Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 7 yıl süren ‘Altın Omurga’ davasında cerrahlar beraat etti

        GAZETE HABERTÜRK

        Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ihbarı üzerine İstanbul polisinin baskınıyla başlayan ‘Altın Omurga’ davasında 7 yıl sonra karar çıktı. 5 Mayıs 2009’da, İstanbul’da 17, Ankara’daki 47 adrese baskın düzenlendi. Ardından da dönemin Sosyal Güvenlik Kurumu Fatura İnceleme Müdürü Sabri Emin Karaçor ile b1’i başhekim 35 beyin cerrahı, 16 medikal firması sahibi ve çalışanlarından oluşan 52 kişi hakkında 2 yıldan 27 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

        ‘SAHTE AMELİYAT’

        İddianamede 370 hastadan bazıları için gerekmediği halde ameliyat yapıldığı, bazılarına ise gerektiği şekilde ameliyat yapılmadığı ve bu operasyonlarda da gereksiz pahalı malzemeler kullanıldığı kaydedildi. SGK’dan para alabilmek için sahte ameliyat belgeleri tanzim edildiğine de değinilen iddianamede, doktorlara rüşvet dağıttığı öne sürülen ilaç firmalarının sadece bu iş için ‘Ulusal Omurga’ isimli bir de şirket kurduğu belirtildi.

        ‘RÜŞVET’ CEZASI

        İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen karar duruşmasına, 13 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı. Mahkeme heyeti, aralarında beyin cerrahlarının da bulunduğu 49 sanığı ‘kamu kurumunun zararına dolandırıcılık’, ‘rüşvet almak’, ‘rüşvet vermek’, ‘görevi kötüye kullanmak’ ve ‘resmi belgede sahtecilik’ suçlarını işledikleri sabit olmadığı gerekçesiyle beraat ettirdi. Mahkeme, sanıklardan dönemin SGK Fatura İnceleme Müdürü Sabri Emin Karaçor ile Musa Gökduman ve Süleyman Olcay’ı ise ‘rüşvet vermek’ suçundan 5’er yıl hapis cezasına çarptırdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ