Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Cuma namazı ne zaman, saat kaçta? Cuma namazı saati

        Cuma namazı ne zaman, saat kaçta? Hz. Muhammed (S.A.V) döneminden günümüze kılına gelmiş olan cuma namazı, müslümanlar tarafından yarın öğle vakti cemaat halinde eda edilecek. Cuma namazından önce okunan hutbeyi vaktinde dinlemek için cuma namazı saatini merak eden müslümanlar, Google'da 'Cuma namazı saat kaçta?' diye araştırıyor. Peki, 14 Temmuz 2017 Cuma namazı ne zaman, saat kaçta? İşte il il cuma namazı saati...

        CUMA NAMAZI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

        14 Haziran 2017 Cuma günü İstanbul'da cuma namazı 13:17, Ankara'da 13:02, İzmir'de 13:24 ve Trabzon'da 12:34'de kılınacak. Diğer illerin namaz vakitlerini öğrenmek için haberturk.com'un Namaz Vakitleri sayfasına tıklayabilirsiniz.

        REKLAM
        İL İL NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

        Cuma Suresi'nin 9. ve 10. ayetinde Allahu Teâlâ mealen; "Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağrıldığınız zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınca artık yer yüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah'ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz." buyuruyor.

        Cuma namazına gitmeyenleri şiddetle uyaran Hz. Muhammed (S.A.V.): "Cuma namazını kılmayan bir takım kişiler, ya bundan vazgeçerler ya da Allah kalplerini mühürler de gafillerden olurlar" (3) "Allahu Teâlâ, önemsemeyerek üç Cuma'yı ter eden kişinin kalbini mühürler" (4) buyurmuştur.

        CUMA NAMAZI NEDİR?

        Cuma, müslümanlarca bir bayram günüdür. Bu mübarek günde müslümanlar mabedlerde toplanırlar. Okunacak hutbeleri dinleyerek faydalanırlar. Hep birlikte cuma namazını kılarlar. Sonra ya başka ibadetlerle uğraşır veya ziyaretlerde bulunur yahut günlük işleri ile uğraşmaya koyulurlar.

        REKLAM

        Bir hadis-i şerifde buyuruluyor:

        "Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün, cuma günüdür. Adem aleyhisselam O gün Cennet'e konulmuş, O gün Cennetten çıkarılmıştır. Kıyamet de o gün kopacaktır." Bütün bu olaylar, nice hayırları ve; hikmetleri toplamaktadır.

        Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) hicretleri zamanında Medine'ye yakın bulunan "Salim İbni Avf" yurdunda "Ranuna" denilen vadi içerisinde "Beni Salim Mescidinde" ilk cuma hutbesini okumuş ve ilk cuma namazını kıldırmıştır.

        Cuma namazının vakti tam öğle namazının vaktidir. Cuma namazı için minarelerde ezan okunur. Camilere gidince önce aynen öğle namazının sünneti gibi, dört rekat cumanın ilk sünneti kılınır. Ondan sonra cami içinde bir ezan daha okunur. Minberde cemaata karşı bir hutbe okunur. Bu hutbeden sonra ikamet alınarak cumanın iki rekat farzı cemaatle aşikare okuyuşla kılınır. Bir farzdan sonra yine öğlenin ilk dört rekat sünneti gibi, cumanın son dört rekat sünneti kılınır. Bundan sonra da "Zuhrü ahir" diye dört rekat namaz kılınır ki, buna dair ileride bilgi verilecektir. Arkasından da "Vaktin sünneti" niyeti ile aynen sabah namazının sünneti gibi iki rekat namaz daha kılınır.

        REKLAM

        Cuma şartlarını kendilerinde toplayan kimseler için iki rekat cuma namazı "Farz-ı ayın"dır. Cuma namazının diğer namazlardan başka olarak kendisine özgü on iki şartı daha vardır. Bunların altısı vücubunun (farz olmasının), diğer altısı da edasının şartlarıdır.

        CUMA NAMAZININ ŞARTLARI NELER?

        Cumanın bir kimseye farz olabilmesi için, onda şu altı şartın bulunması şarttır:

        1) Erkek olmak: Bunun için cuma namazı erkeklere farzdır, kadınlara farz değildir.

        2) Hürriyet: Bu bakımdan cuma namazı kölelere farz değildir. Bir sözleşmeye bağlı olarak kısmen hür olan (mükateb gibi) kölelere farzdır.

        3) İkamet: Dinî hüküm bakımından misafir (yolcu) sayılan kimselere cuma namazı farz değildir. Sefer ve misafirlik bahsine bakılsın.

        4) Sıhhat: Hasta olduğundan cuma namazına çıktığı takdirde hastalığının artmasından veya uzamasından korkan kimseye cuma namazı farz değildir. Yürümeye takati olmayan çok yaşlı kimseler de bu hükümdedirler. Hasta bakıcısı da böyledir, eğer camiye gidince hastanın zarar göreceğinden korkuyorsa, ona da cuma farz olmaz.

        5) Gözlerin sağlıklı olması: Onun için gözleri kör olanlara cuma namazı farz değildir. Böyle körleri camiye götürüp getirecek kimseleri olsa da, İmamı Azam'a göre yine ona cuma farz olmaz. Fakat iki imama göre, her iki gözü görmeyen kimseyi camiye götürüp getirecek bir adam varsa, o zaman böyle körlere de cuma farz olur.

        REKLAM

        6) Ayakların sağlıklı olması: Kötürüm veya ayakları kesilmiş olan kimselere cuma namazı farz değildir. Kendilerini yüklenecek kimseleri bulunsa da hüküm aynıdır.

        Düşman korkusu, şiddetli yağmur, fazla çamur ve benzeri engeller de, cuma namazına gidilmemesini mubah kılan özürlerdendir.

        Bununla beraber bu altı şartı taşımayan kimseye her ne kadar cuma namazı farz değilse de, gidip cuma namazını kılacak olsa, vaktin farzını yerine getirmiş olur. Kadınların veya âmâ ve benzeri özrü olan kimselerin cuma namazını kılmaları gibi. Artık bunlar o günün öğle namazını ayrıca kılmakla yükümlü değillerdir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ