Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Mucize alet

        ERİC LANDER

        Harvard ve MIT Üniversiteleri

        Hastalıkların hem genetik hem de çevresel nedenleri olduğunu biliyoruz. Mesela astım vakalarının artmasının nedeni genlerin değişmesi değil, bu genleri tetikleyen çevresel nedenlerin artması. Gelecek 5 yıl içinde bugüne kadar yapılan araştırmaların hepsinin klinik deneyleri başlayacak. Dolayısıyla birçok hastalığa çözüm bulmaya yaklaşacağız.

        DR. LEROY HOOD

        Systems Biology Enstitüsü

        Yeni teknoloji sayesinde tek bir hücreyi inceleyerek bir kişinin geçmişteki enfeksiyonel hastalıklarını ve var olan durumunu öğrenebileceğiz. 10 yıl içinde her evde parmağınızı sokup, protein analizi yoluyla hastalığınızı ve bunun ne kadar ilerlediğini öğrenebileceğiniz cihazlar olacak.

        GEORGE CHURCH

        Harvard Üniversitesi

        Şu anda laboratuvarlarımızda DNA'yı okuma ve baştan yazma konularında çalışıyoruz. İlk amacımız DNA'yı okurken maliyeti minumuma indirmek. Bir insanın DNA haritasının çıkarılmasının maliyetini 1000 dolara kadar indirmeyi hedefliyoruz. DNA'yı baştan yazmanın yollarını bulmak ise biopetrol, aşı, biosensörlerin üretimi için gerekli altyapıyı sağlıyor.

        DAVID BOTSTEEIN

        Princeton Üniversitesi

        Bira ve ekmek yapımında kullanılan mayalar üzerinde çalışıyoruz. Bu insan ve insan hastalıklarıyla ilgili önemli ipuçları elde etmemizi sağlıyor. Mesela mayaların bir kısmı bölünmesini dengeleyip enerji kaynaklarını kontrol edebiliyor. Diğerleri ise bu beceriye sahip değil. Tıpkı insanlardaki kanserli hücreler gibi... Mayalardaki bu ikinci grubu inceleyerek kanser ilaçları geliştirmeye çalışıyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ