Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Kalp ve Damar Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, kalp krizi anında yapılması gereknleri sıraladı

        Ceyda ERENOĞLU / HT MAGAZİN

        Kalp-damar hastalıklarıyla içinde bulunduğumuz aylarda daha sık karşılaşıyoruz. Sonbahardaysa bu hastalıkların görülme oranı yaklaşık 3 katına çıkıyor. Bunun nedeninin bu mevsimde hava sıcaklığının giderek düşmesi olduğu belirtiliyor. Bu durum başta kalp damarları olmak üzere tüm damarlarda büzüşme ve kan basıncında artışa neden oluyor. Kan basıncındaki artış kalbin iş yükünü artırdığı için kandaki pıhtılaşma da hızlanıyor. Tüm bunlar göğüs ağrısı ve kalp krizinin bu mevsimde çok daha fazla görüldüğü anlamına geliyor.

        Prof. Dr. Bilal Boztosun “Beslenme düzeninde, yaşam şartlarında ve insan psikolojisinde meydana gelen değişimler de kalp hastalıklarının oluşumunu hızlandırıyor. Bu nedenle özellikle bahar aylarında kalp sağlığını korumak için ekstra özen gösterilmesi gerekiyor” diyor ve ekliyor: “Göğüs ağrınız varsa, ağrınıza çoğu zaman mide bulantısı ve terleme de eşlik ediyorsa, ileri yaştaysanız ve bayılmanız oluyorsa, ciddi bir ölüm korkusu ve yoğun sıkıntı hissediyorsanız kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz.”

        KRİZ ANINDA NE YAPILMALI?

        Kalp krizinin farkına varılmışsa yapılacak ilk şeyin zaman geçirmeden tam donanımlı bir ambulansla ‘kalp krizi merkezi’ olan bir hastaneye ulaşmak olduğu belirtiliyor. Prof. Dr. Boztosun, “Ambulans bekleyen hastanın 1 adet aspirin (160-300 mg dozunda) alması gereklidir. Kalp krizi ani kalp durmasına yol açmışsa derhal suni solunum ve kalp masajı başlatılıp ambulans çağrılmalıdır. Kalp krizi geçiren kişinin hastaneye ambulans dışında bir taşıtla gitmesi tehlikelidir. Bu, başkalarının hayatı için de risk oluşturur” diyor.

        HANGİ HASTALIK ne şekilde belirti verir?

        ■ Kalp krizi-göğüs ağrısı

        ■ Kalp yetersizliği-nefes darlığı

        ■ Ritim bozukluğu-çarpıntı, bayılma

        Yanma tarzındaki AĞRIYA DİKKAT!

        Kalp krizinde daha çok baskı ve yanma tarzında bir ağrı meydana geliyor. Omuzdan başlayarak parmaklara kadar olan uyuşma da kalp hastalıklarının belirtileri arasında görülüyor.

        Kalp check-up’ından sonra da kalp krizi geçirebilirsiniz

        Her testte olduğu gibi holter ve efor testlerinde de yanılma payları olmakla birlikte bunlar kişinin kalp-damar hastalığı veya ritim bozukluğu olduğunu gösteren değerli testler olarak görülüyor. Prof. Dr. Boztosun, “Kalp check-up’ında ‘Bir şeyiniz yok’ denen bir kişinin ertesi gün kalp krizinden ölmesi mümkün müdür?” sorusuna, “Mümkündür” yanıtını veriyor ve ekliyor: “Her ne kadar kalp hastalığıyla ilgili belirtilerden ve bulgulardan bahsetsek de kalp hastalıkları sinsi bir şekilde ilerleyip bulgu vermeden de ortaya çıkabilir.”

        Kalbe dost besinler

        ■ Doymamış yağ oranı yüksek olan balık ve kabuklu deniz ürünleri. (Hem kanın pıhtılaşmasını azaltıyor hem de kalbin ritmini düzenliyorlar.)

        ■ Tahıl ürünleri

        ■ Kabuklu kuruyemişler

        ■ Ayçiçeği, soya ve mısır yağlarında bulunan Omega 6 yağ asitleri

        ■ Zeytinyağı (Doymuş yağlar yerine zeytinyağı kullanımı kandaki kolesterol miktarını azaltarak kan basıncını düzene sokuyor. Zeytinyağı özellikle kalp ve damar sağlığı açısından son derece yararlı bir besin olarak değerlendiriliyor.)

        ■ Soğan, sarmısak

        ■ Ispanak

        ■ Fasulye

        ■ Pirinç

        ■ Fındık

        ■ Domates

        ■ Elma

        ■ Greyfurt

        Oturduğunuz yerde pedal çevirin

        Bir kalp hastasının haftada en az 4-5 kez spor yapması öneriliyor. En çok düz bir zeminde hızlı yürüyüş tavsiye ediliyor ve bu hızlı yürüyüşün hastadan hastaya değiştiğine dikkat çekiliyor. Yürüyüş bazı hastalar için her gün 10 dakikayken, bazı hastalar günde 40-50 dakika yürüyebiliyor. Prof. Dr. Bilal Boztosun, “En ciddi kalp hastasının bile yapacağı bir spor vardır. Oturduğunuz yerde pedal çevirmek bile bir spordur” diye konuşuyor.

        YAŞINIZIN FARKINDA OLUN

        Orta yaş üstü kişilerin yaptıkları en büyük hatanın kendilerini hâlâ genç zannederek eskiden yaptıkları sporları yapmaya çalışmaları olduğu belirtiliyor. En büyük kazalar ve ani rahatsızlıklar da bu şekilde ortaya çıkıyor. Vücudun hamlığının, eklemlerin yaşlanmasının, alınan kilonun, dolaşımın ve kalp kondisyonunun 20’li yaşlardaki gibi olamayacağının düşünülmemesi tehlikeli bulunuyor. Bu nedenle spor yapmak isteyen herkesin öncelikli olarak bir kardiyoloji uzmanına danışması gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ