Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam "Pankartı astık, televizyonu açıp izledik"

        Yaptıkları dikkat çekici eylemler, düzenledikleri konferanslar ve gerçekleştirdikleri etkinliklerle adlarını duyuran Genç Siviller dün ses getiren bir eyleme daha imza attı. Sendikaların ve diğer grupların Taksim Meydanı'na çıkmaya çalıştıkları sırada Genç Siviller üyesi 2 genç The Marmara Otel'in 19'uncu katından aşağı bir pankart asarak Türkiye'ye önemli bir mesaj verdi. 1 Mayıs 1977'de Taksim Meydanı'ndaki kutlamalar sırasında Intercontinental Otel, Pamuk Eczanesi ve Sular İdaresi'nin üzerinden açılan yaylım ateşini hatırlatan Genç Siviller, bu olayı gerçekleştirenlerin kimler olduğunun hala belirlenmemiş olduğuna dikkat çekti.

        O zamanki adı Intercontinental olan The Marmara Otel'den aşağı sarkıtılan "1 Mayıs 1977'de buradan ateş edenler bulunsun" yazılı pankart, aslında ateşin açıldığı 5'inci kattaki odanın penceresine asılacaktı. Ancak Genç Siviller üyeleri, yürütülen tadilat çalışması nedeniyle bu eylemi biraz daha yüksekten yapmak durumunda kaldı.

        Kimi televizyonun canlı olarak yayınladığı bu eylemi gerçekleştiren iki isim Hayri İnce ve Müçteba Kılıç bugün The Marmara Otel'in önünde yaşanılanları anlattı. Bilgi Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Hayri İnce, Genç Siviller olarak gündemi yakından takip ettiklerini, orijinal, sıradışı eylemler yaptıklarını söyledi. Bu eylemin fikrinin nasıl çıktığını ve nasıl gerçekleştirildiğini ise Hayri İnce şöyle anlattı: "Mail grubumuz var. Oraya mail atan bir arkadaşın fikriydi. 1 Mayıs 1977'de 34 insan hayatını kaybetti. O zamanki adı Intercontinental Otel'den aşağı ateş edilmişti. Arkadaşımız bu olayın failleri, ateş edenler bulunsun pankartı açalım fikrini atınca kabul gördü. Otele giderek yerimizi ayırttık, pankartımızı hazırlattık. Otelde kaldık, sabah kahvaltımızı yaptık normal müşteri gibi. Saat 11:00'de de eylemimizi gerçekleştirdik. Pankartı sarkıttık sonra televizyonu açıp izledik. Baktık pankart tam açılmamış, bazı kesimleri dolanmış. Pencereye çıkıp düzelttik. Eylemin ardından odadan inerek otelden ayrıldık. Aşağı inerken polisler yukarı çıkıyordu. Bizi gördüler ama şüphelenmediler. Otoparka indik. Bahşişimizi de bıraktıktan sonra oradan ayrıldık. Demokratik bir eylemle insanlara 1977'de olanları hatırlatmış olduk."

        Genç Siviller üyesi Avukat Müçteba Kılıç da tamamen yasal bir eylem gerçekleştirdiklerini söyledi. Kılıç, "Demokratik tepkimizi sergiledik, yasa dışı bir unsur içermiyor bu eylem. Biz Genç Siviller hiçbir zaman illegal bir eylem yapmayız." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ