Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rus güçlerinden kurtarılan Buça'da son durum (Ukrayna - Rusya)
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Son dakika... Habertürk Güvenlik ve Dış Politika Koordinatörü Çetiner Çetin ve Habertürk kameramanı Hakan Öztürk, Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça şehrindeki son durumu aktardı.

        Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali 40. gününde devam ederken, Rus güçlerinden kurtarılan Buça kentinde, binaların yıkıldığı, evlerin harabeye döndüğü görüldü.

        Çetiner Çetin, Buça sokaklarında Rus tankları tarafından motorları yakılan, benzin depoları vurulan arabalarla karşılaştıklarını aktardı.

        Buça Belediye Başkanı Anatolyi Fedoruk, dün, kentin Rus askerlerinden kurtarıldığını duyurmuştu.

        REKLAM

        "SİVİLLER ELLERİ ARKADAN BAĞLANARAK KATLEDİLMİŞ"

        Diğer yandan, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Ukrayna ordusunun tekrar kontrolü sağladığı Buça şehrinde elleri arkadan bağlanarak katledilmiş sivillere rastlandığını bildirdi.

        Podolyak, Twitter hesabından, elleri arkadan bağlı şekilde yerde yatan cansız beden fotoğrafı paylaşarak, "Rus askerlerince vurularak öldürülen elleri bağlı insanların cesetleri sokaklarda yatıyor. Bu insanlar asker değildi, silahları yoktu. Şu anda işgal altındaki topraklarda buna benzer kaç vaka daha yaşanıyor" ifadesini kullandı.

        "410 SİVİLİN CESEDİ BULUNDU"

        Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova, Rus ordusundan kurtarılan Kiev bölgesinde 410 sivilin cesedinin bulunduğunu bildirdi.

        Venediktova, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus ordusundan kurtarılan Kiev bölgesinin her karışında arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirterek bu çalışmalarda adli müfettişler, patlayıcı madde ve kinoloji uzmanları, adli tıp uzmanları, doktorlar ve kurtarma ekiplerinin de yer aldığını kaydetti.

        "RUSYA'NIN SAVAŞ SUÇLARININ ÖNEMLİ KANITLARI VAR"

        Kiev yakınlarındaki kurtarılan yerleşim alanlarında 410 sivilin cesedinin bulunduğunu kaydeden Venediktova, "Kiev bölgesinin kurtarılmış topraklarında, Rusya'nın acımasız savaş suçlarının çok önemli kanıtları var. Burası, bizim topraklarımızda onu organize edenleri cezalandırmak için belgelenmesi gereken bir cehennemdir." değerlendirmesinde bulundu.

        Venediktova, olayın tanıkları ve mağdurlarının tespitine yönelik çalışmaların yanı sıra bu facianın foto ve video kanıtlarının toplanmasına yönelik çalışmaların da sürdüğünü vurguladı.

        Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, dün, Kiev bölgesinin tamamının Rus ordusundan kurtarıldığını kaydederek Kiev'in İrpin, Buça, Gostomel ve diğer bölgelerinin tamamen Ukrayna silahlı kuvvetlerinin kontrolüne geçtiğini açıklamıştı.

        UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI KULEBA: BUÇA KATLİAMI KASITLIYDI

        Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Buça şehrinde yaşanan Rus saldırıları ve sivil ölümleri nedeniyle G7 ülkelerince Rusya'ya karşı yıkıcı yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu.

        REKLAM

        Kuleba, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Buça katliamı kasıtlıydı. Ruslar, mümkün olduğu kadar çok Ukraynalıyı ortadan kaldırmayı hedefliyor. Onları durdurmalı ve kovmalıyız. Şimdi G7'den yeni yıkıcı yaptırımları talep ediyorum: Petrol, gaz, kömür ambargosu; tüm limanları Rus gemilerine ve mallarına kapatın; tüm Rus bankalarının SWIFT bağlantısını kesin." ifadelerine yer verdi.

        Kuleba, diğer bir paylaşımında ise "Buça katliamının, Rusya'nın Ukraynalılara yönelik nefretinin Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana gördüğü her şeyin ötesinde olduğunu kanıtladığını, bunu durdurmanın tek yolunun Ukrayna'nın Rusları mümkün olan en kısa sürede kovmasına yardım etmek olduğunu" kaydederek bunun için ihtiyaçları olan tank, savaş uçakları, ağır hava savunma sistemlerinin sağlanmasını istedi.

        Kuleba, ayrıca Buça ile ilgili görüntüleri de paylaştı.

        Rus askerlerinden 1 Nisan'da kurtarılan, Kiev yakınlarındaki Buça şehrindeki yıkık binalar ve ceset dolu sokaklar burada yaşanan savaşın şiddetini bir kez daha ortaya koymuştu. Buça, yıkık binalar, yağmalanan dükkan ve alış veriş merkezleri, harabeye dönen evlerle adeta hayalet şehrine dönüşmüştü. Kurtarılmasının ardından şehir genelinde mayın temizleme ve cesetleri toplama çalışmaları başlatılmıştı.

        REKLAM

        RUSYA'DAN İDDİALARA YANIT

        Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Kiev bölgesinde bulunan Buça'da Rus ordusunun sivilleri katlettiğine yönelik iddiaların doğru olmadığını savundu.

        Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kiev yönetimi tarafından Buça'dan yayınlanan fotoğrafların ve videoların provokasyon olduğu öne sürüldü.

        Bu yerleşim biriminin Rus askerlerinin kontrolü altında olduğu süre boyunca, tek bir bölge sakininin herhangi bir şiddet eyleminden zarar görmediği iddia edilen açıklamada, bu bölgeye insani yardım dağıtıldığı da ifade edildi.

        Bu süre içerisinde sivillerin şehir içerisinde serbestçe hareket edebildiği ve tahliye oldukları ifade edilen açıklamada, Ukrayna silahlı güçlerinin meskun mahalleler dahil şehrin güneyindeki bölgeleri bombaladığı iddia edildi.

        REKLAM

        Rusya ile Ukrayna arasında Türkiye'de gerçekleştirilen yüz yüze görüşmelerin ertesi günü, 30 Mart'ta tüm Rus birliklerinin Buça’dan tamamen çekildiğinin altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Ayrıca, 31 Mart'ta Buça Belediye Başkanı Anatoliy Fedoruk, video mesajında ​​şehirde Rus ordusunun olmadığını doğruladı ancak sokaklarda elleri bağlı olarak vurulan yerel sakinlerden bahsetmedi bile.

        "KİEV REJİMİNİN BİR BAŞKA KURGUSU"

        Bu nedenle, Buça'daki tüm sözde 'suç kanıtlarının', Ukrayna istihbaratı SBU görevlileri ve Ukrayna televizyonu temsilcilerinin şehre geldiği 4. günde ortaya çıkması şaşırtıcı değil.

        En az dört gün sonra görüntüleri Kiev rejimi tarafından yayınlanan tüm insanların cesetlerinin sertleşmemiş olması, karakteristik kadavra lekelerinin olmaması ve yaralarda pıhtılaşmayan kan olması özellikle endişe vericidir.

        Bütün bunlar, Mariupol'de doğum hastanesinde ve diğer şehirlerde olduğu gibi, Buça'dan gelen fotoğrafların ve video görüntülerinin Batı medyası için Kiev rejiminin bir başka kurgusu olduğunu reddedilemez bir şekilde doğrulamaktadır."

        REKLAM

        BM'DEN SORUŞTURMA ÇAĞRISI

        Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki kurtarılan bölgelerde çok sayıda sivilin cesedinin bulunması üzerine, bu ölümlerin araştırılması için bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

        Rus ordusunun, Kiev yakınlarındaki bölgelerden çekilmesinin ardından ortaya çıkan görüntüler ve yaşanan sivil can kayıpları tartışmalara yol açtı.

        Guterres, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Buça şehrinde öldürülen sivillerin cesetlerinin kendisini şok ettiğini söyledi.

        Sivil ölümlerine ilişkin soruşturma başlatılması çağrısında bulunan Guterres, "Bağımsız bir soruşturma, etkili bir hesap verebilirlik için gerekli." ifadesini kullandı.

        Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça şehrini Rus güçlerinden 1 Nisan'da kurtaran Ukrayna ordusu, binaları yıkılmış, sokakları ceset dolu bir şehirle karşılaşmıştı.

        Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova, Rus ordusundan kurtarılan Kiev bölgesinde 410 sivilin cesedinin bulunduğunu bildirmişti.

        ALMANYA VE HOLLANDA'DAN TEPKİ

        Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Ukrayna'nın Buça kentindeki "sivil ölümlere" tepki gösterdi.

        Scholz, başkent Berlin'deki Başbakanlık binasında yaptığı açıklamada, Ukrayna'dan kendilerine ürkütücü ve dehşet verici görüntüler ulaştığını belirterek Kiev'in, kuzeyinde, birkaç gün öncesine kadar Rus ordusu tarafından kontrol edilen Buça'da çok sayıda sivilin vurularak öldürüldüğünü gördüklerini ifade etti.

        Sokaklarda cesetlerin ve yarı gömülmüş bedenlerin bulunduğunu aktaran Scholz, kurbanlar arasında çocuk, kadın ve yaşlıların bulunduğunun söylendiğini aktardı.

        Scholz, "Sivillerin öldürülmesi bir savaş suçudur. Rus silahlı kuvvetleri tarafından işlenen bu suçları tamamen araştırmalıyız. Uluslararası Kızılhaç Komitesi gibi uluslararası kuruluşlara bu alanlara erişim izni verilmesini ve bu vahşeti belgelemelerini talep ediyorum." dedi.

        REKLAM

        Faillerin ve emir verenlerin hesaba çekilmesi gerektiğini söyleyen Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ateşkese onay vermesi ve çatışmaları durdurması çağrısında bulundu.

        Müttefiklerle gelecek günlerde Putin'e ve onun destekçilerine karşı başka önlemlerin de alınacağı bilgisini paylaşan Scholz, "Başkan Putin ve destekçileri sonuçları hissedecekler. Rus işgaline karşı kendilerini savunmak için Ukrayna'ya silah sağlamaya devam edeceğiz." diye konuştu.

        "SAVAŞ SUÇLULARININ YARGILANMASI İÇİN HOLLANDA MÜTTEFİKLERİYLE BERABER ÇALIŞACAK"

        Hollanda Başbakanı Rutte, Ukrayna'nın Buça kentinde yaşananların sorumlularının ve "savaş suçlularının" yargılanması için Hollanda'nın müttefikleriyle beraber çalışacağını belirtti.

        Rutte, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Rusya'nın çekildiği yerlerdeki korkunç suçların haberiyle şoke oldum. Bu suçların sorumluları ve savaş suçluları hesap verene kadar Hollanda müttefikleriyle çalışacak." ifadelerine yer verdi.

        Buça'da sivillerin katledilerek toplu mezarlara gömüldüğünü, kuyulara atıldığını gösteren fotoğraflar karşısında birçok Hollandalı milletvekili, Rusya'ya tepki gösterirken sorumluların "savaş suçundan" yargılanmaları çağrısında bulundu.

        REKLAM

        Hollanda D66 Partisi'nin parlamentodaki grup lideri Jan Paternotte, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bu korkunç durumu açıklamanın başka yolu yok. Putin ve ordusu savaş suçları sebebiyle soruşturulmalı." ifadesini kullandı.

        ​​​

        İNGİLTERE: PUTİN VE ORDUSU SAVAŞ SUÇLARI İŞLEDİ

        İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'nın İrpin ve Buça şehirlerinde masum sivillere yönelik "alçak saldırılarının", Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ordusunun "savaş suçları" işlediğinin bir başka kanıtı olduğunu belirtti.

        Johnson, yazılı açıklamasında, Kremlin'den gelecek inkarlar veya dezenformasyonun herkesin doğru olduğunu bildiği şeyleri gizleyemeyeceğini ifade ederek "Putin çaresiz, işgali başarısız oluyor ve Ukrayna'nın kararlılığı hiç bu kadar güçlü olmamıştı." ifadesini kullandı.

        Başkent Kiev yakınlarındaki İrpin ve Buça'da masum sivillere yönelik "alçak saldırılarının", Putin ve ordusunun "savaş suçları" işlediğinin bir başka kanıtı olduğunu kaydeden Johnson, Rusya'ya yaptırımları, Ukrayna'ya da askeri artıracaklarını belirtti.

        REKLAM

        Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Ukrayna'da işlenen suçlarla ilgili soruşturmasını desteklemekte ön saflarda yer aldıklarını kaydeden İngiltere Başbakanı, ülkeye yeni uzman müfettişlerin görevlendirileceğini de açıkladı.

        NATO: KABUL EDİLEMEZ

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'daki sivillere karşı uyguladığı "vahşetin" kabul edilemez olduğunu, sorumlularının yargılanması gerektiğini söyledi.

        Stoltenberg, Amerikan televizyon kanalı CNN'in "Birliğin Durumu" isimli programında konuştu.

        Rus güçlerinin Ukrayna'daki savaş suçlarıyla ilgili iddialar hakkında konuşan Stoltenberg, “Sivillere karşı on yıllardır Avrupa'da görmediğimiz türden bir vahşet. Sivillerin hedef alınması ve öldürülmesi kesinlikle kabul edilemez." dedi.

        Vahşetin, savaşın sona ermesi gerektiğini gösterdiğini belirten Stoltenberg, bu savaşı durdurmanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sorumluluğunda olduğunu söyledi.

        Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Ukrayna'daki olası savaş suçları hakkında soruşturma açması, tüm gerçeklerin masaya yatırılması ve sorumluların hesap verebilir kılınmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Stoltenberg, "Bu nedenle, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yürütülen soruşturmayı memnuniyetle karşılıyorum." diye konuştu.

        REKLAM
        ÖNERİLEN VİDEO

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ