Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sanat Cenazede reklam olur mu?

        Burak ERSOY/AHT

        İzmir’de vefat eden Neşet Ertaş’ın Kırşehir’deki cenazesinde kullanılan tabutun üzerinde “Kırşehir Belediyesi” yazması “Cenaze töreninde reklam mı yapılır?” tartışmasını beraberinde getirdi. Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci kendini, “Bu şahsi bir firma değil. Reklama ihtiyaç olacak bir durum yok” diye savunurken, Cenaze Hizmetleri Derneği’nden ise “Cenaze hizmetleri siyaseten kullanılıyor olabilir mi’ sorusunun yanıtını düşünmeliyiz” çıkışı geldi. Cenazede reklam olur mu? sorusunu taraflara yönelttik...

        ‘O tabuta özel değil, normali neyse odur’

        Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar BAHÇECİ:

        TEK çabamız ustaya layık bir tören düzenleyebilmekti. Tabut, bu cenaze için tasarlanmış bir tabut da değil. Tüm tabutlarımızın üzerinde yazıyor. Biz cenazeyle, misafirlerle, Neşet Ertaş'ın sevenlerini en iyi ağırlamakla meşgulken, birileri tabutla meşgul olmuş. Tabut kapatılabilir miydi, başka bir örtüyle örtülebilir miydi, evet örtülebilirdi. Ama biz dikkat bile etmedik. Özel bir çabamız da olmadı. Kırşehir Belediyesi'nin normal tabutu neyse ona kondu. Reklam diyorlar. Bu şahsi bir firma değil, Kırşehir. Şehrin ismi yazıyor orada. Ne reklamı olabilir ki? Reklama ihtiyaç olacak bir durum yok. İşin doğrusu benim o işle ilgilenmeye fırsatım bile olmadı. Görevli arkadaşlar normal tabut neyse onu koymuşlar. Ama biri deseydi 'Böyle yapalım', o da olabilirdi. Bunu tartışmanın Neşet Usta'ya ne faydası olabilir onu anlayamıyorum.

        'Her yerde karşılaştığımız bir durum'

        Cenaze Hizmetleri Derneği Başkanı Murat ARSLANOĞLU:

        ASLINDA bu Kırşehir'de değil, her yerde karşılaştığımız bir durum. Neşet Ertaş ünlü bir ozanımız olduğu için dikkat çekti. Tüm ülke genelinde, her şehirde bu gibi durumlar söz konusu. İstanbul, Ankara ve İzmir'de, dğer illerimizde maalesef belediye isimleri büyükçe yazmakta. Bu, olmaması gereken bir durum. Ortada halka hizmet varsa, bunun reklamı olmaz. Cenaze hizmetleri halka ulaşmanın bir yöntemi olduğu için belediyeler cenazelerde reklam yapma ihtiyacı duyabilirler. Belediyelerin reklama başvurmasının nedenini düşünmekte fayda var. Neden kendilerini ön plana çıkarma ihtiyacı hissettiklerini tartışmalıyız. 'Cenaze hizmetleri siyaseten kullanılıyor olabilir mi?' sorusu ciddi sorun teşkil eder. Bu sorunun yanıtını düşünmeliyiz.

        'Orada biraz cehalet ve saygısızlık sezdim

        Uluslararası Reklamcılar Derneği Başkanı Nuri ÇOLAKOĞLU:

        BENCE öyle bir yazı konduysa bile peşinen kapatılması gerekirdi. Her şeyden önce ayıptır. Yanında bütün cenazelerde asılı olan defin ruhsatının fotokopisi falan vardı. Bence bu da garipsenmesi gereken bir durum. Yani bu tabut Türkiye'nin en ünlü ozanının tabutu. Orada biraz cehalet ve saygısızlık sezdim. Reklam olayına gelince; yani reklamın iyisi kötüsü olmaz. Yapılan her türlü reklam olur ancak cenazede reklam çok yanlış olmuş. Belediye, bilerek ya da bilmeyerek reklam yapmış; hem Neşet Ertaş'a ayıp olmuş, hem Türkiye'ye ayıp olmuş. Bırakın Neşet Ertaş'ın cenazesini, sıradan insanların cenazelerinde bile tabut örtülür. Gereken önem gösterilmemiş.

        'Tabuta böyle bir şey yazılmaz, örtü konur"

        İlahiyatçı Prof. Dr. Cemal SOFUOĞLU:

        DİNİ açıdan bakmaktan ziyade sosyal açıdan bakmak daha doğru. Dini açıdan tarihte yok. Tabuta bir şey yazılmaz, örtü konur. Ben de yadırgadım. Amacını da anlayamadım. Kırşehir'de kalkan diğer cenazelerde var mı yok mu bilmiyorum. Çok çok kötü bir durum değil ama, yadırganacak bir durum; dini açıdan da sosyal açıdan da. Adaba aykırı bir şey. İslam adabına da aykırı. Dinen pek rastlanılan bir durum değil, ilk kez görüyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ