Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Güneydoğu'da bir tabu yıkıldı!

        Güneydoğu halkı, organ bağışıyla ilgili "Verdiğimiz kalp ile kötü işler yapılır. Verdiğimiz gözle haram şeylere bakılırsa günah bize yazılır" düşüncesi nedeniyle organ bağışı konusunda yıllarca sınıfta kaldı.

        Bölge sağlık üssü konumundaki Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde faaliyet yürüten Organ ve Doku Nakli Hizmetleri tabuları yıkmak için 2010'da çalışma başlattı.

        Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Organ Bağışı Bölge Koordinasyonu, Diyarbakır'ın yanı sıra, Şırnak ve Hakkari il ve ilçe müftülükleri ile işbirliği yaparak Cuma hutbelerinde imamların organ bağışının önemini anlatmasını istedi. Hutbe ve vaazlarda organ bağışının günah olmadığı konusu işlendi.

        MAİDE SURESİ İKNA UNSURU

        Organ Bağışı Koordinasyon ekipleri binlerce vatandaşa bilgilendirme ve eğitim çalışması yaptı. Organ bekleyen hastaların durumları sinevizyon gösterileriyle anlatıldı. Özellikle de Maide Suresi'nin 32. ayeti hatırlatıldı. (Sure'den: Her kim de birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa, sanki bütün insanları yaşatmıştır)

        Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi Hastanesi ile Eğitim Araştırma Hastanesi'nde 2012'de Organ Nakli üniteleri oluşturuldu. Sağlıklarına kavuşan hastalar insanları organ nakline ikna etmek için kolları sıvadı.

        Sağlık ekiplerinin en büyük destekçi ve ekibin gönüllü üyesi 4 çocuk babası din görevlisi Mehmet Remzi Baydar (41) oldu. Böbrek nakliyle yaşama tutunan Baydar, konferanslara konuşmacı olarak katılarak organ bağışının dinde günah olmadığını, aksine sevap olduğu anlattı.

        BİRİNCİ İL OLDU

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ