Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Son dakika deprem! İstanbul'da deprem korkusu! Büyüklüğü 5,8 - Son detaylar

        İstanbul'da saat 14.00'te 5,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi! Deprem büyük panik yarattı.

        Depremin ardından İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Yalova'da tedbir amaçlı okullar tahliye edilerek eğitime ara verildi.

        Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Merkezi'ne göre, Silivri açıklarında 5.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD ise depremin büyüklüğünü 5,8 olarak duyurdu. Depremin, yerin 7 km derinliğinde olduğu belirtildi.

        Deprem İstanbul'un birçok yerinde hissedilirken, vatandaşlar büyük panik yaşadı. Silivri ve çevre illerden de hissedilen deprem sonrası vatandaşlar sokağa çıktı. Tedbir amaçlı bazı okullar boşaltıldı.

        ARTÇILAR SÜRÜYOR

        Öte yandan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Bilgilendirme Servisi'nden yapılan açıklamaya göre, saat 23.20'de Marmara Deniz'inde 3.9 büyüklüğünde meydana gelen deprem, bölgede hissedildi.

        Denizde meydana gelen deprem 7,2 kilometre derinlikte yaşandı.

        Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.3 olarak açıkladı.

        VALİLİK VE İBB'DEN AÇIKLAMA

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu "Hiçbir yıkım ve can kaybı yok. AKOM'dayım. Bütün İstanbul'u takip ediyoruz. Vatandaşın ihbarlarını kontrol ediyoruz, kendi tespitlerimizi kontrol ediyoruz. Hasar tespiti yok. Teyakkuzdayız. İGDAŞ'ta kriz masası kuruldu. Üzüntü duyacağımız bir husus yok. Cumhurbaşkanımız ile depremi konuşacağız" dedi.

        İstanbul Valiliğinden deprem sonrası yapılan açıklamada herhangi bir hasar ihbarının yapılmadığı belirtildi. İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

        “İçişleri Bakanlığı (AFAD) Acil Durum Yönetim Başkanlığı'ndan alınan bilgilere Marmara Denizi Silivri açıklarında bugün saat 13:59’da 5.8 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Meydana gelen deprem sonrası 14.20 itibariyle ilimizdeki AFAD, AKOM, 112, 155, 156 ihbar hatlarına herhangi bir hasar ihbarı yapılmamıştır. Bütün birimlerimizin yakından takibi devam etmektedir.”

        İSTANBUL'DA YARIN OKULLAR TATİL OLACAK MI?

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yarın İstanbul'da eğitim ve öğretime devam edileceğini duyurdu.

        İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da; Twitter hesabından, "İl Milli Eğitim Müdürlüğü’müz aracılığıyla 7060 okulumuzda gerekli incelemeler yapılmıştır. Bu incelemeler sonucunda eğitim öğretime ara verilmesini gerektirecek herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmamıştır. Yarın okullarımızda eğitim ve öğretime devam edilecektir" dedi.

        OKTAY: ÇATLAKLARLA İLGİLİ 172 İHBAR ALMIŞ DURUMDAYIZ

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay akşam saatlerinde depreme ilişkinaçıklamalarda bulundu.

        Oktay'ın açıklamaları şu şekilde:

        Can kaybı olmaması, fazla sayıda yaralı sayımızın olmamasından dolayı biraz daha rahatız ama bunu bir fırsata dönüştürelim istiyoruz. İstanbul'da deprem sürekli konuşulan bir konu. Bir taraftan depremi, mevcut ihtiyaçları yönetirken bir taraftan da geleceğe ilişkin hazırlıklarımızı gözden geçme fırsatını bize vermiştir. 28 hizmet grubumuz vardır burada. Vatandaşlarımızın da bu anlamda kendilerini biraz daha güvende hissetmeleri için bunu ifade edeceğim ama, güvende hissetmeleri kamunun hazırlığı çerçevesindedir. Bireysel bazda da kendilerine düşen hazırlık boyutunda da o kısmı yapmalarıyla ilgili çağrılarımız olacak. İlk andan itibaren haberleşme, ulaştırma, arama-kurtarma, barınma, beslenme hizmet grubumuz, altyapı hizmetleri, altyapıda bir şey çöktüğünde hasar tespiti yapacaktır. Burada psikososyal destek alanına kadar hizmet gruplarımız var. Tüm arkadaşlarımız, hizmet gruplarımız buradadır.

        "HİZMET ALAMAYAN HİÇBİR VATANDAŞIMIZ BULUNMAMAKTADIR"

        İstanbul'da yapılan işlerle alakalı çalışmış durumdayız. Şu an itibarıyla gördüğünüz şekilde Çevre Şehircilik Bakanımız, Valimiz, AFAD Başkanımız, büyükşehir belediye başkanımızla birlikteyiz.Bugün itibarıyla ihbar hatlarımıza bina çatlaklarıyla ilgili 172 civarında ihbar almış durumundayız. Bunların tamamıyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Silivri Devlet Hastanesi'nde de yapılan çalışmalar sonucunda uzmanlarımızın bize raporladığı kullanılabilir ve afete dayanıklı olduğu şeklindedir. Bahçelievler'de sadece iki binanın tahliyesi söz konusu. Avcılar'da bir minarenin yıkılmasını biliyorsunuz. En son durum itibarıyla Sağlık Bakanlığımızdan aldığımız çerçevede 28 kişiye müdahale edildiği bunlardan sadece 2 yaralımızın kırıklar sebebiyle hastanede olduğu, belki bunların uzun süre kalabileceğidir. Depremden ziyade panik kaynaklıdır bu hastalarımız. Paniğe girecek hiçbir konu yoktur. Afetlerin, krizlerin toplumsal, kurumsal, bireysel boyutta en etkin yönetim şekli paniğe girmemektedir. Rahat bir şekilde bunu çok daha rahat atlattığımızı görüyor olacağız. Altyapı, güvenlik ve enerjiye baktığımızda bir sorun gözükmüyor. Yine bu vesileyle vatandaşlarımıza ifade edelim, herhangi birsebepten dolayı barınma ihtiyacı hissedelerse valiliğimize, AFAD başkanlığına iletebilirler. İlgili kaymakamlıklara damüracaat edebilirler. Şu anda bizemüracaat edip de herhangi bir hizmet alamayan hiçbir vatandaşımız bulunmamaktadır. Misafir edilmeleriyle ilgili talepleri olması durumunda her türlü tedbiri almış durumdayız.

        Barınma ve toplanma alanları çalışmalarımızda yeterli olduğunu görüyoruz. Yarın tüm hizmet gruplarımızdan daha büyük ölçekteki afetlerle alakalı sadece İstanbul için değil Türkiye için de çalışmalarını herkes güncelleyecek ve sabah da çalışmaları gözden geçiriyor olacağız. 7 bin 60 okul bahçemiz, 2 bin 864 park, bahçe ve meydanımız bulunmaktadır. Toplanma alanları demek herhangi afet anında asıl amacımız buradan hemen barınma alanlarına tahliyeyi sağlıyor olabilmek. Toplanma alanlarında vatandaşlarımızı buraya alıp acil ihtiyaçlarını ve müdahalelerini sağlayıp, ilgili müdahaleleri yapacağız. Okullarımız, kamu binalarımızın da yüzde 92'sinin tamamının büyük ölçekli depreme hazır hale getirildiği noktasındadır. Amacımız bunu yüzde 100'e çıkarmaktır.Bunlar barınma alanlarıdır aynı zamanda. Bir taraftan spor alanıdır aynı zamanda kendi bölgesindeki vatandaşlarımız için de barınma alanlarımızdır. Binalarımızdaki depreme dayanıklılık oranı arttıkça barınma ihtiyacımız aslında ilave barınma alanları oluşturma ihtiyacımız daha da azalmaktadır. Yarın itibarıyla da sadece 5.8 değil tüm Türkiye'deki hazırlığımızı tekrardan gözden geçirmek durumdayız.

        "OKULLARIMIZI TATİL ETMESİ GEREKEN HERHANGİ BİR BULGUYA RASTLAMADIK"

        Okullarımızla ilgilitoplanma alanlarıyla alakalı,bunların nerede olduğu e-devlette şu anda dünyanın en iyi ülkelerin arasına girmiş durumundayız. Toplanma alanlarının nerede olduğunu e-devletten elde edebilirsiniz. Yarın itibarıyla yaptığımız değerlendirmeler sonucunda yarın okullarımızı tatil etmesi gereken herhangi bir bulguya rastlamadık.

        Güvenlikte, asayişte, altyapıda depremle ilgili bir sorunumuzun olmadığını ifade etmiştim. Hizmet grubunda çalışan tüm arkadaşlara, 28 tane hizmet grubumuz var. Basından ricam şu, afetlerin yönetiminde panik oluşturabilecek haberler hiçbirimize fayda sağlamayacaktır. Haber niteliği teşkil edebilir ama bu haber teşkil ederken hiçbir vatandaşımızın burnunu kanamasın. Sizden ricamız, panikleyici hiçbir şey yoktur. Sizden ricamız eğitici faaliyetlere dönük katkı verebilirseniz bizlere çok teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız ve buradaki arkadaşlarımızın adına teşekkür ediyorum. Kamu görevlilerimize, öğretmenlerimize şunu özellikle rica ediyorum, kendi yuvanızı, okulunuzu, sınıfınızı, yurdunuzu, kamu binanızı ve kendi çalıştığınız yeri sizler de dahi afete hazır mıyım cevabı evet olana kadar lütfen hazırlıklarınızı tamamlayın. Yürekten teşekkür ederim.

        SON 1 HAFTA İÇİNDE HİSSEDİLEN DEPREMLER
        Tarih Büyüklük Depremin merkezi
        26.09.2019 13:59 5,8 Marmara Denizi, 21.68 km. Silivri (İstanbul)
        24.09.2019 11:00 4,6 Marmara Denizi, 20.20 km. Silivri (İstanbul)
        26.09.2019 14:26 4,1 Marmara Denizi, 23.31 km. Silivri (İstanbul)
        26.09.2019 14:08 4 Marmara Denizi, 24.59 km. Silivri (İstanbul)
        26.09.2019 10:32 3,6 Marmara Denizi, 23.94 km. Silivri (İstanbul)
        24.09.2019 11:57 3,4 Marmara Denizi, 22.07 km. Marmara Ereğlisi(Tekirdağ)
        25.09.2019 16:07 3,3 Marmara Denizi, 22.09 km. Marmara Ereğlisi(Tekirdağ)
        26.09.2019 14:11 3,3 Marmara Denizi, 22.72 km. Silivri (İstanbul)
        26.09.2019 14:34 3,2 Marmara Denizi, 18.90 km. Marmara Ereğlisi(Tekirdağ)
        26.09.2019 14:31 3,1 Marmara Denizi, 27.29 km. Marmara Ereğlisi(Tekirdağ)

        ARTÇI DEPREMLER MEYDANA GELDİ

        Depremin ardından en büyüğü 4,1 olan 30 civarındaartçı deprem daha meydana geldi.

        AFAD'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada "Depremin ardından, en büyüğü 4.1 büyüklüğünde 18 artçı meydana geldi. Olası takviye amacıyla sevk edilen ekipler dışında, Marmara Bölgesi'ndeki AFAD il müdürlüklerinin tamamının yanı sıra AFAD Eskişehir İl Müdürlüğü, AFAD İzmir ve AFAD Adana Arama Kurtarma Birlikleri teyakkuza geçirildi." ifadelerine yer verildi.

        AVCILAR BELEDİYE BAŞKANI'NDAN TOPLANMA ALANI AÇIKLAMASI

        Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, yaptığı son açıklamada, "Avcılar'da 70 civarında toplanma alanımız var ve internet sitemizde bu alanları yayınladık.Hemşerilerimiz bu alanlara sitemizden ulaşabilirler. Kolay anlaşılır olduğu için şöyle diyebiliriz; park alanlarımız yüzde 90 oranında toplanılabilecek alanlar" dedi.

        AVCILAR'DA 2 BİNA BOŞALTILDI

        Avcılar’da deprem sırasında korkarak balkon veya pencerelerden atlayan veya koşarken ayağını burkan, sinir krizi geçiren 44 kişi, Murat Kölük Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Başvuranlardan 17’sinde kemik kırığı tespit edildi. Devlet Hastanesi Başkehimi İbrahim Ulusoy, acil serviste yoğun başvuru üzerine doktor ve sağlık görevlilerinin ikinci bir emre kadar görev yerlerini terk etmemelerini istedi.

        İKİ BİNA MÜHÜRLENDİ

        Depremin şiddetli hissedildiği Avcılar’daki Merkez Mahallesi’nde iki bina müdürlendi. Rüzgarlı Sokak’taki 11 daireli bir binanın yanı sıra hemen yanındaki Öğretmenler Caddesi’ndeki 8 daireleri bir binanın kolon ve kirişlerinde çatlama ve patlamalar görülünce AFAD ile Avcılar Belediyesi’ne haber verildi. İhbarlar üzerine bodrum katlarında yapılan incelemelerin ardından bu binaların riskli olduğu tespit edilerek mühürlenmelerine karar verildi. Avcılar Kaymakamı Kemal İnan, Ak Parti İlçe Başkanı Yaşar Karaaslan ile birlikte mühürlenen binaların önüne gelerek incelemelerde bulundu.

        Kaymakam İnan, bilgi veremeyeceğini ifade ederken İlçe Başkanı Okuyan, “Bir camimizin minaresi yıkıldı. İki bina mühürlendi. Onun dışında çok önemli bildirim gelmedi. İstanbul deprem gerçeği ile uzun süreden bu yana yaşayan bir ilçemiz. Burada en büyük sorun belediyemiz çalışmaları hızlıca yapıp bakanlıkça paylaşıp dönüşüm konusunda gereken yapılmalıö dedi. Rüzgarlı Sokak’taki binanın 1999 depreminde de hasar gördüğü öne sürüldü. DHA muhabirinin görüntülediği binanın bodrum katındaki kolon demirlerin açıkta ve paslı olduğu, duvarın sıvalarının neredeyse tamamının döküldüğü dikkat çekti.

        BİNA AYRILDI

        İstanbul Talimhane'de bir bina, yan binadan ayrıldığı görüldü.

        Güvenlik nedeniyle vatandaş ve araç giriş çıkışına kapatıldı.

        4 İLDEOKULLAR TATİL EDİLDİ

        İstanbul'da meydana gelen 5.8 büyüklüğündekidepremin ardından İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Yalova'da tedbir amaçlı okullar tahliye edilerek eğitime ara verildi.

        Deprem sonrası panik yaşanan İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Yalova genelindeki okullarda öğrenciler sınıflardan bahçeye çıkarılırken eğitime yarım gün ara verildi. Deprem sonrası korku ile okul önlerine gelen veliler ise çocuklarını alarak evlerine döndü.

        KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER'DEN AÇIKLAMA

        Depremin ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den açıklama geldi.

        CHP lideri Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Deprem ülkemizin bir gerçeğidir ve gerekli önlemler bir an önce alınmalıdır. Rant uğruna alınmayan önlemler büyük felaketlere sebep olabilir. İstanbul depremi sebebiyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, yetkilileri gerekli çalışmaları yapmaya davet ediyorum." ifadelerine yer verdi.

        Akşener ise, "Deprem nedeniyle büyük endişe yaşadık. İstanbul ve çevre illerde depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum." ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ