Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 200 polise 'saadet zinciri' sorgusu

        Hong Kong merkezli quest.net şirketi adına kurdukları üye kazandırma sistemiyle ayda 15 bin dolar kazanmayı vaadeden organizasyonda 200 polisin de yer aldığı ortaya çıktı. Polisler ifadeye çağrıldı. Mali Şube ekiplerinin düzenlediği operasyonla çökertilen sistemi İranlı Mohammet Kharbotl yönetiyordu. Emniyette sorgulanan Kharbotl ve zincir yöneticileri haklarındaki iddiaları kabul etmedi ama yapılan araştırmada, quest.net organizasyonunun yasal dayanağı bulunmadığı ve Türkiye’de izinsiz faaliyet gösterdiği belirlendi.

        Çin’den gelen eşyalar

        Çin’den getirilen eşyaların gerçek değerlerinin çok üzerinde üyelik bahanesiyle 570 ile 1700 dolar arasında satıldığı belirlendi. İkna toplantılarına katılan ve üye olmaya karar veren bazı kişilerin banka kredisi aldığı tespit edildi. Bu kişiler, organizasyon içerisinde para kazanamayınca kredileri geri ödeyemedi ve icra kıskacına düştü.

        ‘Şüpheli’ polisler

        Operasyonu yapan Mali Şube ekipleri, Atatürk Havalimanı ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görevli 200 kadar polisin de üye olduğunu belirledi. Polislerin ikna toplantılarına katıldıkları ve organizasyona yeni üyeler kazandırdıkları tespit edildi. Polislerin önümüzdeki günlerde “şüpheli” sıfatıyla ifade vermesi bekleniyor. Üst düzey bir emniyet yetkilisi, araştırmanın sürdüğünü ve şüpheli polis sayısının artabileceğini söyleyerek, “İstanbul ve diğer kentlerde yüzlerce home ofis olduğunu tahmin ediyoruz. Bunları tespit edeceğiz. Polislerin de home ofisleri olduğu yönünde bilgi aldık” dedi.

        Şirketin kaydı yok

        Bu arada, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin de quest.net ile ilgili rapor hazırladığı ortaya çıktı. Raporda, Türkiye’de quest.net adında bir şirket bulunmadığı, şirketin Tüketici Yasası’na aykırı faaliyet yürüttüğü belirtildi. Rapora göre İranlı Kharbotl, quest.net 2008’de İran’da 600 bin üyeye ulaşıp da yasaklanınca Türkiye’ye geldi. İran’daki etkin yöneticilerden biri olan Kharbotl, Türkiye’ye geldikten sonra, 2000’den beri faal olan organizasyonun yönetimini devraldı.

        18 kişi tutuklandı

        Öte yandan, emniyetteki sorgularının ardından önceki gün adliyeye sevk edilen 18 kişi tutuklandı, 35 kişi serbest kaldı. İranlı Kharbotl ve Suriyeli Mohammad Bagher Mahmoudi’nin de aralarında bulunuyor. Suriyeli Mamoudi, emniyetteki ifadesinde, “Benim iddia edilen organizasyonla bir ilgim yok. Benden istenilen ürünleri Çin’den getirerek şirket yetkililerine sattım. Ben kendi ticaretimi yaptım” diyerek ağladı.

        HÜRRİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ