Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Taşerona kadroda son durum ne? Kadro için tarih belli mi? - İş-Yaşam Haberleri

        Geçtiğimiz günlerde taşerona kadro konusunda Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu açıklamalar yapmıştı. Yapılan açıklamaların ardından kadro müjdesi bekleyen taşeron işçileri, yeni gelişmeleri heyecanla bekliyor. İşte taşerona kadroda son durum...

        TAŞERONA KADRODA SON DURUM

        Son günlerin en çok konuşulan konularından olan taşerona kadro verilmesi konusunda yaşanan gelişmeler yurt genelinde çeşitli mesleklerde çalışan taşeron işçilerini heyecanlandırmış durumda. Hükümetten ve bakanlardan yapılan açıklamaları yakından takip eden taşeron işçileri, son durumu araştırıyor. İşte taşerona kadro verilmesi konusunda yaşanan son gelişmeler...

        HAK-İŞ GENEL BAŞKANI ARSLAN'DAN AÇIKLAMA

        HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeron sisteminin devreden çıkarılmasını ve tüm taşeron çalışanların kamuda işçi statüsünde istihdam edilmesini istediklerini söyledi.

        Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılında konfederasyon olarak büyük bir kampanya başlatarak binlercetaşeronişçinin sendikalara üye olmasını sağladıklarını anlattı.

        Ardından ilk keztaşeronişçilerin toplu sözleşme yapabilmelerinin önünün açıldığını dile getiren Arslan, kıdem tazminatı başta olmak üzere birçok hakkın güvence altına alındığını, tüm bunların dataşeronişçiler için tarihi birer adım niteliği taşıdığını kaydetti.

        Daha sonraki süreçte isetaşeronişçilere kadro verilmesini istediklerini ancak bu sürecin istedikleri şekilde ilerlemediğini ifade eden Arslan, şöyle konuştu:

        "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıylataşeronsorununun çözümü için hükümet yeniden çalışma başlattı. Bu çalışmalar devam ediyor ve bu çalışmaların içinde şu an biz yokuz. HAK-İŞ'in nasıl çözüm beklediğine dair öneri istenmedi. Hükümet kendi çalışmasını yapıyor. Biz bu çalışmalara desteklemek ve katkı sağlamak istiyoruz. Beraber çalışalım istedik, hükümet isterse oturur gereken desteği sağlarız. Ama hükümet kendisi bu çalışmayı yapmak istiyorsa, bizim bazı taleplerimiz var.Taşeronsistemi artık sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır.Taşeronsistemi kamuya büyük maliyet getirmekte, işletmelerimize büyük sıkıntılar getirmekte, çalışanları mağdur etmekte. O nedenle biztaşeronsisteminin devreden çıkarılmasını, tümtaşeronçalışanların kamuda işçi statüsünde istihdam edilmesini istiyoruz. Bunun yapılması durumunda hükümetin çalışmalarına destek oluruz."

        MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

        Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Taşeronkonusundaki düzenlemeleri içeren yasa taslağını hükümet olarak Meclise sevk edeceğiz, onun dışında bir düzenleme tasarısı şu anda söz konusu değil." dedi.

        Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Maliye Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin görüşmelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Yeni bir "torba yasa" tasarının gündemde olup olmadığının sorulması üzerine Ağbal, "Kendi aramızdaki değerlendirmelerde farklı konuları içeren bir torba yasa yapılabilir mi diye bir değerlendirmemiz olmuştu ama şu anda o değerlendirmemiz geçerli değil." ifadesini kullandı.

        Taşeronişçilere kadro verilmesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini dile getiren Ağbal,taşeronkonusundaki düzenlemeleri içeren yasa taslağını hükümet olarak Meclise sevk edeceklerini bildirdi.

        Ağbal, bunun dışında bir düzenleme tasarısının şu anda söz konusu olmadığını,taşeronla ilgili çalışmaları ihtiva eden bir düzenleme geleceğini kaydetti.

        Buna ilişkin teknik çalışmaların tamamlandığını, maddelerle ilgili çalışmaların da belli bir noktaya geldiğini anlatan Ağbal, "Dolayısıyla kritik konularda karar oluşturulması lazım. Onları da herhalde yakın zamanda yapıp bitirmiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

        REKLAM

        BAKAN SARIEROĞLU'NDAN TAŞERON AÇIKLAMASI

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Biz,taşeronda oluşan yapıyı ortadan kaldırmayı arzu ediyoruz, hedefimiz bu. Bundan sonrataşeronşeklinde bir çalışma şeklinin kamu kurum ve kuruluşlarımızda olmamasıyla alakalı bir hazırlığımız var." dedi.

        Sarıeroğlu, Ülke TV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

        "Taşeronişçilere kadro verilmesine yönelik çalışmaların" sorulduğu Sarıeroğlu,taşeronun AK Parti döneminde ortaya çıkmış bir çalışma şekli olmadığını, geçmişten beri Türkiye'de uygulandığını hatırlattı.

        Sarıeroğlu, bu çalışma şeklinin AK Parti iktidara geldikten sonra disipline edildiğini, kurallarının netleştirildiğini,taşeronlara sendika üyeliğinin getirildiğini belirterek, 7 Haziran'dan sonraki süreçte, özellikle 1 Kasım seçimlerinde "taşeronların kamuda istihdam edilmesine" ilişkin söylemlerin olduğunu bildirdi.

        Bununla ilgili göreve geldikleri ilk andan itibaren çalışmalara başladıklarına değinen Sarıeroğlu, "Belli bir çalışma vardı, Sayın Maliye Bakanımız tarafından büyük bir hassasiyetle, titizlikle yapılmış olan. Çalışma Bakanlığı olarak biz de sürece müdahil olduk. İki bakanlık gece gündüz... Çünkü alan çok geniş bir alan, farklı yansımaları, farklı şekilde etkileri olacak bir alan. Biz talepleri, beklentileri en maksimum seviyede nasıl karşılayabilirizle ilgili çalışmaların içerisinde olmaya gayret gösterdik." dedi.

        Çalışmalarının belli bir aşamaya geldiğine, bunların taslaklarını Başbakan Binali Yıldırım'a sunduklarına işaret eden Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

        "Başbakanımızın bazı önerileri, görüşleri oldu. O öneriler ve görüşler doğrultusunda şimdi tekrar revize ediyoruz, dün çalıştık bununla ilgili Bakanlıkta arkadaşlarımızla. Maliye Bakanlığı mali boyutuyla ilgili tekrardan bir çalışma yapıyor. Kısa zaman içerisinde inşallah hatlarını tamamen netleştirip tabii ki kamuoyuna sunacağız, burada bir tartışma olacak, kendi iç mekanizmamızda bunun değerlendirmelerini gerçekleştireceğiz ve sonrasında hızlı bir biçimde Meclise getirmeyi arzu ediyoruz. Biz,taşeronda oluşan yapıyı ortadan kaldırmayı arzu ediyoruz, hedefimiz bu. Bundan sonrataşeronşeklinde bir çalışma şeklinin kamu kurum ve kuruluşlarımızda olmamasıyla alakalı bir hazırlığımız var."

        HÜKÜMET SÖZCÜSÜ BOZDAĞ'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

        Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü BekirBozdağ,taşeronişçi uygulamasına ilişkin düzenlemeye yönelik, "İnşallah Aralık ayı sonu, Ocak ayı içindetaşeronla ilgili yasa TBMM'ye gelecek ve yasalaştırılacaktır." dedi.

        Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Bir gazetecinintaşerondüzenlemesindeki son duruma ilişkin sorusu üzerineBozdağ, çalışmaların son noktaya geldiğini belirterek, "İnşallah Aralık ayı sonu, Ocak ayı içindetaşeronla ilgili yasa TBMM'ye gelecek ve yasalaştırılacaktır." yanıtını verdi.

        CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMALAR

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Taşeron işçilerin sorunlarına değinen Kılıçdaroğlu, "Taşeron işçiler kadro alana kadar takipçisi olacağız. Taşeron işçilik modern kölelik sistemidir. Taşeron işçilik sistemi çalışma yaşamını kuralsızlaştırmaktadır. Tıpkı bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yaşadığı gibi. Taşeron işçilik sistemi iş cinayetlerini arttırmaktadır.

        Son taşeron işçi kadro alana kadar mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Kadro vereceğiz diye söz veriyorlar ortada daha bir şey yok. Ama kadro verilirken kişinin kimliğine, inancına, yaşam tarzına, siyasi görüşüne bakılarak kadro verilmeyecek kim olursa taşeron olarak çalışıyorsa kadro almayı hak ediyor demektir. Aylardır çalışma yapıyorlar nasıl kadro vereceğiz diye? Çok basit ararsın Türk-İş Genel Başkanının, Hak-İş Genel Başkanı'na, DİSK-İş Genel Başkanı'na 'ben bunlara kadro vermek istiyorum ne dersin?' ne diyorsun dersin.

        Onlar sana 10 saniyede anlatır. Ama oyalıyor, kandırıyorlar nasıl uyuturuz arayışı içindeler. Kapalı kapılar ardına bir şeyler yapıyorlar. Sandık gelecek 'kadro bekledim vermedin' şimdi ben hakkımı arıyorum diyeceksiniz" diye konuştu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ