Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        ABD Merkez Bankası Fed, dün faizi 75 baz puan artırarak yüzde 2.50’ye çıkardı. Fed Başkanı Jerome Powell ikinci kez 75 baz puan faiz artışını yaparken, finansal piyasaların ağustos ayını nispeten daha iyi geçirmesi için iyi bir ayar çekti.

        Powell’ın piyasaların odaklandığı Fed’in faiz artırımlarında “bir noktada yavaşlama”ya gidileceği ifadesi şimdilik yetti. Atılan adımların ekonomiyi soğutmaya başlaması halinde faiz artırımlarını yavaşlatacaklarına yönelik açıklama ABD borsalarını uçurdu. Dolar zayıflarken, altın ve Euro güçlendi, ABD tahvil faizleri de gevşedi.

        Bugün açıklanacak ABD ikinci çeyrek büyüme rakamlarının kötü gelmesi ve olası bir teknik resesyon Fed’i eylül toplantısında yeniden 25 baz puanlık indirime veya pas geçme adımına zorlayabilir.

        Başkan Powell’ın “bir noktada yavaşlama” açıklamasıyla piyasaların ağzına bir parmak bal çalıp “Eylülde gel” dedi.

        FAİZLERDE GEVŞEME

        ➔Fed’in şahin görünümünü bırakarak daha yumuşak ve ayarında tanımlanabilecek bir çizgiye gelmesi küresel piyasalara iyi geldi. Piyasalar önümüzdeki toplantılarda Fed’in yapacağı faiz artış beklentilerini düşürdü. Yıl sonu için beklenen faiz düzeyi yüzde 3.5’in altına indi.

        REKLAM

        ➔ABD tahvil faizleri FED kararı sonrası geriledi. “Yeni bir büyük faiz artışı için verilere bakarak karar verileceğini ve faiz artışlarından yavaşlama olabileceğine” dair mesaj tahvil getirilerini aşağı çekti.

        ➔10 yıllık tahvil getirisi Fed açıklamaları öncesi yüzde 2.820’den yüzde 2.723’e geriledi. Günün kapanışı ise yüzde 2.785 seviyesinden oldu.

        ➔2 yıllık tahvil faizi de yüzde 3.1080’den yüzde 2.9610’a gerilerken kapanışta yüzde 2,9837 getiri seviyesi görüldü.

        DOLARDA DÜŞÜŞ

        ➔Fed kararı öncesinde 107.40 seviyelerini test eden Dolar endeksi Powell’ın konuşması sonrası hızlanarak 106.13 seviyesine kadar geriledi.

        ➔Özellikle Powell’ın faiz artışlarında yavaşlamadan bahsetmesi ve açıklamalara paralel piyasadaki Eylül ayı faiz artışı beklentilerinin aşağı gelmesi Dolar endeksini baskıladı. Endeks günü 106.32’den kapadı.

        ➔Euro/dolar paritesinde buna paralel 1.0120 seviyelerinden 1.0221’e yükseldi. Günün son işlemleri 1.0205’ten tamamlandı.

        ALTINDA YÜKSELİŞ

        ➔Fed öncesi gün boyu hafif artıda seyreden altın fiyatları Powell’ın faiz artışlarında “bir noktada” yavaşlamaya gideceklerini ve bunu her toplantıda verileri dikkate alarak yapacaklarını belirtmesi ile yükselişe geçti.

        ➔Açıklamalar sonrası spot altın 1.720’den 1.740’a kadar yükseldi ve günü 1.734 dolar civarında sonlandırdı.

        BORSALARDA SERT ÇIKIŞ

        ➔ABD borsaları beklentiye paralel gelen faiz yükselişinden sonra Jerome Powell'ın “bir noktada” Fed’in faiz artış hızını yavaşlatacağını söylemesiyle sert bir şekilde değerlenerek günü sonlandırdı.

        Dow Jones yüzde 1.4 yükselerek 32.119’dan, S&P-500 yüzde 2.6 primle 4.024’ten ve Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 4.1 primle 12.032’den günü sonlandırdı.

        REKLAM

        ➔Piyasalarda Fed kararı ile başlayan pozitif hareketin ne kadar sürebileceği önemli. Çünkü Fed kararı ile başlayan dalgaların hemen sonraki gün tersine döndüğünü de son bir iki örnekte gördük.

        EYLÜLDE GEL DEDİ

        ➔Ancak bu kez daha uzun ömürlü olma ihtimali yüksek. Hatta eylül toplantısına kadar devam etme olasılığı var.

        ➔21 Eylül’deki Fed toplantısına kadar iki aya yakın zaman var. Açıklanacak iki enflasyon ve iki istihdam verisi elbette faiz kararında etkili olacak. Ama bunun yanında siyasi gelişmeler diğer ekonomik verilerin de önemi yok değil.

        Veriler faizin boyutu ve artırımların hangi noktada durulabileceği konusunda piyasalarda tartışmalara ve fiyatlamalara yol açabilir.

        ➔Hemen bugün açıklanacak büyüme verisi de belirleyici olacak.

        KÖTÜ VERİ İYİ, İYİ VERİ KÖTÜ YORUMLANABİLİR

        ➔Beklenen rakam ABD ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.4 büyüyeceği yönünde. İlk çeyrekte ise ekonomi yüzde 1.6 daralmıştı.

        ➔Dolayısıyla sıfırın üstüne çıkacak her veri ekonomiyi teknik resesyona düşmekten kıl payı kurtaracak. ABD iki çeyrek üst üste daralmaktan kurtulacak.

        ➔Bugünkü verinin güçlü gelmesi Fed’in faiz artırımlarında elini güçlendirirken, piyasalar tarafından negatif yorumlanacak.

        ➔Verinin kötü gelmesi veya ekonominin daralması ise faiz artırımlarının hızını keseceğinden piyasalar tarafından pozitif fiyatlanabilir.

        POWELL’IN SÖYLEDİKLERİ

        ➔Fed Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısında yaptığı açıklamalardan satır başlarını şöyle derledik.

        ➔ “Son enflasyon verisi beklenenden kötü geldi. İkinci 75 baz puan faiz artışını yaptık.

        ➔Başka bir olağanüstü büyük faiz artışı verilere bağlı olacak. Gerekirse daha büyük adım atmaktan imtina etmeyiz.

        REKLAM

        ➔Önümüzdeki toplantılarda bir tane daha alışılmadık büyüklüktü faiz artırımı yapabiliriz ancak bu yönde verilmiş bir karar yok.

        ➔İş gücü piyasası sıkı, enflasyon çok yüksek. Enflasyonu düşürmek için faiz artışlarının devam etmesi uygun. Ek faiz artışları gelebilir.

        ➔Enflasyonu düşürmek için trend altında büyüme gerekli olabilir. Büyüme potansiyel altına yavaşlamalı.

        ➔Bundan sonra her toplantıda verilere bakarak karar vereceğiz.

        ➔Olumlu verilerle faiz artışlarını bir noktada yavaşlatmak uygun olacak.

        ➔Para politikasının enflasyonu kısıtlayacak etki yaratıp yaratmadığına bakacağız.

        ➔Henüz hissedilmediğini düşündüğümüz için, faiz artışı devam edebilir.

        Etkiler görüldükçe faiz artırımı bitebilir.

        ➔Bu yıl faiz yüzde 3-3.5 arası bir orana çıkabilir.

        ➔Önümüzdeki yıl faizlerin nerelerde olacağını söylemek doğru olmaz, belirsizlikler çok fazla.

        ➔Eylüle kadar iki enflasyon ve iki istihdam verisi göreceğiz. Jeopolitik riskleri de izleyeceğiz.

        FOMC, 2023'te faiz artışları öngörüyor, eylülde tahminler güncellenecek.

        ➔Yarın gelecek rakamlara (2.çeyrek büyüme verisi) bakacağız. Şu anki durum resesyon ortamını göstermiyor. Fed politikası durgunluk yaratmaya çalışmıyor.

        ➔Talepte yavaşlama olduğunu düşünüyoruz. Ancak ne kadar yavaşladığından emin değiliz.

        İkinci yarıdaki yavaşlanmayı izlememiz gerekiyor.”

        Diğer Yazılar