Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Oruç tutmanın faydaları: Oruç tutmanın sağlığa ve vücuda 5 büyük faydası! İşte oruç tutmanın sağlığa yararları
        1

        KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER

        Oruç, vücudun kan şek erini kontrol eden insülin hormonuna verdiği tepkiyi düzenler. Kan şekeri düzenlendiğinde, kardiyovasküler hastalık ve diğer kalple ilgili sağlık sorunları için iki risk faktörü olan kilo alma ve diyabet riskini azaltır.

        2

        HASTALIKLARI ÖNLER

        Rutin yemek düzeninden çıkmak, vücuda hastalıkları önleme de dâhil olmak üzere diğer önemli işlevlere odaklanması için zaman sağlar. Bazı araştırmalar, oruç tutmanın kalp hastalığı, multipl skleroz ve romatoid artrit gibi hastalık riskini azalttığını ortaya koydu.

        3

        KİLO KAYBI SAĞLAR

        Çalışmalar; oruç tutmanın, yağ kaybına yardımcı olabileceğini ve kan lipitlerini iyileştirebileceğini gösteriyor. Hepsi bu kadar da değil; başka çalışmalar ise oruç tutmanın metabolizmanın yağ yakma yeteneğini artırdığını, kas kütlesini koruduğunu ve aşırı kilolu kişilerde vücut kompozisyonunu iyileştirdiğine işaret ediyor.

        4

        HÜCRELERİN DAHA VERİMLİ ÇALIŞMASINI SAĞLAR

        Oruç tutmanın faydalarından biri, vücudunuzun hücresel geri dönüşüm sistemi olan otofaji adı verilen bir süreci tetikleyebilmesidir. Hücreleriniz için bir tür kalite kontrol görevi gören otofaji, vücudun daha verimli çalışabilmeleri için eski hücre parçalarını parçalamasına ve yeniden kullanmasına olanak tanır.

        Basitçe söylemek gerekirse; bu, vücudun bir tür temizlik yapmasıdır. Vücut, alzheimer, parkinson veya kansere neden olan mutasyon geçirmiş hücrelerden kurtulur.

        5

        ÖĞRENME YETENEĞİNİ GELİŞTİRİR

        Vücüt, sindirim gibi faaliyetler yapmadığı için farklı aktivitelere odaklanır. Bunlardan biri de öğrenme, algılama ve hafıza yetenekleridir. Aç kalan vücut bunlar için daha fazla vakit bulur bu da kişinin algılama ve hafıza seviyesini yükseltir.

        Kaynak: BBC, Live Science

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ