Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık UV ışınları yüzünden vücudu kanserli tümör üreten küçük kızın mücadele dolu yaşamına konuk olun
        1

        Olivia, Xeroderma pigmentosum (XP) denilen bir hastalıktan muzdarip. Güneş ışığından gelen UV ışınları; cilt yanıkları, çillenme ve cilt kanseri gibi tehlikeli durumlar yaratıyor.

        Olivia, henüz 4 yaşındayken rahatsızlığına dair ilk belirtiler başladı. Ailesi burnunun sol tarafında ufak bir yara fark etti; yara geçmeyince küçük kızı doktora götürdüler.

        2

        Ebeveynleri Phil ve Jodie o anı şöyle anlatıyor: Olivia her zaman çilli bir kızdı. Burnunun sol tarafında bir nokta fark ettik.

        3

        Doktor Olivia'yı ilk gördüğünce cildindeki hasarı hemen anladı. Burnundaki noktanın cilt kanserinin belirtisi olduğunu söyledi. Çok duygusal bir andı.

        4

        Küçük kız birkaç gün sonra ilk ameliyatını geçirdi. Vücudunda çıkan kanserli tümörlerin temizlenmesi için 15 ameliyat daha oldu.

        5

        Ebeveynleri geçirdikleri sürenin oldukça zor olduğunu ve fazlasıyla korktuklarını söylüyor. Ancak haberler iyi; Olivia, artık genç bir kız ve göreceli olarak sağlığının iyi olduğunu söyleyebiliriz.

        6

        Elbette, güneşe olan aşırı duyarlılığı yüzünden diğerlerinden farklı bir hayat sürüyor. Odasındaki camda UV ışınlarını engelleyen bir filtre var. Aynı zamanda, UV derecesini ölçen makinesinden yardım alarak, kendisi için en sağlıklı saatte dışarı çıkmayı tercih ediyor.

        7

        Olivia aynı zamanda UV geçirmez kıyafetlerden de destek alıyor. Dışarı çıkarken UV geçirmez bir ceket, yüzünün tamamını kaplayacak bir maske ve eldiven takıyor.

        Anne babası şöyle diyor, "Onu asla saklanamayacağımız bir şeyden korumak zor. Ailece bu zamana kadar yaptığımız her şeyi değiştirmek zorunda kaldık."

        8

        Olivia her üç ayda bir doktor kontrolüne gidiyor; vücudunun her santimi tek tek inceleniyor. Herhangi bir iz yeni bir kanserli tümörün habercisi olabilir. Bu yüzden şüphenilen her türlü çil, ben veya iz doktorlar tarafından vücuttan uzaklaştırılıyor.

        9

        Anne Jodie, kızının önceden her ameliyatta zorlandığını ancak yaş aldıkça, kendini kontrol ettiğini ifade ediyor. "Muhtemelen hayatı boyunca ameliyat geçirmek zorunda kalacak. Her zaman cilt kanseri riski taşayacak."

        Şu anda 11 yaşında olan Olivia, tüm şartlara rağmen gayet iyi idare ediyor ve düzenli kontrollerini yaptırarak, hayatına mutlu bir şekilde devam ediyor.

        Kaynak ve fotoğraflar: TLC UK Youtube kanalı, Bad Skin Clinic programı

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ