Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Seçimleri geride bırakalı bir ayı, yeni hükümetin işbaşı yapmasının iki haftayı buldu. Üçüncü haftaya adımı daha bir pozitif atıyoruz. Dün TL’nin değerlenmesi yüzde 1’i, borsanın değer artışı yüzde 2’yi buldu. Dolar yeni hükümetin işbaşı yapması sonrasında ilk kez 4.75’in altına indi. Bankalardaki sert satışların yerini sert alışlar izledi.

        - Bu pozitif trende, piyasaların yeni yönetim sistemine, yeni hükümete, yeni ekonomi yönetimine alışmaya ve ısınmaya başlaması etkili oluyor.

        Bugün toplanacak TCMB’nin alacağı karar da belli bir beklenti yarattı. Ama asıl yeni döneme alışmak, yeni hükümetin satın alınması, yeni ekonomi yönetimine kredi açılması etkili oluyor.

        ALBAYRAK’IN AÇIKLAMALARI

        - Bu çerçevede Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamaları ve ilk icraatları belirleyici. Albayrak’ın son bir haftadaki önemli açıklamaları şöyle:

        - Hazine’nin borçlanması itfasını geçmeyecek. Borç çevirme oranı yüzde 100’ü aşmayacak. Hazine’nin borçlanma limitleri içerisinde elini güçlü kılacak çok önemli adımlar atacağız.

        -Bütçe disiplininden taviz yok. Hem vergi ayağında hem gelir ayağında yeni dönemde performansa dayalı bir dönüşüm olacak.

        - Üretim ekonomisini destekleyecek bir sistemsel dönüşümün adımlarını atacağız. Sistemin içerisinde her bir paydaş bizim için kıymetli.

        - Piyasanın gerisinde değil, önünde olacağız. Piyasayla kavga ederek değil, kazan-kazan ilişkisine dayalı, hep birlikte güçlü iletişimle yürüyeceğiz. İçeride de dışarıda da piyasayla kavga etmeyeceğiz ama biat da etmeyeceğiz. Açık ve şeffaf olacağız.

        -Türkiye bir daha hiçbir zaman bu kadar cazip ve ucuz olmayacak. Maliyetler ve piyasa değeri olarak böyle bir fırsat olmayacak.

        - Para ve maliye politikaları, harcamalar kapsamında enflasyonla mücadele çok daha uyumlu ve koordineli olacak. Ekonomi yönetiminde çok ses değil tek ses çıkacak. Yani farklı açıklamalar görmeyeceksiniz.

        -Koordinasyon ve etkinliğin sağlanmasına yönelik adımlar atılacak. Kararname ve yasal düzenlemeler ile süreci tamamlayıp üç ayda yeni fotoğrafı ortaya koyacağız.”

        TL DEĞER KAZANIYOR

        - Hazine ve Maliye Bakanlığı iki köklü bakanlıktan ve kuruluştan geliyor ama 1983’ten bu yana ilk kez birleştirilmesi yeni. Ekonominin tümünü kavrayıcı ve kapsayıcı bir kurum ortaya çıkmış. Bu anlamda Bakan Berat Albayrak da yeni. Ama söylem geçmişi de kapsıyor ve geçmişin devamını getirici, piyasa dostu ve tüm aktörleri de kapsayıcı içerikte. Hem yeni dönemin yapısını açıklayıcı, hem de net bir sözlü yönlendirme etkisine sahip.

        - Etkisini de piyasadaki tüm TL enstrümanlarda görüyoruz. Lira dün sepet kur karşısında yüzde 1’den fazla değer kazandı. Piyasalar bugün TCMB’den politika faizinde artırım beklerken, piyasa faizlerinin düşüş göstermesi de bundan. Belirginlik ve güven çoğalıyor, riskler giderek azalıyor.

        YENİ HÜKÜMETE YENİ KREDİ

        - Her kurulan yeni hükümete, piyasalar ve ekonomi aktörleri zaman tanır, icraatları bekler ve kredi açar. Bu hükümete de açtı. Yeni hükümet elbette geçmiştekinin devamı ama kadroları yeni olduğu gibi, sistem de yeni. Siyaset önemli ölçüde değişti ve konsolide oldu. Bu konsolidasyon, senkronizasyon ve uyum şimdi ekonomi tarafına yansıyor.

        - Haber akışları ve gerçekleşmeler oldukça, yeni dönemin açıklamaları geldikçe, risk azaldıkça, TL varlıklar değer kazanmaya devam edebilir. Belli bir süreliğine ki, tahminimiz 5-6 ayı kapsayabilecek bir orta vadeli dönemde TL varlıklara yatırım döviz varlıklarına yatırımdan daha cazip olacak. Bu süreç başladı bile. Yerliler bu sürece dahil olmaya başladı, yabancıların ikna olması ise biraz zaman alacak.

        Diğer Yazılar