminde Manchester City, grup aşamasından itibaren çıktığı 12 maçın 11'inden galip ayrılırken, sadece 1 karşılaşmada beraberlik yaşadı. Manchester ekibi, bu maçlarda 25 gol attı, kalesinde ise 4 gol gördü.

        UEFA'nın güncel sıralamasında üçüncü sırada yer alan Manchester City, C Grubu'nda Portekiz'in Porto, Yunanistan'ın Olympiakos ve Fransa'nın Olympique Marsilya takımlarıyla mücadele etti.

        Grup maçlarında sadece Porto ile deplasmanda 0-0 berabere kalarak puan kaybeden Manchester City, kalan maçlarını kazanarak gruptan 16 puanla lider çıktı.

        REKLAM

        Son 16 turunda Almanya'nın Borussia Mönchengladbach takımıyla eşleşen Manchester City, evinde ve deplasmanda rakibini 2-0'lık skorlarla geçerek adını çeyrek finale yazdırdı.

        Bu turda diğer Almanya temsilcisi Borussia Dortmund ile karşılaşan City, rakibini iki maçta da 2-1'lik skorlarla yenerek son dört takım arasına kaldı.

        TARİHİNDE İLK KEZ FİNALE ÇIKTI

        Manchester City'nin yarı finaldeki rakibi, Fransa'nın Paris Saint-Germain (PSG) takımı oldu. Parc des Princes Stadı'nda oynanan ilk maçı 2-1 kazanan Manchester City, evinde ise 2-0'lık galibiyete ulaşarak tarihinde ilk kez turnuvada finale yükseldi.

        EN GOLCÜ OYUNCULAR MAHREZ VE TORRES

        Bu sezon birçok karşılaşmaya taktiksel olarak forvetsiz çıkan Manchester City'nin en golcü oyuncuları, Cezayirli Riyad Mahrez ve İspanyol Ferran Torres oldu.

        Mahrez ve Torres, grup aşamasından itibaren rakip fileleri 4'er kez havalandırırken, Kevin De Bruyne, Phil Foden ve İlkay Gündoğan 3'er, Sergio Agüero ve Gabriel Jesus 2'şer golle takımının skor yüküne katkıda bulundu.

        REKLAM

        51 YIL SONRA AVRUPA'DA 2. FİNAL

        İngiltere Premier Lig'de 5'i son 10 sezonda olmak üzere 7 kez şampiyonluğa ulaşmasına rağmen Avrupa arenasında hedeflediği başarılara ulaşamayan Manchester City, Chelsea karşısında bu şanssızlığını kırmak istiyor.

        Daha önce sadece bir kez 1969-70 sezonunda UEFA Kupa Galipleri Kupası'nı kaldıran İngiltere ekibi, finalde Chelsea'yi elemesi halinde 51 yıl sonra Avrupa'da ikinci kupasına ulaşacak.

        FİNAL YOLU

        Manchester City'nin UEFA Şampiyonlar Ligi'nde finale gelene kadar yaptığı maçlar ve sonuçları şöyle:

        Tur Maç Sonuçlar
        C Grubu Manchester City-Porto 3-1, 0-0
        C Grubu Manchester City-Olympiakos 3-0, 1-0
        C Grubu Manchester City-Olympique Marsilya 3-0, 3-0
        Son 16 Manchester City-Borussia Mönchengladbach 2-0, 2-0
        Çeyrek final Manchester City-Borussia Dortmund 2-1, 2-1
        Yarı final Manchester City-PSG 2-1, 2-0

        KADROSU

        Manchester City'nin Avrupa kadrosunda şu futbolcular yer alıyor:

        Kaleci:

        No. Adı O G
        13 Zack Steffen 1
        31 Ederson 11
        33 Scott Carson

        Savunma:

        No. Adı O G
        2 Kyle Walker 10
        3 Ruben Dias 10
        5 John Stones 10
        6 Nathan Ake 2
        11 Oleksandr Zinchenko 8
        14 Aymeric Laporte 4
        22 Benjamin Mendy 1
        27 Joao Cancelo 9 1

        Orta saha:

        No. Adı O G
        8 İlkay Gündoğan 11 3
        16 Rodri 10
        17 Kevin De Bruyne 7 3
        20 Bernardo Silva 12 1
        21 Ferran Torres 6 4
        25 Fernandinho 6
        26 Riyad Mahrez 11 4

        Forvet:

        No. Adı O G
        7 Raheem Sterling 10 1
        9 Gabriel Jesus 6 2
        10 Sergio Agüero 6 2

        Not: O (Oynadığı maç), G (Attığı gol sayısı)

        CHELSEA İKİNCİ ZAFERİN PEŞİNDE

        UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde 29 Mayıs Cumartesi günü Manchester City ile karşılaşacak Chelsea, final yolunda yalnızca bir mağlubiyet yaşadı. İngiltere temsilcisi Chelsea, grup aşamasından itibaren çıktığı 12 maçta 8 galibiyet, 3 beraberlik ve bir mağlubiyet yaşadı. Mavi beyazlı ekip bu maçlarda 22 gol atarken, kalesinde ise 4 gol gördü.

        REKLAM

        Alman teknik adam Thomas Tuchel yönetimindeki Chelsea, E Grubu'nda İspanya'nın Sevilla, Fransa'nın Rennes ve Rusya'nın Krasnodar takımlarıyla mücadele etti.

        Grup aşamasında Sevilla ve Krasnodar ile birer maçta berabere kalan Chelsea, diğer tüm müsabakalardan galibiyetle ayrıldı. Londra ekibi, gruptan 14 puanla lider olarak çıktı.

        Son 16 turunda İspanya'nın Atletico Madrid takımıyla eşleşen Chelsea, rakibini 1-0 ve 2-0'lık skorlarla eleyerek adını çeyrek finale yazdırdı.

        Çeyrek finalin ilk ayağında Portekiz temsilcisi Porto'yu 2-0 mağlup eden Chelsea, rövanşta 1-0 kaybetmesine rağmen yarı finalde yükseldi ve Real Madrid'in rakibi oldu. İlk maçta 1-1 berabere kaldığı İspanyol ekibini rövanşta 2-0 yenen mavi-beyazlılar, tarihinde üçüncü kez finale yükselme başarısı gösterdi.

        2012'DEKİ ZAFERİ TEKRARLAMAK İSTİYOR

        Londra temsilcisi, Devler Ligi'nde daha önce 2007-2008 ve 2011-2012 sezonlarında final oynadı.

        2008 yılındaki finalde Manchester United'a penaltılarda (6-5) kaybeden Chelsea, 2012'de ise Bayern Münih'e karşı penaltılarda (4-3) kazanmasını bildi ve Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk zaferini yaşadı.

        REKLAM

        Mavi beyazlı ekip, bu sezon da aynı başarıyı Premier Lig'deki zirve yarışında boyun eğdiği Manchester City'ye karşı tekrarlamak istiyor.

        GIROUD VE WERNER'DEN 10 GOL

        Chelsea'nin bu sezon Şampiyonlar Ligi'ndeki en golcü futbolcusu Olivier Giroud. 34 yaşındaki Fransız forvet, forma giydiği 8 karşılaşmada 6 kez fileleri havalandırdı.

        Alman hücum oyuncusu Timo Werner 4 golle skor yüküne katkıda bulunurken, Hakim Ziyech, Mason Mount, Callum Hudson-Odoi ve Christian Pulisic 2'şer, Emerson, Ben Chilwell, Jorginho ve Tammy Abraham da birer gol attı.

        Chelsea, Bayern Münih (27) ve Manchester City'nin (25) ardından sezonun en golcü üçüncü takımı oldu.

        Kupa 1'de bu sezonki tüm maçlarda oynayan Fransız orta saha N'Golo Kante de takımın en istikrarlı ismi olarak kayıtlara geçti.

        TUCHEL İLK AVRUPA KUPASININ PEŞİNDE

        Chelsea'de görev aldığı dönemde sadece 5 maçta yenilgi yüzü gören teknik direktör Thomas Tuchel, ilk Avrupa kupasını kazanmanın hesaplarını yapıyor.

        REKLAM

        Devler Ligi'nde geçen sezon PSG ile finale çıkan ancak Bayern Münih'e kaybeden Tuchel, iki farklı takımı üst üste finale taşıyan ilk teknik direktör olarak göze çarpıyor.

        Sezona Paris Saint-Germain'in (PSG) antrenörü olarak başlayan 47 yaşındaki Alman çalıştırıcı, geçen yılın sonunda Fransız ekibiyle yollarını ayırmıştı.

        Chelsea, beklentilerini karşılayamayan Frank Lampard'ın yerine ocak ayında Tuchel'i göreve getirmiş ve takım çıkışa geçmişti.

        FİNAL YOLU

        Mavi beyazlı ekibin Şampiyonlar Ligi'nde finale gelene kadar yaptığı maçlar ve sonuçları şöyle:

        Tur Maç Sonuçlar
        E Grubu Chelsea-Sevilla 0-0, 4-0
        E Grubu Chelsea-Krasnodar 4-0, 1-1
        E Grubu Chelsea-Rennes 3-0, 2-1
        Son 16 Chelsea-Atletico Madrid 1-0, 2-0
        Çeyrek final Chelsea-Porto 2-0, 0-1
        Yarı final Chelsea-Real Madrid 1-1, 2-0

        KADROSU

        Chelsea'nin Avrupa kadrosunda şu futbolcular yer alıyor:

        Kaleci:

        No Adı O G
        1 Kepa 1
        13 Willy Caballero
        16 Edouard Mendy 11

        Savunma:

        No Adı O G
        2 Antonio Rüdiger 10
        3 Marcos Alonso 2
        4 Andreas Christensen 6
        6 Thiago Silva 7
        15 Kurt Zouma 5
        21 Ben Chilwell 9 1
        24 Reece James 9
        28 Cesar Azpilicueta 10
        33 Emerson 6 1

        Orta saha:

        No Adı O G
        5 Jorginho 11 1
        7 N'Golo Kante 12
        10 Christian Pulisic 9 2
        17 Mateo Kovacic 9
        19 Mason Mount 10 2
        20 Callum Hudson-Odoi 7 2
        22 Hakim Ziyech 10 2
        23 Billy Gilmour 2
        47 Henry Lawrence
        55 Faustino Anjorin 1

        Forvet:

        No Adı O G
        9 Tammy Abraham 5 1
        11 Timo Werner 11 4
        18 Olivier Giroud 8 6
        29 Kai Havertz 11

        Not: O (Oynadığı maç), G (Attığı gol sayısı)

        1.8 MİLYAR EURO'LUK FİNAL

        UEFA Şampiyonlar Ligi 2020-21 sezonu finalinde karşılaşacak İngiliz takımları Manchester City ile Chelsea'nin kadrosundaki futbolcuların tahmini piyasa değeri 1 milyar 780 milyon euro'nun üzerinde.

        Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre, dünyanın en değerli ligi olarak öne çıkan İngiltere Premier Lig ekiplerinden Manchester City'de oyuncuların tahmini piyasa değeri 1,03 milyar euro, Chelsea'de ise 779,8 milyon euro oldu.

        REKLAM

        Manchester City'nin en değerli oyuncuları arasında, 100'er milyon euro'luk piyasa değerleriyle Belçikalı yıldız Kevin De Bruyne ve İngiliz Raheem Sterling öne çıkıyor. 70'er milyon euro'luk piyasa değerleriyle Bernardo Silva, Ruben Dias, Rodri ve Phil Foden de takımın en pahalı diğer oyuncuları arasında yer alıyor.

        Bu sezon tüm kulvarlarda rakip ağları 17 kez sarsarak takımın en golcü oyuncusu konumunda bulunan Türk asıllı Alman futbolcu İlkay Gündoğan'a biçilen bonservis bedeli ise 40 milyon euro.

        CHELSEA'NİN EN PAHALI OYUNCULAR HAVERTZ İLE WERNER

        Chelsea'nin geçen sezon başında kadrosuna kattığı Alman oyunculardan Kai Havertz 70, Timo Werner ise 60 milyon euroluk piyasa değeriyle takımın en değerli oyuncuları sıralamasının başlarında yer alıyor.

        Bu sezon rakip ağları tüm kulvarlarda 12 kez sarsarak takımın en golcü oyuncusu konumunu Werner ile paylaşan İngiliz santrafor Tammy Abraham ise 40 milyon euroluk değere sahip.

        OYUNCULARIN PİYASA DEĞERLERİ

        Manchester Cityli futbolcuların piyasa değerleri şöyle:

        Oyuncu Değeri (euro)
        Kevin De Bruyne 100 milyon
        Raheem Sterling 100 milyon
        Bernardo Silva 70 milyon
        Ruben Dias 70 milyon
        Rodri 70 milyon
        Phil Foden 70 milyon
        Gabriel Jesus 60 milyon
        Ederson 56 milyon
        Aymeric Laporte 50 milyon
        Joao Cancelo 50 milyon
        Ferran Torres 50 milyon
        Riyad Mahrez 42 milyon
        İlkay Gündoğan 40 milyon
        Kyle Walker 35 milyon
        Nathan Ake 35 milyon
        John Stones 30 milyon
        Sergio Agüero 25 milyon
        Benjamin Mendy 22 milyon
        Oleksandr Zinchenko 20 milyon
        Eric Garcia 20 milyon
        Zack Steffen 6 milyon
        Philippe Sandler 3 milyon
        Fernandinho 2,5 milyon
        Scott Carson 500 bin
        Toplam 1,03 milyar

        Chelsea'deki futbolcuların piyasa değerleri ise şöyle:

        Oyuncu Değeri (euro)
        Kai Havertz 70 milyon
        Timo Werner 65 milyon
        Mason Mount 60 milyon
        N'Golo Kante 55 milyon
        Christian Pulisic 50 milyon
        Ben Chilwell 50 milyon
        Mateo Kovacic 45 milyon
        Jorginho 45 milyon
        Hakim Ziyech 40 milyon
        Tammy Abraham 40 milyon
        Reece James 40 milyon
        Callum Hudson-Odoi 35 milyon
        Kurt Zouma 32 milyon
        Andreas Christensen 28 milyon
        Antonio Rüdiger 25 milyon
        Edouard Mendy 25 milyon
        Cesar Azpilicueta 17 milyon
        Emerson 15 milyon
        Marcos Alonso 13 milyon
        Kepa 13 milyon
        Billy Gilmour 7 milyon
        Olivier Giroud 5 milyon
        Thiago Silva 3,5 milyon
        Charly Musonda Jr. 1 milyon
        Willy Caballero 300 bin
        Toplam 779,80 milyon
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ