Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Adını Türkçe'den alıyor! Tarihindeki ilk elektrikli! - Haberler - Otomobil Haberleri
        1

        Porsche'in tarihindeki ilk tam elektrikli modeli Taycan'ın üzerindeki örtü kalktı.

        2

        Adını Türkçe kelimeler olan 'Tay' ve 'Can'dan alan otomobilin dünya prömiyeri, Kuzey Amerika, Çin ve Avrupa'da eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

        3

        Otomobilde ilk etapta Taycan Turbo ve Taycan Turbo S olarak iki farklı versiyon satışa sunulacak.

        7

        Hızı 260 km/s olarak açıklanan Turbo S modeli, kalkış kontrol sistemiyle birlikte 560 kW (761 beygir), Taycan Turbo ise 500 kW (680 beygir) güç sağlıyor.

        8

        Taycan Turbo 0’dan 100 km/sa hıza 3.2 saniyede erişirken menzili 450 km, Taycan Turbo S modeli ise 0’dan 100 km/sa hıza 2.8 saniyede ulaşırken menzili 412 km olarak açıklanıyor.

        9

        Taycan, elektrikli otomobiller için alışagelmiş voltaj düzeyi olan 400 volt yerine 800 voltluk bir sistemle çalışıyor.

        10

        Bu özellik sayesinde, batarya 100 kilometreye kadar bir menzil için beş dakikada yeniden şarj edilebiliyor (WLTP'ye göre).

        11

        Taycan’ın bataryasının yüzde 5’ten yüzde 80 şarj seviyesine ulaşması için hesaplanan süre ise yaklaşık 22.5 dakika olarak açıklanıyor.

        12

        Elektrikli otomobilin kokpitinde, markanın karakteristik yuvarlak hatlı gösterge grubu 16.8 inçlik bir ekrandan oluşuyor.

        13

        10.9 inçlik merkezi bilgi ve eğlence ekranı ile opsiyonel olarak sunulan yolcu ekranı ise, tek parçadan oluşan siyah cam bir panel görünümünde tasarlanmış durumda.

        14

        Aracın geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen iç mekanının, sürdürülebilir konsepte uygun şekilde tasarlandığı belirtiliyor.

        15

        Taycan'da önde 81, arkada 366 litre kapasite sunan iki adet bagaj bölmesi yer alıyor.

        16

        Taycan Turbo S ve Taycan Turbo'nun biri ön aks diğeri arka aks üzerinde olmak üzere iki elektrikli motoru bulunuyor ve bu sayede otomobil dört çeker hale geliyor.

        17

        Otomobilde, Porsche tarafından geliştirilen ve arka aksa monte edilen iki vitesli şanzımana yer veriliyor.

        18

        İlk vites, Taycan modeline kalkış anında daha fazla ivmelenme sağlarken, ikinci vites ise yüksek verimlilik ve yüksek güç rezervleri sağlıyor.

        19

        Porsche 4D-şasi kontrol sistemi üzerine inşa edilen Taycan, tüm şasi sistemlerini gerçek zamanlı olarak analiz ve senkronize ediyor.

        20

        Otomobilde ayrıca, PASM (Porsche Aktif Süspansiyon Yönetimi) ve Porsche Tork Yönlendirme Plus'ın (PTV Plus) dahil olduğu Porsche Dinamik Şasi Kontrol (PDCC Sport) sistemleri bulunuyor.

        21

        Taycan'da, Range, Normal, Sport ve Sport Plus olmak üzere dört farklı sürüş moduna ek olarak kişiselleştirilebilir Individual modu bulunuyor.