Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Hastanede yatanın ilacı, ayağına gelecek

        Yeni uygulamaya hastane yönetimleri ve eczacılar da sıcak bakıyor. İzmir'in Yeşilyurt semtindeki Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gelir ve tahakkuk işlerinden sorumlu başhekim yardımcısı olan Güler Yücebilgin, yeni sistemin en çok hasta ve hasta yakınlarını rahatlatacağını söyledi. Yücebilgin, "Emekli Sandığı'na bağlı hastalara zaten ilaç ve tıbbî malzeme veriyorduk. Bu uygulama özellikle SSK ve Bağ-Kur'lu hastalar için büyük kolaylık sağlayacak. Lüzumsuz işlerle uğraşmayacak hasta yakınları." dedi. İhale yönteminin ilaç ve tıbbî malzeme fiyatlarını da düşüreceğini ifade etti.

        İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan ise tıbbî malzeme konusunda 15 Ekim'de başlayacak uygulamanın yerinde olduğunu, hatta geç bile kalındığını belirtti. Sayılkan, "Hastanın memnuniyeti açısından güzel bir karar." dedi. Üzerinde barkod ve fiyat bilgisi bulunmadığı için ilaç ve medikal malzemelerin farklı fiyat taşıdığını hatırlatan Sayılkan, "Acil hasta gidiyor. Bu malzemeyi hangi fiyattan alacağını nasıl araştıracak? Uygulama ile birlikte devletimiz de bu işten büyük kâr sağlayacak. Hasta rahat edecek." yorumunda bulundu. İlaç konusunda ise sıkıntı oluşacağını savunan Sayılkan, küçük hastanelerin bünyesinde bir eczane açmasında problemler yaşanacağına dikkat çekti.

        SSK Sağlık İşleri Ege Bölge Müdürü Murat Balanlı'nın verdiği bilgiye göre; konuyla ilgili tebliğ 15 Haziran'da çıktı. Genelgede hastanelere 120 gün hazırlık süresi verildi. 4 aylık süre 15 Ekim'de doluyor. Hastaneler bu tarihten sonra sarf malzemelerini ihale yoluyla alacak. Hastaların ilaç ve tıbbî cihaz giderlerini SSK Sağlık İşleri'ne fatura edecek. Yeni uygulamanın hem hastaya hem de devlete çok büyük faydalar sağlayacağını savunan Murat Balanlı, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Örneğin, hastanın bacağı kırıldı. 'Git şu malzemeyi al gel' diyorlardı. Hatta elinize bir kartvizit veriyorlar 'Şuradan al gel' diyorlardı. Parası yoksa senet imzalatıp bunu bize fatura ediyorlardı. Hasta parayı temin ettikten sonra senedi geri almaya çalışıyordu. Bir sürü uğraşla hastayı yoruyordunuz. Artık bunlar tarihe karışacak."

        Balanlı, yeni uygulamanın ilaç ve tıbbî malzeme fiyatlarını da yarı yarıya azaltacağına inanıyor. İhaleye giren firmaların kıyasıya rekabet içine gireceğini belirtiyor. SSK Sağlık İşleri Ege Bölge Müdürü Murat Balanlı, ilaç ve tıbbî cihaz firmalarının doktorlarla girdiği ilişkinin de sona ereceğini vurguluyor. Doktorların artık hastalarına lüzumsuz yere ilaç yazmayacağını, tıbbî cihaz aldırmayacağını kaydediyor. Bu durumu anlatırken şu ifadeleri kullanıyor: "Doktor mesela pay aldığı malzemeyi, 10 kişiye kullanması gerekirken endikasyonu genişletiyordu, 20 kişiye kullanıyordu. Hekime bir getirisi vardı. Bunun tüketimi de azalacak. Olur olmaz yerde kullanılan malzemeler vardı. Tıbbî malzeme sarfiyatı bir yıl sonra ciddi oranlarda düşecek."

        Uygulama bürokratik işlemleri azaltacak

        Sosyal Güvenlik Kurulu Başkanlığı'nca hayata geçirilen yeni uygulama hasta ve hasta yakınları tarafından memnuniyetle karşılandı. Uygulamayı çok yerinde bulan Bağ-Kur'lu Tevfik Demiray (57), safrakesesindeki taş yüzünden medikal malzemeye ihtiyaç duymuş. Ameliyatta kullanılacak malzemeyi 'git al' demişler. Erol Karaca da çiftçi bir Bağ-Kur'lu. Babasına endoskopi yapılmış. Bunun için bir cihaz aldırmışlar. 80 YTL'lik bu cihazın parasını uğraşıp Bağ-Kur'dan geri almamış. "Bürokrasiden korktum. Artık sağlık hizmetleri giderek düzeliyor. Yeni uygulama bizim gibileri mağduriyetten kurtaracak." şeklinde konuşuyor. Ayşe Güleryüz ise, "Eşimde karaciğerle ilgili bir problem vardı. Doktorlar stent istedi, aldık. Bunun parasını SSK'dan aldık; ama bir sürü bürokrasi ile boğuştuk. Yeni uygulama hasta memnuniyeti açısından çok iyi olacak." değerlendirmesinde bulundu.

        Zaman

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ