Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Esnafa gelir vergisi muafiyeti kalıcı olacak - İş-Yaşam Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan AA Editör Masası'nda, "Ekonomi Reform Paketi"nin ayrıntıları ve hayata geçirilecek reformların yol haritasını açıkladı. Bakan Elvan'ın açıklamalarında öne çıkan noktalar şöyle:

        Vatandaşların taleplerini, sivil toplum kuruluşlarımızın görüşlerini bir bütün halinde değerlendirerek Ekonomi Reform Programı'nı oluşturduk.

        REFORM PAKETİNDEKİ MADDELERLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİK TASLAKLARI HAZIR

        Ekonomi Reform Programı ile pandemi sonrası döneme hazır olmak adına yol haritamızı ortaya koyalım dedik.

        Reform paketindeki maddelerle ilgili kanun ve yönetmelik taslakları hazır

        TÜRKİYE DOĞRUDAN YATIRIMLAR VE PORTFÖY YATIRIMLARI İÇİN CAZİP BİR ÜLKE OLACAK

        Yabancı yatırımcılarla bir araya gelerek, onlara da Ekonomi Reform Programını kapsamlı bir şekilde anlatacağız.

        AB ülkeleri başta olmak üzere G20 büyükelçileri ile bir araya geleceğiz, Ekonomi Reform Programının detaylarını paylaşacağız.

        Ertelenmiş bir taleple karşı karşıyayız. Türkiye'nin önünde çok önemli fırsat penceresi var. Bu paketle fırsatları yakalamak istiyoruz.

        Çok değişik ülkelerden, büyükelçiliklerden Ekonomi Reform Programı'na ilişkin Bakanlığımızdan detaylı açıklama talep edildi.

        REKLAM

        HARCAMA DİSİPLİNİ KONUSUNDA ÇOK SAYIDA TEDBİRİMİZ VAR

        Tasarrufla ilgili harcama disiplini konusunda çok sayıda tedbirimiz var.

        SOSYAL DESTEKLERİN ETKİN BİR ŞEKİLDE VERİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ

        Çok ciddi harcamalara yönelik tedbirlerimiz var. Bizim sosyal yardımlarımız var. Bu desteklere baktığımızda etkin bir şekilde verilmesi önemli. Bütünleşik sosyal yardım ilkesini kuruyoruz. Yerel yönetimin desteğini merkezi sistem görecek böylece.

        Kamu maliyesinde bütçe disiplini son derece önemli. Son yıllarda bütçe açığımızda artış söz konusu oldu. Özellikle biz kamu maliyesi alanında her türlü tedbiri alıyoruz, almaya devam edeceğiz. Her 3 ayda bir kamu maliyesi raporu açıklayacağız. Gelir, gider, ileriye yönelik tedbirler neler kamuoyuyla paylaşacağız. Onların görüşleri bizim için değerli

        ESNAFA GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ KALICI OLACAK

        Kamu maliyesinde bütçe disiplininin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Mali disiplinden bugüne kadar asla taviz vermedik.

        İSTİHDAM TEŞVİKLERİNİ BAŞTAN AŞAĞI GÖZDEN GEÇİRİP, SADELEŞTİRECEĞİZ

        Katma değerli yatırımlar için nakit yatırım teşvikleri verilecek.

        İl bazında sektörel beceri haritaları oluşturuldu.

        İstihdam teşviklerini baştan aşağı gözden geçirip sadeleştireceğiz

        REFORM PROGRAMININ TAKVİMİ HAZIR, EN GEÇ SALI GÜNÜ PAYLAŞACAĞIZ

        Takvimsiz bir program olmaz. Takvimimiz hazırladık. Sorumlu ve ilgili kuruluşlar kimlerdir. Eylemleri ne zaman tamamlayacağız. Kapsamlı olarak sizlerle paylaşacağız. Eylem planı takvimini önümüzdeki salı paylaşacağız.

        TEDARİK ZİNCİRLERİNDE YAŞANAN SIKINTILARI GÖRDÜK, BAKIŞ AÇILARI DEĞİŞİYOR

        Kamu harcamalarına bir bütün olarak bakmak zorundayız. Sadece temsil, ağırlama ve taşıt değil diğer alanlarda da tasarruf önemli.

        ESNAFA GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ KALICI OLACAK

        Salgından en çok etkilenen kesim esnaf oldu. Salgın boyunca esnafa destek vermeye çalıştık. Elbette verilen destekler daha fazla keşke verebilsek. Salgının gelişimine bağlı olarak yeniden değerlendirme şansımız olacak. Bütçe disiplinine riayet etmek zorundayız. 850 bin esnafımızı kapsıyor. Vergi İstisna uygulamamız 2021 kazançlarıyla başlayacak ve kalıcı olarak uygulanacaktır.

        ÖZEL HESAPLARIN ÖNEMLİ BİR KISMINI MERKEZİ BÜTÇENİN İÇİNE ALACAĞIZ

        Şu anda 46 adet özel hesabımız var. Bu özel hesaplar Sayıştay denetimine tabi. Zorunlu olarak devam ettirmemiz gereken özel hesap uygulamalarını devam ettireceğiz. Meclisin bütçe hakkını daha da güçlendireceğiz. Türkiye'de 2300 civarında döner sermaye işletmesi var.

        Öngörülebilirlik şeffaflık adına kamu maliyesi raporunu paylaşacağız.

        Taşıt konusu kamu filo yönetim sistemini geliştiriyoruz. Bu sistem ile taşıt fazla envanter ve maliyet bilgisi düzenli kayıt altına alınıyor. Edinilecek taşıtlarda hizmet itibarıyla standardizasyon sağlanacak. Ortak havuz geliştirilecek. Taslağımız hazır, önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyoruz.

        Mali diplini sadece merkezi yönetim bütçesi değil, yerel yönetimlerde de mali disiplin önemli.

        Belediyeler borçlanma yetkileri var. Şu anki resme baktığımızda belediyelerin önemli bir kısmı borçlanmalarını görüyoruz. Bu da faiz ödemelerini yükseltiyor. Yatırımlarda kısıtlamaya gitmek zorunda kalıyorlar.

        Toplam 1389 belediyemiz var 797'si AK Parti, 247 CHP, MHP 233 HDP 7. Tüm belediyelerimizi mali disipline riayet etmeleri ve yatırımlarının daha rahat yapmalarının önünü açmak istiyoruz.

        Yüksek oranda borçlanma belediyelerin vatandaşa hizmetini kısıtlıyor. Kanunlara uyulmadığını görüyoruz. Belediyeler herhangi bir şirket kurmak istediklerinde Cumhurbaşkanı'ndan izin istiyorlar. İzin alınmadan yapılan işlere çeki düzen vermek istiyoru

        KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ İLE İLGİLİ KANUN GÜNÜN KOŞULLARINA UYDURULMALI

        Kamu iktisadi teşebbüslerinin ana mevzuatı 1984'te çıktı. Bu yapılarda önemli bir değişiklik söz konusu olmadı. Zaman zaman 2.3 maddelik değişiklik söz konusu oldu ama günün koşullarına uyumlu mu, değil mi buna bakmak gerekir. Günün koşullarına uygun bir yapıya kavuşmasını istiyoruz

        KAMU ALIM İHALELERİNDE SERTİFİKASYON SİSTEMİ GETİRİYORUZ

        Kamu alım ihalelerinde denetimi güçlendirip tasarruf ve şeffaflığı artırıyoruz. Mevcut sorunu olan istisnaları disiplin altına alıyoruz. Bütünüyle dijital ve rekabeti artıran bir ihale sistemi. AB ile uyumla sektörel kamu alımları kanununu çıkaracağız. Sertifikasyon sistemi getiriyoruz. Firmaların liyakat ve yetkinlikleri kamuoyuyla paylaşılacak. İhaleye çıkmadan kriterler belirlenecek. Ve kamuoyuyla paylaşılacak.

        Sertifikasyon sistemi içinde kalan firmalar son derece şeffaf ve hızlı hareket edilebilecek, ve çok hızlı sonuçlanan bir bir yapı oluşturulacak

        Kamu özel işbirliği alanında Özal ile başlayan bana sorarsanız başarılı bir süreç var. Hukuki altyapısına bakılınca 11 farklı düzenlemenin olduğunu görüyoruz.

        Bakanlıkların kamu-özel işbirliğine yönelik farklı yetkilerinin olduğunu görüyoruz

        Hem ulusal hem uluslararası yatırımcılar açısından şeffaflık ve öngörülebilirlik önemli. Bu konuda hassasiyetimizi sonuna kadar sürdüreceğiz.

        Vergi denetiminde standart oluşturacağız.

        REKABETÇİ PİYASA MEKANİZMASINA MÜDAHALE ETMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL

        Rekabetçi piyasa mekanizmasına müdahale etmemiz söz konusu değil.

        ENFLASYONLA MÜCADELEDE PARA-MALİYE POLİTİKASI, YAPISAL KONULAR BERABER ELE ALINACAK

        Fiyat İstikrar Komitesi arz şoklarını da inceleyecek, para politikası bunu çözemez.

        Enflasyonla mücadelede para, maliye politikası ve yapısal politikaların bir arada olduğu üçüncül bir bakışın olduğu bir yapı. Bu komitenin ana amacı enflasyon üzerindeki şok oluşturan arz sorunlarına çözüm önerilerini geliştirmesi. Para politikalarıyla çözmemiz mümkün değil bunu.

        GIDADA ERKEN UYARI SİSTEMİ İLE KARAR ALMA ETKİNLİĞİ ARTIRILACAK

        Nasıl gıda için komite varsa yapısal şokların etkilerini bu komite ile takip edip kararlar alacağız. Örneğin enerji fiyatlarında ani bir yükseliş sanayiciyi etkileyebiliyor, veya konteyner bulma sıkıntısı, ambalaj fiyatlarındaki artış, tedarik zincirinde kopukluklar söz konusu. Bu komite ilgili bakanlıkları masa etrafında toplayıp çözüm önerileri sunacak. Asla rekabetçi piyasa yapısına müdahale etmemiz söz konusu değil. Fiyatlardaki aşırı oynaklıkların kök sebeplerine inecek. Bu komite TCMB'nin elini güçlendirecek. Arz sıkıntılı fiyat artışı varsa, arza yönelik kararlar alınacak.

        Bu sene küresel gıda fiyatlarında son 6-7 yılın en yüksek seviyelerini gördük. Kuraklık ve salgın ülkelerin gıda stoklarını artırmalarına neden oluyor. Bu da gıda fiyatlarında öngörülebilirliği kısıtlıyor. Gıda zincirinin tamamı anlık takip edilecek.

        Enflasyonla mücadelede para politikaları, mali ve yapısal politikaların bir arada olduğu bütüncül bir bakış açısına gerek duyuluyor.

        BANKALARIN SORUNLU ALACAK ORANI YÖNETİLEBİLİR SEVİYEDE

        Bankaların sorunlu alacak oranı yönetilebilir sevide.

        BANKALARDA TAKİPTEKİ ALACAKLARIN ORANI %4,1, YAKIN İZLEME ORANI %10,5 DÜZEYİNDE

        Bankacılık sektörünün aktif kalitesinin arttırılmasını son derece önemsiyoruz. Kredi yaşam döngüsü, bankalarda tahsili geçmiş alacak çözümleme birimlerinin oluşturulmasını istiyoruz. Sıkıntılı olan firmaları kaybetmememiz gerekiyor kazanmamız gerekiyor. Varlık yönetim şirketlerinde 5 yıl süreyle tanınan kesintiyi süresiz hale getirmek istiyoruz.

        Faizsiz finans sistemi ile ilgili eleştiriler geliyor. Katılım finans kanunu çıkarmak istiyoruz. Ve hepsini bir çatı altında toplamak istiyoruz. Finansal tüketicilerin korunması son derece önemli. Bir gözetim mekanizması oluşturacağız.

        Dijital para konusunun altyapısını oluşturacağız. Bir fintech strateji belgesi hazırlayacağız. Kurumsal veri tabanlarına erişim kolaylığı sağlayacağız. İFM'de bir fintech üssü oluşturacağız

        KRİPTO PARALAR İLE İLGİLİ ÇOK CİDDİ KAYGILARIMIZ VAR

        Kripto paralarla ilgili çok ciddi kaygılarımız var. Bitcoin'e yönelik bir bakan yardımcımızı görevlendirdim. Çalışmaları sürdürüyor. Sonunlanınca kamuoyuyla paylaşacağız.

        Dijital para konusunda yol haritası oluşturuluyor. Dijital parada, teknolojik altyapı, hukuki altyapı ve iktisadi ve mali altyapı çalışmaları yapacağız.

        Cari açık konusunda yapısal sorunlar var, çözümü uzun vadeli olacak.

        Sanayide ithal ara malı bağımlılığı yüksek, bunu aşağı çekmeliyiz.

        SANAYİDE İTHAL ARA MALI BAĞIMLILIĞI YÜKSEK, BUNU AŞAĞI ÇEKMELİYİZ

        İhracatımızın teknoloji yapısı istediğimiz seviyede değil. Sağlık endütrileri başkanlığı oluşturacağız. Bugün biz savunma sanayide yerlilik oranını yüzde 20'lerden yüzde 70'lere çekildiyse Cumhurbaşkanının kararlılığı var.

        Savunma sanayi alanında çok güçlü bir ekosistem oluşturuldu.

        Sağlık endüstrilerinde bir çok ürünü ithal ediyoruz. Sağlık araç gereçleri hastanede kullanılan donanımların çoğunu ithal ediyoruz. Bunları Türkiye'de üretecek altyapıya sahibiz. Türkiye bu alanda da başrolü oynayacak bir konuma gelecek

        KGF TEMİNATI İLE 5. VE 6. BÖLGELERDE UZUN VADELİ, CAZİP KREDİLER VERİLECEK

        Gençlerimiz var. On binlerce gencimizin yazılım ve donanım alanında çalışmasını istiyoruz. Enerji verimliliği son derece önemli. Biz artık işyerleri ve konutları da buna dahil edeceğiz.

        Cazibe merkezi programı kapsamında çok önemli yatrımlar yapılıyor. Yine uzun vadeli cazip kredi destekleri vereceğiz.

        Sanayide yeşil dönüşüm hep ön planda olacak. Yeşil üretim için ar-ge desteklerimizi artıracağız.

        ELVAN: KIYMETLİ MADEN İTHALATI SONRASI AŞAMALAR DAHA ŞEFFAF OLACAK

        TÜİK'E EN UFAK BİR TALİMAT VERMEDİM YA DA ERKEN BİLGİ ALMA TALEBİM OLMADI

        TÜİK en önemli kurumlardan bir tanesi. Tüm altyapısını ve çalışmaları Eurostat'la işbirliği halinde yapıyor. TÜİK üzerinden birtakım spekülatif söylemler söz konusu, bunları tasvip etmem söz konusu değil. Bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşları var. TÜİK'ten hiçbir şekilde en ufak bir talimat, en ufak süresinden önce bilgi alma talebim olmadı olamaz. Vatandaşla birlikte saat 10'da ise 10'da öğreniyoruz. TÜİK'e müdahale etmemiz söz konusu değildir.

        Hangi TÜİK başkanına giderseniz gidin sorun. TÜİK'e müdahale etmemiz söz konusu değildir. Açıkça söylüyorum. Zaten ben bu kuruma talimat veren, bu kurumdan önceden bilgi alan bir kişi değilim. Neden ilişkili kurum haline dönüştürmeyelim dedik ve en kısa sürede bunu gerçekleştireceğiz.

        SON DAKİKA HABERLERİ için ayrıca HABERTURK.COM uygulamasını,

        App Store

        Google Play

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ