Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yılın ilk altı ayına ait protesto edilen senet tutarları da açıklandı. İlk altı ayda 10.45 milyar liralık senet zamanında ödenmeyerek protesto edildi.

        Protesto edilen senet tutarı geçen yılın aynı döneminde 6.97 milyar liraydı. Buna göre artış 3.48 milyar veya yüzde 33 düzeyinde. Rakamlar sadece senetlerdeki durumu yansıtıyor.

        -Çek bilgileri de bir süre önce belli olmuştu. Karşılıksız çıkan ve karşılıksız çıktıktan sonra ödenenler de düşülerek bulunan net ödenmeyen çek tutarı yılın ilk altı ayında 13.14 milyar liraya ulaşmıştı. Ödenmeyen çeklerdeki artış tutar olarak 5.86 milyar ve yüzde 80 idi.

        TAHSİLİ GECİKMİŞ ALACAKLAR %25 ARTTI

        -Ödenmeyen çek ve senetlerin yanına banka kredilerindeki tahsili gecikmiş alacakları da koyduğumuzda resmin bütünü daha iyi ortaya çıkıyor.

        -19 Temmuz itibariyle banka kredilerinde tahsili gecikmiş alacaklar 116.88 milyar liraya ulaştı. Rakam geçen yıl sonunda 93.39 milyardı. 6 ayı biraz aşan zaman diliminde tahsili gecikmiş alacaklardaki artış tutarı 23.54 milyar lira, artış oranı da yüzde 25.2 oldu.

        -Yılın ilk yarısında ödenmeyen çek, protesto edilen senet ve tahsili gecikmiş kredi tutarları toplamı 47.13 milyar liraya ulaştı. İlkyarının toplam batağı bu kadar.

        GEÇEN YILLA KARŞILAŞTIRMA

        -Geçen yılın ilk yarısında ise 7.28 milyar lira çek ödenmedi, 6,97 milyar lira senet protesto oldu ve tahsili gecikmiş alacaklar 8.83 milyar lira arttı.

        -Bu üç kalemdeki toplam da 23.08 milyar liraydı. Tutar bir yıl sonra, bu yılın ortası itibariyle 47.13 milyar liraya çıktı. Tam olarak 24.04 milyar lira ve yüzde 104 oranında arttı.

        -Yine çek, senet ve kredilerde ödenmeyen tutarı son bir yıl için hesapladığımızda 93.43 milyar liraya ulaşıyor. Bunun 22.22 milyar lirası senet protestolarından, 28.52 milyar lirası ödenmeyen çeklerden ve 42.70 milyar lirası da tahsili gecikmiş alacaklardan oluşuyor.

        ÖDEMELERİN NORMALLEŞMESİ

        -Resmi ve gayri resmi kredi kanallarındaki tıkanıklığın resmileşen boyutu bu kadar.

        -Düşmekte olan faiz oranlarının, gerilemekte olan döviz kurunun belki en fazla etkileyeceği yer burası. Ödemelerin kolaylaştırması ile ekonominin kan damarları yeniden açılabilir ve dolaşım yeniden sağlanabilir.

        -Sonuçta ödemelerin düzelmesi ekonomik aktiviteyi de normalleşmeye doğru götürür.

        Diğer Yazılar