Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik "Başbakanın son açıklamaları, bölgede bir öfke yarattı"

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ''Başbakanın son açıklamaları, Diyarbakır'da ve bölgede bir öfke yarattı. Başbakanın bu ayrıştırıcı söylemlerden uzak durması lazım'' dedi.

        Tanrıkulu, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl ile Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu'nu ayrı ayrı ziyaret etti.

        Tanrıkulu, ziyaretlerde yaptığı konuşmada, dün Diyarbakır milletvekili adaylarını tanıtım törenin çok coşkulu geçtiğini, bunun Diyarbakır ve CHP için önemli bir şey olduğunu söyledi.

        Bugün de sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek, aday tanıtımı yaptıklarını ve destek istediklerini belirten Tanrıkulu, ''CHP yeni politikaları ile toplumda bir karşılık bulmaya çalıştı. Somut hedeflerimizi anlatınca insanlar heyecanlanıyor. Bu heyecanın sandıkta oya dönüşmesini bekliyoruz'' diye konuştu.

        CHP'de son bir yılda yapılan değişim, dönüşüm ve aralık ayındaki kurultayın ardından CHP'nin uzak kaldığı bütün kesimlerle yeniden buluştuğunu düşündüklerini ifade eden Tanrıkulu, şöyle dedi:

        ''Doğu ve Güneydoğu meselesine Türkiye'nin ortaklaşabileceği çözümleri ortaya koymaya çalıştık. Siyasi kaygılarımız yok, bazıları bizi eleştiriyor 'Seçim öncesi neden böyle yaptınız?' diye. Bu meseleler kararlılık ve cesaretle çözülür. Seçim bildirgesi siyasi partileri bağlayan belgelerdir. Bundan geri dönüş yoktur, bunun daha ilerisi vardır. İddialıyız, çünkü üçüncü yoluz diyoruz. Mevcut iktidar bu meseleyi 8,5 yılda çözemedi. Şimdi yeniden yetki istiyor bu sorunun çözümü için. Yaklaşık 9 yıldır iktidardasın. Somut hiçbir hedef ortaya koymamış AK Parti'nin 9 yılda sahte bir inanç yaratığını da görmek lazım. Başbakan Ağustos 2005'te Diyarbakır'a geldi ve 'Bu sorun vardır, benim sorunumdur' dedi. Bugün 'Kürt sorunu yoktur.' diyen bir Başbakana dönüştü. Başbakanın geçmişte yarattığı sahte inancı artık bölge halkı görmeye başladı. Sayın Başbakan devlet adamı sorumluluğuyla değil, öfkeli bir siyasetçi olarak yaklaşıyor.''

        Tanrıkulu, bu sorunla ilgili siyaset yapıldığı oranda Türkiye'nin ayrıştığını ve kutuplaştığını ifade ederek, şunları kaydetti:

        ''CHP olarak 10-15 yılın yükünü 4-5 ayda üzerimizden atamayız, ama bir yol açıyoruz. Bu yol bölge ve Türkiye açısından da umut vaat eden bir yoldur. Başbakanın son açıklamaları, Diyarbakır'da ve bölgede bir öfke yarattı. Başbakanın bu ayrıştırıcı söylemlerden uzak durması lazım. Siyasetçi olarak değil, burada uzun yıllar yaşamış bir avukat ve insan hakları savunucusu olarak söylüyorum: Başbakanın söylediği sözlerin öfkesini iktidar olsa bile 12 Haziran'dan sonra telafi edemez.''

        Tanrıkulu, daha sonra Diyarbakır Barosu ve Tabip Odasını ziyaret etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ