Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Nuri Bilge Ceylan'ın en yüksek açılışı
        1

        Nuri Bilge Ceylan'ın kariyerinin 9'uncu Türkiye'nin Oscar adayı (Oscar aday adayı) olan 6'ncı filmi olan 'Kuru Otlar Üstüne', geçtiğimiz cuma günü gösterime girdi.
        'Kuru Otlar Üstüne', aynı zamanda Ceylan'ın uzun metrajlı film kariyerinin 'Gümüş Yılı' kutlaması anlamını da içeriyor.

        2

        3 saat 17 dakika olmasıyla Nuri Bilge Ceylan'ın en uzun filmi olan 'Kuru Otlar Üstüne'de başrolleri Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar, Musab Ekici, Ece Bağcı ve Erdem Şenocak paylaştı.

        3

        3 milyon 500 bin Euro'ya çekilen 'Kuru Otlar Üstüne'nin konusu şöyle; 'Samet', Doğu Anadolu'nun ücra bir köyünde dört yıl zorunlu görev yaptıktan sonra İstanbul'a tayin edilme hayali kuran ve meslektaşı sosyal bilgiler öğretmeni 'Kenan' ile aynı evi paylaşan genç bir resim öğretmenidir. 'Samet'in öğrencileri arasında yakın olduğu 14 yaşındaki 'Sevim' de vardır. 'Sevim'in defterinde 'Samet'e hitaben yazılmış kalplerle bezeli bir aşk mektubu başka bir personel tarafından bulununca hem 'Samet' hem de 'Sevim' küçük düşer. 'Samet'in mektubu yok etme konusunda yalan söylediğini fark eden 'Sevim', öfkelendikten sonra 'Samet'in hayalleri, 'Kenan' ile birlikte bir cinsel istismar suçlamasının hedefi hâline gelmesiyle yıkılır. 'Samet', asıl hedefin 'Kenan' olduğundan şüphelenir ve arkadaşlıkları giderek bozulur. Yaşadığı sıkıntıların üstesinden gelmesine yardımcı olabilecek başka bir öğretmen olan 'Nuray' ile tanışınca işler değişir.

        4

        Geçtiğimiz mayısta Cannes Film Festivali'nde Merve Dizdar ile 'En İyi Kadın Oyuncu' dalında 'Altın Palmiye' kazanan 'Kuru Otlar Üstüne', Türkiye'de gösterime girmeden önce izleyiciyle buluştuğu Fransa'da 916.319 dolarlık hasılat elde etti.

        5

        'Kuru Otlar Üstüne'nin Türkiye galası, geçtiğimiz ay Adana Altın Koza Film Festivali'nde gerçekleştirildi. Festivalin bütün etkinlikleri ücretsizdi ama Nuri Bilge Ceylan, geliri depremzedelere aktarılmak üzere İhtiyaç Haritası'na bağışlanması için filminin gösterimini ücretli yaptı. Filmin biletleri 200 TL ila 10 bin TL arasında satıldı.

        6

        'Kuru Otlar Üstüne' hakkında en çok merak edilen konulardan biri de Türkiye'de ne kadar ilgi göreceğiydi. Film, 70.157 kişiyle açıldı. Böylelikle Nuri Bilge Ceylan'ın 25 yıllık kariyerinde gişede en iyi açılışı yapan filmi, 'Kuru Otlar Üstüne oldu.

        29 Eylül - 1 Ekim arasında 34 film toplamda 269.175 kiş tarafından izlenirken bir önceki hafta sonuna oranla yüzde 26.6'lık artış görüldü.
        'Kuru Otlar Üstüne', 'Hafta sonu en çok izlenen film' ünvanını elde ederken toplam izleyici sayısının yüzde 26'sını elde etti

        Nuri Bilge Ceylan'ın kariyerindeki tüm uzun metrajlı filmlerin gişeleri şöyle;

        13

        • Kış Uykusu (2014 / Oscar Aday Adayı)
        Açılış… 43.495
        Toplam İzleyici Sayısı… 304.782

        14

        • Ahlat Ağacı (2018 / Oscar Aday Adayı)
        Açılış… 46.868
        Toplam İzleyici Sayısı… 246.766

        15

        • Kuru Otlar Üstüne (2023/ Oscar Aday Adayı)
        Açılış… 70.157
        Toplam İzleyici Sayısı… Gösterimi devam ediyor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ