Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: Rus lider Putin Moskova saldırısına ilişkin bilgilendirildi

        Rusya'nın başkenti Moskova yakınlarındaki konser salonunda gerçekleşen silahlı saldırı ve iki patlamanın ardından Rusya Devlet Başkanı Putin'in gelişmelerden bilgilendirildiği bildirildi.

         Moskova'da silahlı saldırı
        Moskova'da silahlı saldırı Haberi Görüntüle

        Beyaz Saray da, ABD Başkanı Biden'ın Moskova saldırısına dair bilgilendirildiğini açıkladı.

        Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı Podolyak, Moskova saldırılarıyla Ukrayna'nın bir bağlantısının olmadığını belirtti.

        Reuters haber ajansı, Moskova saldırısını DEAŞ terör örgütünün üstlendiğini duyurdu.

        MEDVEDEV: ÖLÜME ÖLÜM

        Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Rusya'nın başkenti Moskova'da konser salonuna düzenlenen terör saldırısına ilişkin, "Teröristler yalnızca misilleme amaçlı terörden anlarlar. Şiddete güçle karşılık verilmediği, teröristlerin toplu infazları ve ailelerine yönelik baskılara ölümlerle karşılık verilmediği sürece hiçbir mahkeme ve soruşturmanın faydası olmayacaktır." dedi.

        REKLAM

        Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Medvedev, kurbanların sevenlerine de güç diledi.

        Medvedev ayrıca şunları kaydetti:

        "Bunların Kiev rejiminin teröristleri olduğu tespit edilirse onlara ve ideolojik ilham verenlere karşı başka türlü davranmak imkansızdır. Hepsi terörist olarak bulunup acımasızca yok edilmelidir. Böyle vahşeti gerçekleştiren devletin yetkilileri de dahil. Ölüme ölüm."

        SIRBİSTAN: ABD BİLİYORDU

        Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ABD ve İngiltere'nin Moskova'daki silahlı saldırıyı önceden bildiğini iddia etti.

        Vucic, yerel bir televizyon programında, Moskova'daki konser salonunda sivilleri hedef alan terör saldırısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ve Rus halkına başsağlığı dileyen Vucic, "Birçok kez söylediğimiz ama çok az kişinin duymak istediği, çok az kişinin inanmak istediği, çok az kişinin gerçeklere bakmayı düşündüğü bir şey; 7 Mart'ta ABD'nin (Moskova) Büyükelçiliği, vatandaşlarına alışveriş merkezlerine gitmemeleri çağrısında bulununca İngilizler ve diğerleri de aynısını yaptı. Yani bu, onların özel servislerinin bazı konuşmaları dinlediği, bilgi aldığı ve bunun olacağını bildikleri anlamına geliyor." diye konuştu.

        Vucic Moskova'daki olayın hesaplanamaz sonuçlarının olabileceğini ifade ederek Sırbistan Milli Güvenlik Kurulunun yarın toplanması çağrısında bulundu.

        Kurulun toplanmasının çeşitli nedenlerinin bulunduğunu kaydeden Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, toplantıda Moskova'daki saldırının da görüşüleceğini belirtti.

        FRANSA'DAN TAZİYE

        Fransa Dışişleri Bakanlığı Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, kalplerinin Moskova'da meydana gelen silahlı saldırının kurbanları ve Rus halkıyla birlikte olduğunu belirtti.

        Bakanlık paylaşımında Moskova'dan gelen görüntülerin "korkunç" olduğunu ve "bu iğrenç eylemlere ışık tutulması gerektiğini" söyledi.

        BM'DEN KINAMA

        BM Genel Sekreteri Guterres, Rusya'nın başkenti Moskova'da konser salonuna düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınadı.

        TASS haber ajansı, 40 ölü ve 146 yaralı olduğunu bildirdi. 70'ten fazla ambulans olay yerine sevk edildi.

        AB'DEN TEPKİ

        Avrupa Birliği (AB) Rusya'nın başkenti Moskova'da konser salonuna düzenlenen terör saldırısına tepki göstererek, sivillere yönelik her türlü saldırıyı kınadığını bildirdi.

        AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano​​​​​​​, X hesabından yaptığı açıklamada, AB'nin saldırı haberi karşısında "şoke olduğunu ve dehşete düştüğünü" bildirdi.

        Stano, "AB sivillere yönelik her saldırıyı kınıyor. Düşüncelerimiz Rusya'da saldırıdan etkilenen tüm vatandaşlarla beraber." ifadesini kullandı.

        Başkent Moskova'da bir konser salonuna düzenlenen terör saldırısında ilk belirlemelere göre 40 kişi hayatını kaybetmiş, 100'den fazla kişi yaralanmıştı.

        İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI KATZ'DAN TAZİYE MESAJI

        İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonuna düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı.

        Bakan Katz, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Moskova'da yaşanan "trajik" olaylardan dolayı üzüntülü olduğunu bildirdi.

        Katz, "Kalplerimiz kurbanların aileleri ve etkilenen herkesle birlikte. Böyle anlar bize yaşamın kırılganlığını ve hepimizi birbirine bağlayan ortak insanlığı hatırlatıyor." ifadelerini kullandı.

        Rusya'nın başkenti Moskova'nın "Crocus City Hall" adlı konser salonuna düzenlenen saldırıda, silahlı kişiler etrafa ateş açmıştı.

        Rus Federal Güvenlik Servisi'nin paylaştığı ilk verilere göre, Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen terör saldırısında 40 kişinin öldüğü, 100'den fazla kişinin yaralandığı duyurulmuştu.

        İRLANDA VE İSVİÇRE'DEN TAZİYE

        İrlanda ve İsviçre, Rusya'nın başkenti Moskova'da konser salonuna düzenlenen terör saldırısı dolayısıyla taziye mesajı yayımladı.

        İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, Moskova'da ayrım gözetmeksizin düzenlenen saldırının korkunç görüntüleri karşısında şoke olduğunu belirtti.

        Martin, "Sivillerin hedef alınması hiçbir koşulda haklı gösterilemez. Sevdiklerini kaybeden herkese başsağlığı dileklerimi iletiyorum." ifadesine yer verdi.

        İsviçre Dışişleri Bakanlığının X hesabından yapılan paylaşımda "Moskova'da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği saldırı karşısında dehşete düştük." denildi.

        Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilenen paylaşımda, Rusya'da yaşanan gelişmelerin yakından takip edildiği kaydedildi.

        İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf da Moskova'daki saldırıya ilişkin X'ten yaptığı paylaşımda, "Masum sivillere saldırmanın ve onları öldürmenin hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Düşüncelerim saldırıdan etkilenenler ve aileleriyle." ifadelerini kullandı.

        MACARİSTAN, ÇEKYA VE AVUSTURYA'DAN TEPKİ

        Macaristan, Çekya ve Avusturya, Rusya’nın başkenti Moskova’da konser salonuna düzenlenen terör saldırısına tepki göstererek, başsağlığı dileklerinde bulundu.

        Macaristan Başbakanı Viktor Orban, sosyal medya hesabı X’ten yaptığı açıklamada, "Bu akşam Moskova yakınlarında meydana gelen menfur terör saldırısının ardından Rusya Federasyonu halkına en derin başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum." ifadesini kullandı.

        Orban, saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri için dua ettiklerini belirtti.

        Çekya Dışişleri Bakanlığının resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ise terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileğinde bulunularak, "Çekya, Moskova’daki terör saldırısını kınıyor. Sivillerin hedef alınması kabul edilemez." görüşüne yer verildi.

        Avusturya Dışişleri Bakanlığı da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Moskova'da bir konser salonuna düzenlenen saldırıyla ilgili korkunç haberler karşısında dehşete düştük. Düşüncelerimiz kurbanların aileleriyle birlikte. Yaralanan herkese acil şifalar diliyoruz." ifadesine yer verildi.

        Açıklamada ayrıca, Avusturya'nın Moskova Büyükelçiliği ile sürekli temas halinde olunduğu ve gelişmeleri yakından takip ettikleri kaydedildi.

        HAMAS KINADI

        Hamas, Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonuna yapılan terör saldırısını kınadı.

        Hamas'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Moskova'da sivilleri hedef alan, onlarca ölü ve yaralıya yol açan terör saldırısını şiddetle kınıyoruz." ifadelerine yer verildi.

        Rusya yönetimine ve halkına "en içten başsağlığı dilekleri" iletilen açıklamada, yaralılar için de acil şifa temennisinde bulunuldu.

        TUNUS'TAN SALDIRIYA KINAMA

        Tunus, Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonuna düzenlenen terör saldırısını kınadı.

        Tunus Dışişleri Bakanlığı, Moskova'daki saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

        Tunus'un Moskova'daki vahim ve trajedik terör saldırısını şiddetle kınadığı vurgulanan açıklamada, "Dost ülke Rusya halkına ve saldırıda hayatını kaybeden ailelere en içten taziyelerimizi sunuyoruz. Masum insanların hayatını kaybettiği bu korkakça eylemde yaralananlara acil şifalar diliyoruz." ifadelerine yer verildi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ