Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Polonya'nın Ukrayna sınırındaki köye düşen ateşleyeni belirsiz füze nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti - Dünya haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kimin tarafından ateşlendiği bilinmeyen bir füzenin düştüğü ve iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

        Associated Press'in aktardığı haberde, ABD'li yetkililer ilk bulgulara göre Polonya'ya isabet eden füzelerin, Rus füzelerini vurmak için Ukrayna güçleri tarafından atılmış olabileceğini aktardı.

         NATO'dan acil 'Polonya' toplantısı
        NATO'dan acil 'Polonya' toplantısı Haberi Görüntüle

        Associated Press'e konuşan üst düzey ABD'li yetkililer, dün akşam saatlerinde Polonya'ya düşen füzeye ilişkin değerlendirmede bulundu. Yetkililer, ilk bulguların Polonya'ya düşen füzenin Ukrayna güçleri tarafından bir Rus füzesini engellemek için ateşlendiğini gösterdiğini söyledi.

        Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Müller "Askeri birliklerin savaşa hazır olma durumunun artırılmasına karar verildi"açıklamasını yaptı.

        Polonya Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Başkanı Pawel Szrot, Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın Milli Güvenlik Kurulunun bugün toplanmasına karar verdiğini bildirdi.

        RUSYA SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

        Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya tarafından Polonya-Ukrayna sınırındaki hedeflere hiçbir saldırı yapılmadığını duyurdu.

        REKLAM

        Bakanlık, "Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne yönelik suçlamalar kasıtlı provokasyondur" dedi.

        Rusya, Polonya medyasının Przewodow köyündeki olay yerinden yayınladıkları enkazın da Rus silahlarıyla hiçbir ilgisi olmadığını belirtti

        ABD: UYGUN ADIMLARI BELİRLEYECEĞİZ

        Beyaz Saray, Polonya’ya düşen füzeyle ilgili Polonya ile çalıştıklarını ve “uygun” adımları belirleyeceklerini açıkladı.

        Pentagon da, "Konuyu izliyoruz, spekülasyon yapmak istemeyiz. Bizim NATO'nun her karış toprağını koruma konusundaki tutumumuz net" açıklamasını yaptı.

        NATO: ARAŞTIRIYORUZ

        NATO, Polonya'ya füze düşmesiyle ilgili, "Bu haberleri araştırıyoruz ve müttefikimiz Polonya ile yakın koordinasyon içindeyiz." açıklamasını yaptı.

        Stoltenberg, Twitter hesabından, Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ile konuşarak taziyelerini ilettiğini bildirdi.

        NATO'nun durumu gözlemlediğini ve müttefiklerin yakın dayanışma içerisinde olduğunu belirten Stoltenberg, "Tüm gerçeklerin tespit edilmesi önemli." değerlendirmesini yaptı.

        ALMANYA, HOLLANDA VE AB'DEN AÇIKLAMA

        Hollanda Başbakanı Rutte, "Müttefikimiz Polonya ile yakın temas halindeyiz. Şu an önemli olan orada tam olarak ne olduğunu belirlemek" ifadelerini kullandı.

        Almanya Dışişleri Bakanı, "NATO müttefikimiz Polonya ile yakın temas halindeyiz ve süreci yakından takip ediyoruz" derken, AB Konseyi Başkanı Michel, "Polonya'nın yanındayız. Hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı diliyoruz" dedi.

        LETONYA VE ESTONYA'DAN POLONYA'YA DESTEK

        Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Rus füzelerinin NATO üyesi Polonya'yı vurduğunu belirterek, "Bu, olayları tırmandıran tehlikeli bir adım. Müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz." dedi.

        Rinkevics, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Polonya'nın Ukrayna sınırındaki köyü "Rus" füzelerinin vurduğunu öne sürdü.

        Polonya tarafından uygun görülen her türlü eylemi destekleyeceklerinin altını çizen Rinkevics, "Bu, olayları tırmandıran tehlikeli bir adım. Müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz. Rusya tüm sonuçların sorumluluğunu üstlenecek." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Estonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da "Polonya'dan gelen son haberler çok endişe verici. Polonya ve diğer müttefiklerle yakın istişarelerde bulunuyoruz. Estonya, NATO topraklarının her karışını savunmaya hazır. Yakın müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz ." ifadelerine yer verildi.

        LETONYA'DAN '4. MADDE' ÇAĞRISI

        Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks, bir NATO ülkesinin, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliği tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddeyi harekete geçirme konusunda çağrıda bulundu.

        Pabriks, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, kaynağı henüz belirlenemeyen füzenin düşmesi sonucu 2 kişinin öldüğü açıklanan Polonya'ya başsağlığı diledi.

        Suçlunun Rusya olduğunu öne süren Pabriks, "Rus rejimi sadece Ukraynalı sivilleri hedef alan füzeler ateşlemekle kalmadı, aynı zamanda Polonya'daki NATO topraklarına da indi. Letonya, Polonyalı dostlarının yanındadır ve bu suçu kınamaktadır." ifadelerini kullandı.

        Pabriks, bir NATO ülkesinin, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliği tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddeyi anımsatarak, "Bu konuda ilk tepkim 4. maddeyi hatırlatmak olurdu." ifadesine yer verdi.

        REKLAM

        NORVEÇ: OLAY ÇOK CİDDİ

        Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeld, Polonya topraklarına bir füzenin düşmesini "çok ciddi bir olay" olarak gördüklerini bildirdi.

        Norveç kamu yayın kuruluşu NRK'daki habere göre Huitfeld, Polonya'ya füze düşmesini not ettiklerini belirtti.

        "Bu çok ciddi bir olay ancak olayın henüz birçok boyutu net değil." diyen Huitfeld, Polonya makamlarından konuyla ilgili daha fazla açıklama beklediklerini kaydetti.

        POLONYA BAŞBAKANI'NDAN '4. MADDE' AÇIKLAMASI

        Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ülkesinin NATO üyesi olduğunu anımsatarak, NATO'nun 4. maddesini harekete geçirme seçeneğinin gündemde olduğunu söyledi.

        Morawiecki, ülkesinin Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne füze düşmesi nedeniyle acil toplanan Bakanlar Kurulunun ardından basına açıklamalarda bulundu.

        Polonya'nın, dünya tarihindeki en güçlü ittifak olan NATO'nun üyesi olduğunu vurgulayan Morawiecki, NATO'nun bir üyesinin, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliğinin tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddeyi harekete geçirme seçeneğinin masada olduğunu belirtti.

        Morawiecki, silahlı kuvvetlerin seçilmiş unsurlarının özellikle hava sahası gözetimi alanındaki savaş hazırlığını artırmaya karar verdiklerini dile getirdi.

        Polis, itfaiye ve sınır muhafızlarının da "hazır olma durumunun arttığını" ifade eden Morawiecki, manipülasyona karşı dikkatli olma ve itidal çağrısında bulundu.

        Morawiecki, Rusya'nın büyükelçisinin Polonya Dışişleri Bakanlığına çağrılacağını bildirdi.

        Güvenlik güçleri ve uluslararası uzmanların sahadaki incelemelerinin sürdüğünü belirten Morawiecki, NATO müttefikleri ve Ukrayna ile iletişimde olduklarını kaydetti.

        RUSYA'NIN UKRAYNA BOMBARDIMANI

        Rusya, 24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırmasının ardından ilk ele geçirdiği kentlerden olan Herson'dan geçen hafta çekilmesinin akabinde bugün başkent Kiev dahil birçok bölgeye büyük çaplı füze saldırıları düzenledi.

         Rusya'dan büyük çaplı füze saldırıları
        Rusya'dan büyük çaplı füze saldırıları Haberi Görüntüle

        Başkent dahil birçok kentte elektrikler kesilirken, tüm ülke genelinde sığınaklara geçilmesi anonsları yapılıyor. Bombalama nedeniyle Moldova'da da elektrik kesintileri yaşanırken, Polonya'da bir köye isabet eden bir füze iki kişinin ölümüne neden oldu. Polonya Ulusal Güvenlik Komitesi acil toplanma kararı aldı.

        Fotoğraflar: AA, İHA

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ