Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kız çocuğuna keşif tecavüzü!

        Erzincan'ın Büyükdoğan köyünde biri 65 diğeri 42 yaşındaki iki kişinin 7 yaşındaki G.'ye defalarca tecavüz ettiği iddiasıyla yargılandığı davada mahkeme keşif yaptı. Küçük kız tecavüze uğradığı yerleri tek tek gösterdi, yaşadığı dehşeti anlattı.

        Yüzünü kapattı

        G. ifade verirken dışarıda toplanan yüzlerce köylü "Tecavüzcüler idam edilsin" diye bağırdı. Küçük kız bindirildiği minibüste yüzünü kapattı. Birinci sınıfa giderken okulunu bırakan G.'nin keşfe götürülmesi tepki çekti.

        "Travma derinleşir"

        Psikiyatristler "Bu olay yaşadığı travmayı derinleştirir. Yanında mutlaka uzman olmalıydı. Ruhsal açıdan hazırlanmalıydı" derken hukukçular da "Keşif zorunlu değildi. Mutlaka gizli olmalıydı" görüşünü savundu.

        Zanlılarla görüştürülmedi....

        7 yaşındaki G. daha önce duruşmaya çıkmıştı (üstte)... Keşifte ise zanlılarla görüştürülmedi. Zanlı Hıdır Demirbüken 20 yıla, Abidin Demirbüken de 30 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

        7 yaşında tecavüz kurbanı kıza, olay yerinde keşif

        Erzincan'da 42 ve 65 yaşındaki iki kardeşin tecavüz ettiği 7 yaşındaki G.K.'ye, olay yeri keşfi yaptırıldı. Uzmanlar, travmayı tekrar yaşatacağı gerekçesiyle tepki gösterirken, halk da "Asın bunları" diye slogan attı.

        20 ve 30 yıl isteniyor

        Kimse sokulmadı

        Önceki gün olayın yaşandığı Büyükkadağan köyünde keşif gerçekleştirildi. Olası bir linç girişimine karşı sanıkların getirilmediği keşifte gazeteciler ve köylüler olay yerine yaklaştırılmadı. Küçük kız, Abidin Demirbüken'in evini, evin yakınındaki inşaatı, evin yanındaki samanlığı ve Hıdır Demirbüken'in evini göstererek buralarda tecavüze uğradığını söyledi. Görgü tanıkları da olay yerinde ifade verdi.

        Doktor Görüşü

        'Olayın üzerine keşif travmayı tekrarlatır' Psikiyatrist Dr. Ahmet Bülent Yazıcı: "Olayın üstüne bir de keşif yapıldığı için travma tekrar edecektir. Mağdur yaşadıklarını unutmaya çalışırken olay tekrar hatırlatılarak uzun dönemde de ciddi rahatsızlıklar yaşamasına neden olacaktır. Bu tür durumlarda keşif yapılmadan karar verilse daha iyi olur."

        'Zanlılarla yüz yüze getirilmemesi gerekir' Prof. Dr. Bengi Semerci: "Çocuk istismarında genel kural, çocuğa mümkün olduğunca direkt soru bile yöneltmemektir. Çok gerekli değilse tekrar canlandırma yapılmamalı. Yaşı çok küçük olduğu için, korkar ve olayı yeniden yaşayacağını zanneder."

        'Küçük kıza biraz olsun zaman tanınmalıydı' Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Ahmet Çevikaslan: "Çocuğun bilgilendirilmesi, olayı aydınlatmak için götürüldüğü, yaşadıklarının kendisiyle ilgili olmadığı anlatılmalı. Olay yerini gördükten sonra da ruhsal durumunun gözetilmesi gerek. Yine de küçük çocuğa biraz zaman tanınmalıydı."

        Hukukçu Görüşü

        'Mağdurenin yaşından dolayı yanlış bir karar' Erzincan Barosu Başkanı Avukat Hamit Sekman: "Hiçbir ceza davasında keşif zorunlu değildir. Keşif yapılması mahkemenin takdirine kalmıştır. Mahkeme delillerde çelişki görürse keşif yaptırabilir. Dosyanın içeriğini tam olarak bilmiyorum ama mağdurenin yaşı itibarı ile keşif yapılmasını doğru bulmuyorum."

        'Yararlı olabilir ama gizlice yapılmalıydı' İstanbul Barosu Başkanı Avukat Kazım Kolcuoğlu: "Suçlular hakkında tereddüt yaşanıyorsa yer gösterme yargıcın karar vermesi açısından önemli oluyor. Ancak bunun gizli yapılması gerekirdi. Fotoğraf bile çekilmemeliydi."

        'Keşif sırasında sadece olay yerini gösterdi' G.K.'nin ailesinin avukatı Mine Köroğlu: "Mağdure keşifte sadece yer gösterdi. Olay yerinde canlandırma başka kişilerle yapıldı. Tanığın 'gördüm' dediği yere başka biri konuldu ve gerçekten o açıdan görülüp görülmediği belirlendi. Keşif yapılmasına mahkeme karar verdi, ancak mahkeme karar vermeseydi ben talep edecektim."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ