Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Göz Sağlığı Kozmetik ürünler de gözü vuruyor!

        Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Lokman Balyen, sağlıksız kozmetik ve makyaj malzemelerinin göz alerjisini tetiklediğini söyledi.

        Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Balyen, göz kapaklarının içini ve gözün beyaz kısmını saran zarın alerjenlerle teması sonrasında gelişen alerjik reaksiyona alerjik konjonktivit (göz alerjisi) dendiğini belirterek, bu durumun ortaya çıkmasında çevresel faktörlerle birlikte genetik yatkınlığın da önemli olduğunu kaydetti.

        Gözlerde kızarıklık, sulanma, yanma, kaşıntı, göz kapaklarında ödem, görme keskinliğinde azalma ve ışığa karşı duyarlılık ile göz alerjisinin kendini gösterdiğini aktaran Balyen, göz alerjisinin çok sık rastlanan bir göz rahatsızlığı olduğunu ifade etti.

        Alerjik hastalıklarda genetik yatkınlığın önemli olduğunu fakat tek başına neden olmadığını dile getiren Balyen, "Genetik yatkınlık bulunan bir birey alerjenlerle karşılaştığında alerjik hastalık riski diğer bireylere göre daha fazladır. Aslında alerjik konjonktivit bir grup hastalığı tanımlayan genel bir terimdir. Alt tipleri arasında mevsimsel alerjik konjonktivit, pereniyal alerjik konjonktivit, vernal keratokonjonktivit, atopik keratokonjonktivit ve dev papiller konjonktivit yer almaktadır" dedi.

        Sağlıksız kozmetik ve makyaj malzemeleri kullanımının göz alerjisini tetiklediğini vurgulayan Balyen, "Sağlıksız kozmetik ve makyaj malzemeleri kullanan kadınlarda göz alerjisi belirtileri ortaya çıkabilir veya mevcut olan alerjik göz hastalığını alevlendirebilir. Ayrıca uzun süreli bilgisayar kullanmak, kitap okumak, televizyon seyretmek ya da dikkat gereken işlerde göz kırpma refleksini azaltıp gözün kurumasına neden olarak alerjik problemler karşısında gözün hassasiyetini artırır" diye konuştu.

        "HAVASI KURU OLAN EVLERDE HAVA NEMLENDİRİCİ CİHAZLAR KULLANILMALI"

        Balyen, göz alerjisi bulunanların ise şunlara dikkat etmesi gerektiğini söyledi:

        "Alerjik konjonktivitin tedavisinde alerjenden (polen) korunma çok büyük önem taşıyor. Bunun yanında yapılması gerekenler, polenlerin yoğun olduğu dönemlerde evin pencereleri kapalı tutulmalıdır. Evlerde polen filtresi bulunan klima cihazları tercih edilmelidir. Evde tüylü hayvan bulunmamalı ve bitki yetiştirilmemelidir. Sağlıklı beslenmek, sağlıklı yaşamak ve spor yapmak önemlidir. Sigara ve havasız ortamlardan da kaçınılmalıdır. Sigara içilmemeli sigara dumanından uzak durulmalıdır. Havası kuru olan evlerde hava nemlendirici cihazlar kullanılmalı.

        Polen uçuşma dönemlerinde araba camları kapalı halde seyahat edilmeli araç klima filtreleri düzenli periyotlarla değiştirilmeli. Evde tozları daha kolay barındıracak halı, kilim gibi eşyalar kullanılmamalıdır. Ayrıca yatak odasında toz çekmeyen kumaşlardan yapılmış, sık yıkamaya müsait yatak örtüleri ve nevresimler tercih edilmeli, toz alırken ıslak bez kullanılmalıdır.

        Özellikle polenlerin yoğun olduğu ve güneş ışınlarının en dik olarak geldiği ve en çok zararlı ışın içeren 10.00 ile 17.00 saatleri arasında imkan olduğu sürece güneşe çıkılmamalıdır. Dış ortamda maske, şapka, şemsiye ve güneş gözlüğü kullanmak, dışarıdan içeriye girildiğinde kıyafetlerini değiştirip ve duş almak yararlı olabilmektedir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ