Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Beşiktaş Şike Davası'nda 3. duruşma - Fenerbahçe Haberleri

        Yenileme kararı verilen Şike Davası, 18 Eylül 2015 tarihine ertelendi...

        Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yeniden yargılandığı dava ile haklarındaki hükümler Yargıtay tarafından bozulan 31 sanığın yargılandığı dava dosyalarının birleştirilmesiyle "Futbolda şike" davası tek dosya üzerinden görülmeye devam ediliyor.

        x İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 10.00'da başlayan 3. duruşmaya tutuksuz sanıklar Serdal Adalı, Tayfur Havutçu ve Bülent Uygun katılırken, Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu diğer 29 tutuksuz sanık katılmadı.

        x Mahkeme Başkanı Ahmet Civelek, şike iddiasına konu olan maçlarla ilgili gözlemci, hakem ve temsilci raporlarının mahkemeye ulaştığını açıkladı.

        x Tanık olarak çağrılan Lutfi Arıboğan, Abdullah Avcı, Ali Parlak, Pınar Tapan ve Göksel Gümüşdağ katılmazken, tanıklardan sadece Cengiz Zülfikaroğlu duruşmaya geldi.

        x Cengiz Zülfikaroğlu (BJK eski transfer komite üyesi), "İbrahim Akın ve İskender Alın ile ilgili bir transfer görüşmesi yapılmadığını söyledi.

        BÜLENT UYGUN'UN İFADESİ

        "2010'dan sonra yıllar dinlendim. Şu an görevde olmayan Buca'daki emniyet müdürü gözaltına alınan menajerlere 'İstediğim ifadeyi ver 2.5 milyon tazminat alırsınız' dedi. Ayrıldığım eşimin iftira içerikli mesajlarını delil olalarak sundular. İtibarsızlaştırdılar. 8 ay içeride yattım. Ben Türkiye'nin en başarılı yeni jenerasyon hocalarındandım."

        UYGUN İFADESİNDE 'BATUHAN KARADENİZ' DEDİ

        "Eskişehirspor'un başındayken Ali Kıratlı (dava sanıklarından) bana, takıma 1.5 milyon lira teşvik geldiğini söyledi. Ben de kimsenin bana böyle bir şeye cesaret edemeyeceğini söyledim. Gelirse kaptana veya Trabzon doğumlu futbolcuya geleceğini söyledim. 'Git kaptana (Ümit Karan) selamımı söyle, onun için sezon sonu güzel şeyler düşündüğümü söyle' dedim. Sportif direktör yapmayı planlıyordum. Teşvik şikesini önleme girişimim şike olarak lanse edildi. Fenerbahçe'yi yenseydik 4. olacaktık ve alacağım prim ayrı bununla ileride kazanacağım para ile kıyaslanmayacak paralarla şikeyle suçlandım."

        Bülent Uygun Trabzonspor Kulübü'nün avukatının sorusu üzerine o dönemde Eskişehirspor'da Trabzon doğumlu futbolcu olarak Batuhan Karadeniz'in olduğunu ve kendisinin de Trabzonlu olduğunu söyledi. Uygun, "Batuhan açıklamalarında benim maçları kazanmak için nasıl çalıştığımı da açıklamıştır" dedi.

        "AZİZ YILDIRIM'I SEVMEM"

        Trabzonspor avukatı ise, Batuhan'ın İstanbul doğumlu olduğunu söyledi. Uygun da bunun üzerine beyanını Batuhan'a dayandırdığını, oyuncunun köken olarak Trabzonlu olduğunu belirtti. Uygun daha sonra, şöyle konuştu:

        "Aziz Yıldırım'ı sevmem, daha önce de söylemiştim çünkü beni Fenerbaçe teknik direktörlüğüne layık bulmuyordu."

        TRABZONSPOR AVUKATI: CAS KARARLARI DA DİKKATE ALINSIN

        Trabzonspor avukatı, mahkemeden sadece yeniden yargılamaya neden olan bozma gerekçeleriyle sınırlı kalınmasını istedi. Avukat bu sınırlara uyulmayacaksa o zaman Fenerbahçe ve Beşiktaş hakkındaki CAS kararlarının dikkate alınmasını istedi. Avukat kararları mahkemeye sundu.

        HAKEM RAPOLARI GELDİ

        Şike davasına Fenerbahçe'nin Sivasspor'u 4-3 yendiği maçın raporları geldi! Gözlemci raporuna göre sözkonusu maçın orta hakemi Fırat Aydınus tek olumsuz yorumunu 34. dakikada yaptı. Bu dakikada Aydınus'un Sivasspor'un 67 numaralı oyuncusunun sakatlanmasında oyunu zamanında durdurmaması hatalı bulundu.

        "ŞİKE OLSA HAKEM VE GÖZLEMCİ RAPORLARINA GİRERDİ"

        Hakem, gözlemci ve temsilci raporlarının çok detaylı olduğunu belirten Aziz Yıldırım'ın avukatı Köksal Bayraktar, "Küfürlerin yazıldığı, kırılan koltukların sayılıp yazıldığı raporlarda bir kaleci doğal olmayan şekilde sola değil sağa atlasa veya bir futbolcu bilerek gol kaçırsa bu raporlara girmez mi? Şike olmamıştır, olsaydı bu hakem, temsilci ve gözlemci raporlarına girerdi" dedi.

        Bayraktar, ses bantları üzerinde teknolojik olarak istenilen tahrifatın yapılabileceğini de kaydederek bunların hukuka aykırı olduğuna karar verilmesini talep etti.

        BİLİRKİŞİ: TFF ÖZERKTİR

        Bilirkişi, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) kamu kurumu değil, özerk bir kurum olduğu yönünde rapor verdi.

        DELİL OLARAK DEĞERLENDİRİLEMEYECEK

        Mahkeme duruşma sonunda bütün sanıkların aileleri, yakınları ve avukatlarıyla yaptıkları telefon konuşmalarına ait dinlemelerin dosyadan çıkarılmasına ve delil olarak değerlendirilmemesine oy birliğiyle karar verdi.

        Çağrılmasına rağmen duruşmaya gelmeyen tanıklar Göksel Gümüşdağ, Abdullah Avcı, Ali Parlak ve Lütfi Arıboğan hakkında bir dahaki duruşmaya zorla getirilme kararı veren heyet, dava dosyasının esas hakkında görüşünü yazması için duruşmada görevli İstanbul cumhuriyet savcısına gönderilmesini kararlaştırdı.

        Duruşma, 18 Eylül'e ertelendi.

        DAVANIN GEÇMİŞİ

        Kapatılan Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Aziz Yıldırım, Olgun Peker, Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu 85 sanık hakkındaki kararının temyiz incelemesini 17 Ocak'ta tamamlayan Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Aziz Yıldırım ve Olgun Peker hakkında verilen hapis cezalarını onamıştı.

        Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin verdiği onama kararına itiraz eden Yıldırım'ın avukatları, şike davasında "adil yargılanma hakkının ve doğal hakim ilkesinin ihlal edildiği" iddiasıyla 14 Şubat 2014'te Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuş, Yargıtay'ın "bozma" ve "onama" kararları verdiği dava dosyaları, 2 Mayıs 2014'te İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

        Aziz Yıldırım'ın avukatları, mahkemeye başvurarak yeniden yargılanma talep ederken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da 7 Haziran 2014'te talebe ilişkin verdiği mütalaada, Aziz Yıldırım ile İlhan Ekşioğlu, Abdullah Başak ve Ahmet Çelebi bakımından yargılamanın yenilenmesine karar verilmesini istemişti.

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların yaptığı başvuru üzerine, 23 Haziran 2014'te verdiği kararla hakkındaki hüküm Yargıtay tarafından onanan, aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 6 kişinin yeniden yargılanmasına ve infaz işlemlerinin geri bırakılmasına hükmetmişti.

        Üst mahkeme sayılan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi de 29 Eylül 2014'te, Trabzonspor ve Bucaspor kulüplerinin, 6 sanığın yeniden yargılanması kararına yaptığı itirazı reddederek, bu kişilerle ilgili davanın yeniden görülmesini kararlaştırmıştı.

        Davayı yeniden görmeye başlayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 13 Ocak 2015'te verdiği kararla, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yeniden yargılandığı dava ile haklarındaki hükümler Yargıtay'ca bozulan 31 sanıklı dava dosyalarının birleştirilmesine hükmetmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ