Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Son Dakika: Emlak Bankası çok yakında açılıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Türkiye Emlak Katılım Bankasının 93 yıllık mirası ve tarihi var. Bankanın tekrar faaliyete başlaması için yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Bankanın temel stratejilerini, müşteriye ulaşacağı kanalları ve sunacağı hizmet gruplarını belirledik. Nihai noktaya geldik." dedi.

        Kurum, Bakanlık tarafından Antalya'da bir otelde düzenlenen "2023'e Doğru Türkiye'de Çevre ve Şehirciliğin Geleceği İstişare Toplantısı"nın açılışında, 2023'te ekonomide ve ihracatta öncü, şehircilikte dünya markası ve çevre duyarlılığında örnek bir ülke hedeflendiğini söyledi.

        Bakanlık olarak kültüre, medeniyete uygun, yaşanabilir şehirlerin inşası için atılan küçük, büyük tüm adımları her zaman desteklediklerini vurgulayan Kurum, şu ana kadar 33 il, 61 noktada ziyaretlerde bulunduklarını, gezilerde şehirlerin büyük yol katettiğini gördüklerini belirtti.

        REKLAM

        Kurum, bugün dünyada ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığını, dolayısıyla şehirlerin yaşam kalitesini bugünkü seviyeden daha yukarıya çıkarmanın öncelikli hedefleri olduğunu vurguladı.

        Şehirlerin acil ihtiyaçlarını tespit ederek, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ruhuna uygun şekilde çözüm bulmaya gayret ettiklerine dikkati çeken Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Önümüzdeki 5 yıllık dönemi doğru planlarsak, bu planlama çalışmalarını daha uzun vadeli yaparsak, önümüzde şehirlerimizin geleceği ve çarpık kentleşme adına 'Dur' diyebileceğimizi bir süreç var. 31 Mart seçimlerinden sonraki 5 yıl yerel yönetim seçiminin olmadığı, 4,5 yıla yakın yine genel seçimin olmadığı bir süreç yaşayacağız. Belki de Türkiye olarak uzun bir süredir böyle bir süreci de yaşamadık.

        Dolayısıyla bu süreci Bakanlık olarak şehirlerimizin geleceği adına çok iyi değerlendirmek zorundayız."

        - İlk 100 günlük planların yüzde 98'i gerçekleşti

        REKLAM

        Bakan Kurum, Türkiye Ulusal Mekansal Strateji Planı'nı başlattıklarını, plan çerçevesinde ulaşım yollarına, istihdama ve bölgedeki nüfus artışına kadar birçok veriyi değerlendireceklerini söyledi.

        Böylece şehirlerin tekdüze olmasına, kırsal alanların yok oluşuna karşı aksiyon geliştireceklerini vurgulayan Kurum, 2023'e kadar şehirleri verimli şekilde üreten kentlere dönüştürme hedefleri olduğunu belirtti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ilk 100 günlük icraat planını tamamladıklarını bildiren Kurum, ilk 100 günlük planları yüzde 98'lik başarıyla gerçekleştirdiklerini, şimdi ikinci 100 günlük eylem planları çerçevesinde çalışmaları başlattıklarını dile getirdi.

        - "Hedeflerimiz, 13 bin kuruluşumuzda sıfır atık sistemine geçmek"

        Bakan Kurum, 2023'te gerek Türkiye gerekse Bakanlık adına çizdikleri hedeflere ulaşmak için daha fazla çalışmak gerektiğini vurguladı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan "Sıfır Atık Projesi"nin çok önemli bir proje olduğuna işaret eden Kurum, şöyle konuştu:

        "Biliyorsunuz, ilk defa Cumhurbaşkanlığı Külliyemizde ve akabinde Bakanlığımızda başlatılan bu uygulama bugün yaklaşık 11 bin 800 kamu ve kuruluş binasında hizmet vermeye başlamıştır. İkinci 100 günlük hedeflerimiz, 13 bin kuruluşumuzda sıfır atık sistemine geçmektir. İl müdürlerimiz, şehrinizde sıfır atık sistemine geçmemiş ne bir valilik ne de bir belediye olmasın. Biz bundan sonraki süreçte sıfır atık sistemine geçmemiş vali ve belediye görmek istemiyoruz. İnşallah 13 bin olan hedefimizi 20 bine çıkararak çok kısa bir zamanda, 2023'e geldiğimizde 100 bin kişiye doğrudan istihdam ve yıllık da yaklaşık 20 milyar tasarruf sağlamayı öngörüyoruz.

        Sıfır atık sisteminde yönetmeliğimiz çıkacak, şu an belli noktalarda eksikliklerimiz var. Bu eksiklikleri de Sıfır Atık Yönetmeliği'yle gidermek suretiyle sistemi bütüncül çalıştıracak ve artık çöplerimizin düzenli depolama sahalarına gitmediği, ayrıştırdığımız ve bu ayrıştırdığımız ürünlerin de yeniden kullanıldığı bir sürece hep birlikte girmiş olacağız."

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ