Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Sosyal Güvenlik Memur Sağlıkçılar erken emeklilik için 2028 yılını bekleyecek - Sosyal Güvenlik Haberleri
        .png
        .png

        Sağlık çalışanlarının uzun yıllar beklediği fiili hizmet süresi zammına (FHSZ) ilişkin düzenleme geçen yıl yürürlüğe girdi. Sağlık Bakanlığı’nın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile birlikte belirlediği listede yer alan sağlık meslek mensuplarına, insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde çalışmaları şartıyla, bu kapsamda geçen sürelerinin her 360 günü için 60 gün fiili hizmet süresi zammı (FHSZ) verilecek.

        FHSZ, iki türlü fayda sağlayacak. Elde ettikleri FHSZ’nin beş yıla kadar olan kısmı, toplam prim ödeme gün sayılarına ilave edilerek prim günleri artacak. Bu kapsamda 25 yıl çalışan kişinin normalde prim gün sayısı 9000 gün olmasına karşın, her yıl için 60 gün üzerinden, toplam 1500 gün daha eklenecek ve 10 bin 500 gün üzerinden emekli aylığı hesaplanacak.

        REKLAM

        İkinci fayda ise emeklilik yaşında olacak. FHSZ’nin yarısı, emeklilik yaş haddinden indirilecek. Örneğin, toplam 1500 gün fiili hizmet süresi zammı elde eden kişinin emeklilik yaşı 750 gün öne çekilecek.

        YAŞ HADDİNDEN İNDİRİM İÇİN 3600 GÜN KOŞULU ARANIYOR

        Yaş haddinden indirim yapılabilmesi için, yasa kapsamındaki işlerde 3600 gün çalışmak gerekecek. 3600 gün hesabında, sağlık meslek mensuplarının 3 Ağustos 2018 tarihinden sonraki insan sağlığıyla ilgili işlerde geçen süreleri dikkate alınacak.

        3600 günü tamamlamayanlar sadece prim günlerine yapılacak ilavelerden yararlanabilecek, erken emekli olamayacaklar.

        Başka bir ifadeyle, sağlık çalışanlarına getirilen yıpranma hakkı sayesinde fiilen erken emeklilik 3 Ağustos 2028 tarihinden önce söz konusu olmayacak. Erken emeklilik beklentisinde olan sağlık çalışanları, insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde en az on yıl çalışmak zorundalar.

        AYDA 26 GÜN BİLDİRİLECEK

        Fiili hizmet süresi zammında hafta sonu tatilleri, yıllık izinler dikkate alınmıyor. Dolayısıyla ayda 30 gün çalışmış olan kişi için FHSZ kapsamında 26 gün bildirim yapılacak. Kalan 4 gün normal çalışma kabul edilecek.

        REKLAM

        FHSZ kapsamında toplam prim ödeme gün sayısına ilave edilecek gün sayısı, fiilen çalışılan günler toplanarak bulunacak. Bir yılda bildirimi yapılabilecek fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki çalışma, izin kullanmamış kişiler için 312 günü aşamayacak.

        Ancak, yaş haddi indiriminden yararlanabilmek için gerekli olan 3600 günün tespitinde ay içerisinde geçen tüm çalışma süreleri (26-4 gün) dikkate alınacak.

        1 YIL ERKEN EMEKLİ OLMAK İÇİN KAÇ YIL ÇALIŞMAK GEREKECEK?

        Fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki her 360 güne karşılık elde edilen 60 günün yarısı kadar süre, yaş haddinden indirilecek. Hiç izin kullanmayan bir kişi, mesleğini sürdürmeye devam ettiği her yıla karşılık 26 gün erken emekli olma hakkı elde edecek. Yıllık izin süreleri de düşüldüğünde yaklaşık 15 yıl çalışmaya karşılık 1 yıl, 30 yıl çalışmaya karşılık 2 yıl, 37.5 yıl çalışmaya karşılık da 2.5 yıl erken emekli olunabilecek.

        ÜNİVERSİTELERDE GÖREVLİ MESLEK MENSUPLARI

        FHSZ’den yararlanabilecek sağlık meslek mensuplarının unvanları, Sağlık Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlendi. Söz konusu unvanlar aşağıda sıralanmış bulunuyor. Sağlık meslek mensubu sayılmakla birlikte halen Yükseköğretim Kanunu uyarınca görev yapanlar ise insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde fiilen çalışmaları şartıyla yıpranma hakkından yararlanabilecekler.

        REKLAM

        RADYOLOJİ UZMANLARI VE RÖNTGEN TEKNİSYENLERİ

        Sağlık Bakanlığına bağlı ağız ve diş sağlığı merkez ve hastanelerinde görev yapan başta ağız, diş ve çene radyolojisi uzmanları ile röntgen teknisyenleri, yılda 90 gün yıpranma hakkı bulunan radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işlerde çalışanlara tanınan haktan yararlanamıyorlardı. Bu konudaki yargı kararının ardından uygulama değişti. Buna göre, bakanlığa bağlı ağız ve diş sağlığı merkez ve hastanelerinde görev yapan söz konusu radyoloji uzmanları ile röntgen teknisyenleri, 14 Şubat 2018 tarihinden sonra geçen çalışmalarından dolayı yıpranma hakkından yararlanabilecekler. Ancak, haktan yararlanabilmek için Radyasyon Güvenliği Komitesi’nin kararı doğrultusunda radyasyon görevlisi sayılmaları gerekiyor.

        ASKERİ SAĞLIK PERSONELİ

        Kanun hükmünde kararnameler ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi başta olmak üzere askeri hastanelerde çalışanlar Sağlık Bakanlığı’na veya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne devredildi. Bu kişilerden, aylıklarını 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na göre almaya devam edenler, bu şekilde aylık almaya devam ettikleri sürece diğer TSK mensupları gibi yılda 90 gün yıpranma hakkından yararlanmaya devam edecekler.

        REKLAM

        YIPRANMA HAKKINDAN YARARLANABİLECEK SAĞLIK MESLEK MENSUPLARI

        Fiili hizmet süresi zammından yararlanabilecek sağlık meslek mensuplarının unvanları şöyle:

        Tabip

        Diş tabibi

        Eczacı

        Ebeler

        Hastabakıcı hemşireler

        Hemşire

        Sağlık memuru (Toplum sağlığı teknisyeni)

        Klinik psikolog

        Psikolog (Tıbbi uygulama yetkisi olan sertifikalı)

        Fizyoterapist

        Odyolog

        Diyetisyen

        Dil ve konuşma terapisti

        Podolog

        Sağlık fizikçisi

        Anestezi teknisyeni ve teknikeri

        Tıbbi laboratuar ve patoloji teknikeri

        Tıbbi laboratuar teknisyeni

        Tıbbi görüntüleme teknisyeni ve teknikeri

        Ağız ve diş sağlığı teknikeri

        Diş protez teknikeri, teknisyeni

        Tıbbi protez ve ortez teknisyeni, teknikeri

        Ameliyathane teknikeri

        Odyometri teknikeri

        Diyaliz teknikeri

        Fizyoterapi teknikeri

        Perfüzyonist

        Radyoterapi teknikeri

        Eczane teknikeri

        İş ve uğraşı terapisti ve teknikeri

        REKLAM

        Elektronörofizyoloji teknikeri

        Mamografi teknikeri

        Acil tıp teknikeri ve teknisyeni

        Hemşire yardımcısı

        Ebe yardımcısı

        Sağlık bakım teknisyeni

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ