Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Takılın Türkiye'nin dünya mirası XII

        Göreme Vadisi ve Kapadokya

        Konum: Nevşehir - Kayseri

        Kategori: Doğal / Kültürel

        Kayıt Tarihi: 1985

        Türkiye'nin yerli ve yabancı en çok turist çeken yerlerinden biri olan Göreme Milli Parkı ve Kapadokya 7 bölümden oluşuyor;

        * Göreme Vadisi

        * Derinkuyu Yeraltı Şehri

        * Kaymaklı Yeraltı Şehri

        * Karlık Kilisesi

        * Aziz Theodore Kilisesi

        * Karain Güvercinlikleri

        * Soğanlı Arkeolojik Alanı

        Rüzgarın ve yağmur sularının oluşturduğu çok sayıda peri bacasına sahip olmasıyla dünyada eşsiz bir yer olan Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Soğanlı, Zelve ve Üzengi vadilerinin yüksek yamaçlarına yapılmış güvercinliklerle vadilerin derinliklerine oyulmuş keşiş hücreleriyle daha da değerli bir yer olma özelliğine sahip.

        Erciyes Dağı, Hasan Dağ ve Göllü Dağ'daki volkanik patlamalar sonucu bölge yoğun bir şekilde tüflerle kaplandı. O tüflerin rüzgar ve yağmur sularının aşınmasıyla bölgede kendine özgü yer şekilleri oluştu.

        Bölgenin Kalkolitik dönemden itibaren önemli bir yerleşim merkezi olmasının nedeni oyması kolay olan kayalara sahip olması. Oyulan kayalara yapılan mağaraların kışın ılık, yazın ise serin olması, bölgeyi önemli bir yerleşim merkezi haline getirdi.

        Baskılardan kaçan Hristiyanların yerleşmesiyle bölge, 3'üncü yüzyıldan itibaren Hristiyanlığın önemli bir merkezi haline gelirken yapılan yeraltı şehirlerinde binlerce hayatını sürdürmeyi başardı. Bölgede 200 yeraltı şehri ve onların içinde 400 kiliseyle şapel bulunuyor.

        Dünya Mirası...

        UNESCO tarafından insanlığın ortak mirası için kültürel veya doğal öneme sahip alanlarının korunmasına yönelik olarak oluşturulan program, 16 Kasım 1972'de Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme ile oluşturuldu. 167 ülkede 869'u kültürel, 213'ü doğal ve 39'u karma olmak üzere toplam 1.121 dünya mirası bulunuyor.

        En çok dünya mirasına sahip olma açısından dünyada 16'ncı sırada bulunan, Türkiye'de 16'sı 'Kültürel' ve 2'si 'Kültürel - Doğal' kategoride olmak üzere toplam 18 dünya mirası yer alıyor.

        REKLAM
        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ