Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA: Irak hükümeti, ABD'nin Haşdi Şabi'ye yönelik saldırısının "egemenlik ihlali" olduğunu duyurdu
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanı Mustafa el-Kazımi'nin Askeri Sözcüsü Yahya Resul, Irak-Suriye sınırındaki Haşdi Şabi milislerine yönelik ABD saldırısına ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

        Açıklamada, "Dün akşam Irak-Suriye sınırına düzenlenen ABD saldırısını kınıyor ve reddediyoruz. Bu saldırı, tüm uluslararası anlaşmalara göre Irak'ın egemenliğine ve milli güvenliğine yönelik bariz, kabul edilemez bir ihlaldir." ifadelerine yer verdi.

        Irak'ın çıkar sahası olmasının kabul edilmediği kaydedilen açıklamada, bu tür ihlallerin yeniden yaşanmaması için tüm düzeylerde gerekli incelemelerin yapılacağı aktarıldı.

        Haşdi Şabi'ye bağlı Ketaib Seyyid'ül Şuheda milis grubu, ABD'nin Irak-Suriye sınırına düzenlediği saldırıda 4 mensubunun öldüğünü bildirmişti.

        Saldırıda öldürülenler için akşam saatlerde Bağdat'ta cenaze töreni düzenlenecek.

        IRAK DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DA SALDIRIYI KINADI

        Irak Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Irak-Suriye sınırındaki Haşdi Şabi milislerine yönelik saldırısını kınadı.

        Bakanlık Sözcüsü Ahmed es-Sahhaf, yaptığı yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı olarak Irak-Suriye sınırındaki ABD saldırısını kınıyoruz. Irak'ın herhangi bir çatışmada taraf olmasını ve ülkenin çıkar sahası olmasını reddediyoruz." ifadelerini kullandı.

        Saldırının Irak'ın egemenliğini ihlal ettiği belirtilen açıklamada, bu tür eylemlerin tekrarlanmaması için tüm taraflarla koordinasyonun ve diplomatik kanalların kullanılmasının sürdürüleceği kaydedildi.

        Irak'ın eski başbakanlarından Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu ile Haydar el-İbadi'nin başını çektiği Nasır Koalisyonu da söz konusu saldırıyı kınadı.

        ABD NE DEDİ?

        Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, gece yarısı gerçekleşen saldırıyla ilgili, "Irak'taki ABD personeline ve tesislerine yönelik insansız hava aracı (İHA) saldırılarında bulunan İran destekli milislerin Irak-Suriye sınır bölgesindeki tesisleri hedef alındı." ifadesine yer verildi.

        Saldırının ABD personelini korumak için II. Madde yetkisi uyarınca gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, "Bu akşamki hava saldırılarından da anlaşılacağı gibi, Başkan Biden ABD personelini korumak için her zaman harekete geçeceğini açıkça belirtmiştir." ifadesi kullanıldı.

        Açıklamada, saldırılarda, İran güçlerine ait Suriye'de iki ve Irak'ta bir noktada bulunan operasyon üslerinin ve silah depolama tesislerinin hedef alındığı vurgulandı.

        ABD güçlerinin, Irak hükümetinin daveti üzerine IŞİD/DEAŞ'la mücadeleye yardımcı olmak amacıyla bölgede bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, kendilerine karşı yapılan saldırılara açık ve "net bir caydırıcı mesaj göndermek için" söz konusu hava saldırısının gerçekleştirildiği kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ