
Rusya'nın girişimiyle Suriye'deki iç savaşın çözümü için toplanan Soçi konferansının açılışı, muhalif örgüt temsilcilerinin havaalanından ayrılmayı reddetmelerinin yarattığı kriz nedeniyle ertelendi.
Reuters haber ajansı, resmi adı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi olan ve Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen toplantının, hükümete muhalif bazı grupların temsilcilerinin buraya kadar gelmelerine karşın toplantıya katılmak istemediklerini bildirdi.
Habere göre, kongrenin organizasyonunda Suriye devletinin bayrağı ve ambleminin kullanılmasına "içerlediklerini" belirten bazı muhalif delegeler, bu durumu protesto etmek için havaalanını terk etmek istemedi.
Suriye'nin kırmızı, beyaz ve siyah olmak üzere üç renkli yatay şeritten oluşan bayrağının ortasında iki yeşil yıldız yer alıyor. Silahlı bazı muhalif gruplar ise aynı bayrağın üç yıldızlı versiyonunu kullanıyor.
Reuters, Soçi havaalanını terk etmek istemeyen heyetin Türkiye'den geldiklerini belirtti.
Kazakistan'daki görüşmelere katılan isimlerden biri de olan Ahmed El Burri, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Türkiye'ye geri döneceğiz. Ne olursa olsun, Soçi'ye adım atmayacağız. Ruslara Suriye hükümetini temsil eden tüm bayrak ve amblemlerin sökülmesini şart koştuğumuzu bildirdik" dedi.
Reuters: Muhalefeti Türkiye temsil edecek
Suriye muhalefetine yakınlığıyla bilinen gazeteci Muhammed Adnan, havaalanında yaklaşık 70 kadar kişinin olduğunu ve kendilerini Ankara'ya götürecek uçağı beklediklerini duyurdu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı'nda Artem Kozhin, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, "Türkiye'den gelen silahlı bir muhalif grubun katılım için bazı ek şartlar ortaya sunmasından dolayı bazı sıkıntılar yaşanıyor" dedi.
Kozhin, sorunun çözümü için Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun iki kez telefonda görüştüğünü de aktardı.
AFP'ye konuşan silahlı muhalif örgütten bir temsilci, Rusya'nın itiraz edilen sembol ve bayrakları değiştirme ya da kaldırmayı kabul ettiğini söyledi.
Ancak AFP muhabiri, havaalanından kongrenin düzenleneceği salona doğru giden yoldaki flamaların halen yerinde durduğunu bildirdi.
Ancak Reuters daha sonra geçtiği haberde, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynağın, Suriyeli örgütlerin toplantıya katılmayacağını ve muhalefeti Türk heyetinin temsil edeceğini açıkladığını söyledi.
- Soçi'deki Suriye görüşmelerinde ilerleme sağlanabilir mi?
- İngiltere ve Fransa Soçi'ye katılmıyor
- 2011'den 2018'e ÖSO'nun dönüşümü
- Lavrov: ABD, Suriye'de Kürtleri ayrılıkçılığa teşvik ediyor
Bazı önemli gruplar boykot ediyor
Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin Rusya'nın girişimi ve Türkiye ile İran'ın da desteğiyle toplanmasına karar verilmişti. Üç ülkenin birlikte hazırladığı davetliler listesinde Suriye hükümetinin yanı sıra silahlı ve siyasi muhalif grupların temsilcileri de yer alıyor.
Ancak, aralarında Cenevre görüşmelerinde muhalefeti temsil eden Yüksek Müzakere Komitesi ve Suriye'nin kuzeyindeki Kürt Demokratik Birlik Partisi (PYD) gibi gruplar Soçi'ye katılmıyor.
Yüksek Müzakere Komitesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile en önemli müttefiki Rusya'yı askeri çözüm aramakla ve ciddi bir müzakere sürecine girmeye niyetli olmamakla suçluyor.
PYD gibi Suriye'nin kuzeyindeki Kürt gruplar da Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'na tepki olarak Soçi'yi boykot ettiklerini açıkladı.
Bu durum, Konferans'ın ilk toplantısının kadük kalabileceği ve önemli bir sonuç doğurmasının zor olduğu yorumlarını beraberinde getiriyor.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.