Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Düzenli egzersiz yapanlar soğuk algınlığına yüzde 50 daha az yakalanıyor

        Sonbaharda grip ve soğuk algınlığından korunmak için yapılması gereken şeyler var. Hijyen kurallarına uyulması, yemek hazırlamadan ve yemeden önce soğuk algınlığı şüphesi olan kişiyle temas edilmemesi, burun temizliği sonrasında ortak lavabo kullanımı düşünülerek ellerin sıcak su ve sabunla özenli şekilde yıkanması bunlar arasında bulunuyor. Evde diş fırçalarının ayrı kaplarda bulundurulması, işyerlerindeki ortak kullanım alanlarında, merdiven trabzanı, kapı kolu gibi virüs barındıracak noktaların kâğıt peçeteyle tutulup açılması, cep telefonu, bilgisayar klavyesi gibi eşyaların alkol veya sabunla sıkça temizlenmesi gerekiyor.

        TIRNAK YEMEYİN

        İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü, Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmasının, ellerin burun, göz ve ağza götürülmemesinin ve tırnak yenmemesinin de öneriler arasında yer aldığını söylüyor. Mikrop bulaşabilecek yüzeylerin uygun şekilde silinip temizlenmesi ve hasta kişinin bulunduğu odanın sık sık havalandırılması da yararlı bulunuyor.

        GRİBE KARŞI D VİTAMİNİ

        Güneş yardımıyla cildimizde üretilen D vitamini, bağışıklık sisteminin 20’ye yakın antibiyotik benzeri silah üretimini sağlıyor. Özellikle yaz mevsiminde yeterli güneş görmeyen veya tatil yapamayan kişiler, havaların soğumasıyla virüslerle oluşan grip benzeri hastalıklara çok daha kolay yakalanıyor ve zor iyileşiyor. Bu kişilerin doktorlarına başvurarak kanda D vitamin seviyelerini ölçtürüp takviye almaları öneriliyor.

        AÇIK HAVADA YÜRÜYÜN

        Düzenli yapılan egzersizin başta mikrobik hastalıklar olmak üzere birçok hastalığa yakalanmayı engelleyici yönü bulunuyor. Bağışıklık sistemi egzersizi takiben ilk 2 saat çok aktif oluyor ve bu etki 24 saate kadar sürüyor. Bu noktada mikrobik hastalıklar ve kansere karşı dayanıklılık da artıyor. Uzm. Dr. Şamilgil, “Egzersize zaman ayıramayacak kişilerin alışverişe yürüyerek gitmek, asansör yerine merdiven kullanmak gibi aktivitelerde bulunması da yararlı görülüyor. Günde birkaç defa 10’ar dakika yapılacak aktivite de benzer etki gösteriyor” diyor.

        DEPRESYON RİSKİ AZALIYOR

        Dışarıda, serin havada yapılan egzersizin daha çok kalori yakımı sağladığı ve soğuğa dayanıklılığı artırdığı biliniyor. Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre, ormanda 2 saatlik yürüyüş bağışıklık hücrelerinin kısa sürede artmasını ve güçlenmesini sağlıyor. Bahar aylarında daha sık görülen soğuk algınlığı virüsleri, grip virüsleri kadar ağır hastalık etkisi yaratmıyor. Ayrıca düzenli egzersiz yapanlar soğuk algınlığına yüzde 50 daha az yakalanıyor. Bu kişiler hastalandıklarında kendilerini yorgun hissetmiyorlarsa, egzersize devam etmeleri halinde yüzde 30 daha çabuk iyileşiyorlar. Mevsimsel ısı farkına uyum sağlamaları içinse haftada en az 3 gün dışarıda 30-40 dakikalık yürüyüşler yapmaları gerekiyor. Egzersizin bunun dışında vücutta mutluluk hormonu ve ağrı kesici bir madde üretimi sağlayarak mevsimsel depresyon riskini azaltıcı özelliği de bulunuyor.

        Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ