Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kar Leoparı Nepal'e gitti

        Ünlü dağcı Nasuh Mahruki, "Dünyanın Çatısı" olarak bilinen Everest'e ikinci kez tırmanmak üzere Nepal'e gitti. Bahreyn üzerinden Nepal'e gidecek olan Mahruki, 15 yıl aradan sonra 8 bin 850 metrelik dünyanın en yüksek zirvesine çıkacak olmanın heyecanını yaşadığı söyledi. Tırmanışı esnasında Mahruki'ye en iyi anlaştığım ekip arkadaşım dediği Yılmaz Sevgül eşlik edecek.

        Hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda açıklama yapan Nasuh Mahruki, daha önce 26 yaşında Tibet'ten çıktığı zirveyi 8 Nisan tarihinde güneyden Nepal üzerinden zorlayacağını anlattı. Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı da olan dağcı, 1995'dekinin aksine bu kez oksijen desteği almadan tırmanmayı planladığını söyledi.

        Everest'in zirvesini gören ilk Müslüman olan ve "Kar Leoparı" ünvanı alan Mahruki, "Cantek'in sponsorluğunda yola çıkıyoruz. Nepal'den Katmandu'ya geçeceğiz. Burada uluslararası bir ekibe dahil olacağız. Everest'in güney rotasını deneyeceğiz. Bu rotaya ulaşmak için 8 günlük bir yürüyüş gerekiyor. Önceden hayalimdi, 14 arkadaşım ana kampa kadar yürüyüş için bizim ile birlikte geliyor. Yüşüyüş ekibi daha sonra geri dönecek. Ben de Yılmaz ile 8-9 Nisan'da tırmanış ekibi ile buluşup, zirve denemesine başlayacağız." dedi.

        ENERJİNİ DOĞRU KULLAN SLOGANI İLE TIRMANACAK

        Dağcılığın riskli ve tehlikeli bir spor olduğuna dikkat çeken Mahruki, yanlarında oksijen götüreceklerini ancak şartlar elverdiği ölçüde oksijen desteği almadan tırmanışı gerçekleştireceklerini ifade etti.

        Ünlü dağcı, zirve denemesini "Enerjini doğru kullan" sloganı ile yapacaklarını aktararak, "En temiz enerji tasarruf ettiğimiz enerji. Biz bu mesajı vermeye çalışacağız. Hayatı daha az enerji tüketerek de aynı kalitede yaşayabiliriz." diye konuştu.

        Yılmaz Sevgül de, bugüne kadar en yüksek 7 bin 500 metreye kadar çıktığını belirterek, "Nasuh ile bundan 5 yıl önce bu projeyi gündeme getirdik. Everest olursa mükemmel olur demiştik. Sponsorumuz sayesinde bunu gerçekleştirdik. Nasuh ile 12 yıldır tırmanıyoruz. İkimiz bir araya geldiğimizde güzel işler yapacağız. Birbirimizi kontrol ederek oksijensiz tırmanmayı denemeye çalışacağız." açıklamasını yaptı.

        Yaklaşık 2 ay sürecek tırmanışın ardından yurda dönmeyi planlayan ikiliyi, yakınları ve Arama Kurtarma Derneği üyeleri yolcu etti. Mahruki ve Sevül daha sonra Gulf Air'in tarifeli uçağıyla Bahreyn üzerinden Nepal'e gitmek üzere İstanbul'dan ayrıldı.

        Cihan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ