Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Böbrek anneden, karaciğer kardeşten

        Çocukluğundan beri “primer oksalüri” böbrek hastası olan Sinan Sarıkaya’da (28) hem karaciğer hem de böbrek yetmezliği meydana geldi. Sinan’a, annesinden alınan böbrek ile kardeşinden alınan karaciğer nakledilerek hayata yeniden tutunması sağlandı. İzmir’de oto yıkamacı işleten Sinan Sarıkaya, 2 yaşından itibaren böbrek rahatsızlığıyla mücadele ediyordu. Yaklaşık 9 ay önce ağabeyinin nişan günü fenalaştı. Sarıkaya yoğun bakımda 1 hafta boyunca diyalize girdi.

        ‘YENİDEN DOĞMUŞ GİBİYİM’

        Diyaliz süreci yaklaşık 1 yıl süren Sarıkaya’ya karaciğer ve böbrek nakli yapılması gerekiyordu. Organ beklerken durumunun kötüye gitmesi üzerine aile fertleri organlarını vermek için gönüllü oldu. Yapılan testlerde Sarıkaya’nın kardeşiCihan’ın (26) karaciğer, annesi Sakine Sarıkaya’nın ise böbrek nakli için uyumlu oldukları tespit edildi. Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Koray Acarlı ve ekibi, küçük kardeş Cihan Sarıkaya’nın karaciğerinden aldıkları bir parçayı başarılı bir şekilde ağabeyi Sinan’a nakletti. Karaciğer naklinden 4 gün sonra iseBöbrek Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Burak Koçak ve ekibi anne Sakine Sarıkaya’nın böbreklerinden birini oğlu Sinan’a nakletti. Sağlığına kavuşan Sarıkaya, kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini belirterek evlerine döndü.

        AĞABEYİNE DE KADAVRADAN NAKİL

        Sarıkaya’nın kendisi gibi böbrek hastası olan 4 yaş büyük ağabeyi İnan Sarıkaya da 2012 yılında kadavradan nakledilen karaciğer ve böbrek nakliyle sağlığına kavuşmuştu. Kardeşinin ve annesinin kendisi için büyük bir fedakârlık yaptığını dile getiren Sinan Sarıkaya, “Organ nakli, organ bağışı çok önemli bir olay. Genç, yaşlı, çocuk çok sayıda insan ve onların aileleri, hayata tutunabilmek için organ bağışı bekliyor” diye konuştu.

        Serkan AKKOÇ / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ