Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Turizmde 'planlı' büyüme - Turizm Haberleri

        Üç günlük tatil ile başladığımız 2018’de, resmi tatillerin çoğunun hafta içine denk geliyor olması hem turizmciyi hem de tatilciyi umutlandırdı. Bu yıl Kurban Bayramı tatilinin herhangi bir uzatma yapmadan 9 gün olması ise, yerli turiste erken plan yapma imkânı sunarken, turizm sektöründe de yabancı turistteki artışla birlikte çift haneli büyüme beklentisi yarattı.

        Gazete Habertürk'ten Yiğitcan YILDIZ'ın haberine göre, yeni yılda Ramazan Bayramı 4 gün ve pazartesi gününe denk gelen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı da 3’er günlük tatiller vaat ediyor. Salı gününe denk gelen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile perşembe gününe denk gelen 30 Ağustos Zafer Bayramı da hafta sonu tatiliyle birleştirilmesi halinde 4’er günlük tatile dönüştürülebilecek tarihler olarak öne çıkıyor. Tüm hafta sonu tatilleri göz önüne aldındığında da, 2018’deki toplam tatil günü sayısı 116 olarak karşımıza çıkıyor. Bu da yılın üçte birinin tatil olduğu anlamına geliyor.

        REKLAM

        ‘TATİLLERİN ERKENDEN DÜZENLENMESİ PLAN YAPMAYI KOLAYLAŞTIRIR’

        Geçmiş yıllarda uzatılan tatilleri hatırlatan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, “2018’de parçalı tatil sayısı blok tatilden daha fazla. Blok tatillerde önceden plan yapmak daha kolaydır. Tatilcilerin rahat plan yapmasının kolaylaştırılması adına, önceki yıllarda olduğu gibi tatillerin uzatılması planlanıyorsa bu bir an önce yapılmalıdır” diye konuştu. Ayık, sınav takvimi yüzünden 15 Haziran’dan önce tatillerin planlanamadığını da vurgulayarak, “Okulların açılış ve kapanış tarihleri bölgeden bölgeye değiştirilirse, hem tatil yörelerinde yaşanan yoğunluğun önüne geçilir hem de tatil sezonu uzamış olur” dedi. Yabancı turist sayısında artış beklendiğini de kaydeden Ayık, 2018’de turizm sektöründe çift haneli büyüme beklediklerini de belirtti.

        ‘Son dakika tatil planı 2018’de son bulacak’

        REKLAM

        Tatil planlarken erken davranmanın avantajlı olduğunu vurgulayan Etstur Genel Müdür Yardımcısı Suat Özbek, bu yıl erken rezervasyonlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artış yaşandığını belirtti. Özellikle Rusya, Almanya, Belçika ve Hollanda’dan olmak üzere yurtdışından taleplerin son 2 yılın üzerine çıkacağını söyleyen Özbek, “Otellerin kapasitesi belli. Yabancı turist sayısındaki artış ile yerli tatilci acele etmezse yer bulmakta zorlanabilir. Durum böyle olunca son dakika tatil için, avantaj söz konusu değil. Yerli turistin son dakika tatil planlaması bu yıl son bulacak” diye konuştu. Özbek, 2018’de turizm sektörününün yaklaşık yüzde 15 büyüyeceğini aktardı.

        ‘Yoğun talep Kars’a yeni yatırım çeker’

        2018’deki tatil sayısının ekonomiye katkı sağlayacağının altını çizen Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, “Yıl içindeki tatil günlerinin hafta içine denk gelmesi, satışları yüzde 100 artırır” dedi. Onaran, Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması ile söz konusu tarihlerde otellerin erkenden dolacağını kaydetti. Turizmde kültür turlarının öne çıktığını da belirten Ali Onaran, “Yoğun ilginin yaşandığı Kars’ta, talebi karşılayacak yatak kapasitesi yok. Önümüzdeki dönemde bu bölgede yerli ve yabancı yatırımlar artabilir” diye konuştu. Onaran, “Yabancı turist sayısında yüzde 10, gelirlerde de yüzde 7 artış öngörüyoruz. Sektör genelinde ise çift haneli büyüme bizi bekliyor” ifadesini kullandı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ