Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Erdoğan'dan gençliğe sitem

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Amerika ve Avrupa'nın müzik listelerini ezbere sayan birçok gencin kendi tarihinden üç bestekarın ismini sayamayacağını söyledi. Erdoğan, "Kendi sanatına, sanatçısına sahip çıkamayan bir toplumun istikbali karanlıktır. Kendi değerlerine musikisine yabancılaşan bir toplum tarihinden uzaklaşan bir toplum geleceği de kurgulayamaz." ifadesini kullandı.

        Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından her sene verilen "Kültür ve Sanat Büyük Ödülü" düzenlenen törenle sahibini buldu. Cemal Reşit Rey Konser ve Sergi Salonu'nda düzenlenen törenle 2009 yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Neyzen Niyazi Sayın ve Tanburi Necdet Yaşar'a verildi. Sayın ve Yaşar ödüllerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı. Törene Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve çok sayıda sanatçı katıldı. Tanburi Necdet Yaşar ve Neyzen Niyazi Sayın için hazırlanmış "Bir yaşam öyküsü" isimli belgesel filmi izletildi. Neyzen Niyazi Sayın ve Tanburu Necdet Yaşar7ın 1960 yılında TRT'ye yaptıkları Hüzzam Saz Samai'si dinletisiyle başlayan Tören Dr. Murat Salim Tokaç yönetimindeki İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu'nun mini konserle devam etti.

        Ardından kürsüye çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin yüzyıllardan gelen medeniyet anlayışında sevgi ve aşk medeniyeti olduğunu söyledi. Bu medeniyetin çok geniş bir coğrafyada köprüler, kervansaraylar ve cami gibi önemli yapılarla süslemekle kalmayarak, yüz yıllarca baki kalacak eşsiz sedalarla o coğrafyanın gökkubbesini beslediğini ifade etti. Erdoğan, "Bizim tarihimizde Fatih, Kanuni, Atatürk gibi devlet adamları, Sinan gibi mimarlar, Fuzuli gibi şairler, Mevlana, Yunus gibi gönül insanları var. Ama yanı şekilde Farabi gibi, Dede Efendi, Itri, Hacı Arif bey gibi, Münir Nurettin Selçuk gibi bestekarlar var. Dünya üzerinde hiçbir devletin milletin sahip olmayacağı büyük bir zenginliğe sahibiz. Ama idrakinde olunmadan o zenginlik hiçbir şeye yaramıyor. Kendi sanatına sanatçısına sahip çıkamayan bir toplumun istikbali karanlıktır. Kendi değerlerine musikisine yabancılaşan bir toplum tarihinden uzaklaşan bir toplum geleceği de kurgulayamaz." ifadesini kullandı.

        Dünyanın her şeyin çık hızlı tüketildiği bir duruma geldiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, Avrupa'nın, Amerika'nın müzik listelerini ezbere sayan birçok gencin kendi tarihinden üç bestekarın ismini sayamayacağını vurguladı. Yaşanan bu durumun kendileri için en önemli sorumluluk alanlarından bir tanesi haline geldiğini anlatan Başbakan Erdoğan, "Hamdolsun umut verici gelişmeler yok değil, var. Özellikle son dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız, üniversitelerimizin, Sivil Toplum Kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimiz eliyle çok güzel çalışmalar yapılıyor. Klasik sanatlar ve musiki noktasında gençler arasında ilginin her geçen gün arttığın müşahede ediyoruz. Yeterli mi? Tabii ki yeterli değil. Süratle mesafe almamız lazım. Bu hususu bir cazibe merkezi haline getirmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

        Konuşmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çalışmalarıyla 2009 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü almaya hak kazanan Neyzen Niyazi Sayın ve Tanburi Necdet Yaşar'a ödüllerini verdi. Erdoğan, Günay, Sayın ve Yaşar basın mensuplarına hatıra fotoğrafı çektirdi.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ