Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Merkel: Türkiye'nin NATO üyesi kalması lazım

        Almanya Başbakanı AngelaMerkel, Türkiye'ninNATOüyesi olarak kalması gerektiğini söyledi.

        Merkel, bütçe görüşmeleri kapsamında Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, 70. kuruluş yıl dönümü vesilesiyleNATO'nun önemini anlattı.

        Türkiye'ninNATOiçin jeostratejik öneme sahip olduğunu vurgulayanMerkel, "Türkiye'ninNATOüyesi kalması lazım. Bunun için çaba sarf etmemiz gerekir" dedi.

        Avrupa'nın önünde pek çok terör tehdidi olduğunu ifade edenMerkel, "Çevremizde yangın olduğunda artık ABD sorumluluk almıyor" diye konuştu.

        Dünyanın, Çin'in önemli rol aldığı çok kutuplu farklı bir düzene sahip olduğunu dile getirenMerkel, "NATO'nun korunması kendi çıkarımıza" değerlendirmesinde bulundu.

        REKLAM

        Merkel, Avrupa'nın mevcut durumda tek başına kendisini savunamayacağının altını çizerek, "Bu transatlantik ittifaka ihtiyacımız var" dedi.

        Bu nedenleNATO'nun korunması için çalışacaklarını ve ittifak içinde daha fazla sorumluluk alacaklarını belirtenMerkel, Fransa ile başlattıkları silah projelerini ilerletmek istediklerini kaydetti.

        'SURİYE'DE SİYASİ ÇÖZÜM ŞART'

        Merkel, Suriye'de devam eden iç savaşın vekalet savaşına dönüştüğüne dikkati çekerek, siyasi çözümün sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

        ŞansölyeMerkel, Anayasa Komitesi'nin kurulmasını olumlu bir adım olarak değerlendirdiklerini anımsattı.

        Ülkesinin Suriye konusunda daha fazla katkı sağlayacağını ifade edenMerkel, "Bu, Rusya ve Türkiye ile görüşmeler yapmadan olmaz" dedi.

        Merkel, bu nedenle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ve kendisinin katılımıyla geçmişte bir buluşma gerçekleştirdiklerine işaret etti.

        REKLAM

        Libya'da çözüm çabalarının sürmesi gerektiğini vurgulayanMerkel, Libya'da Suriye'deki bir vekalet savaşının yaşanmasının engellenmesi gerektiğini söyledi.

        'FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SINIRLARI VAR'

        Merkelaşırı sağcılığın geldiği noktaya dikkati çekerek Alman toplumunun nereye gittiği sorusunu sordu.

        Irkçı bir Alman tarafından işlenen Kassel Valisi Walter Lübcke cinayetine ve geçen ay Halle kentinde bir Sinagog'a düzenlen ırkçı saldırıya değinenMerkel, ''Halle'deki olaylar ve Lübcke cinayeti hepimizi sarstı" dedi.

        İnsan onurunun dokunulmaz olduğunun altını çizenMerkel, Almanya'da son dönemlerde tartışılan fikir hürriyetinin kapsamı konusunda, "Ülkede fikir özgürlüğü vardır. Herkes özgürce fikrini açıklayabilir. Kimse diğer başkasının fikrine katılmak zorunda değil. Fikir özgürlüğünün de sınırları vardır. Nefret ırkçılık söylemlerinin yayılması ve diğer insanların onuru zedelenmeye başladığında bu sınır başlar" değerlendirmesinde bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ