Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Tayland Kralı Bhumibol hayatını kaybetti

        Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej 88 yaşında hayatını kaybetti.

        Saraydan yapılan açıklamada, Kral Bhumibolun yıllardır tedavi gördüğü akciğer enfeksiyonu ve böbrek yetmezliği nedeniyle Siriraj Hastanesinde öldüğü belirtildi.

        Ağabeyi Ananda Mahidolun ölümünün ardından 1946'da çıktığı tahtta 70 yıl kalarak 20. yüzyılın en uzun süre hüküm süren kralı olan Bhumibolun ölümünün ardından Tayland parlamentosu olağanüstü toplantıya çağrıldı.

        Başbakan Prayuth Çan-oça, Kral Bhumibol'un ölümünün ardından hükümet yetkilileri için bir yıllık yas ilan etti.

        63 yaşındaki Veliaht Prens Maha Vajiralongkorn'un, Tayland'ın yeni kralı olması bekleniyor.

        70 YILLIK KRALLIK

        Bhumibol, babası Mahidol’un Harvard Üniversitesinde tıp öğrenimi, annesinin de Simmons College’de hemşirelik öğrenimi gördüğü sırada, 5 Aralık 1927de ABDnin Massachusetts eyaletinin Cambridge kentinde 5 Aralık 1927 tarihinde dünyaya geldi.

        Mahidol, ikinci oğluna "toprağın gücü" anlamına gelen Bhumibol Adulyadej adını verdi.

        İki yaşındayken babasını kaybeden Bhumibol, 2. Dünya Savaşı sonrasına kadar ailesiyle birlikte İsviçre’de yaşadı. 1946 yılında ağabeyinin ani ölümü üzerine tahta çıkan Bhumibol, Tayland’ın kalkınmasına yaptığı katkılarla biliniyor.

        Ordudan siyasete, Budist rahiplerinden iş dünyasına ve geniş halk kesimlerine kadar Tayland halkının çok sevdiği Kral Bhumibol, entelektüel çalışmalarıyla da tanınıyordu.

        Tarihi boyunca birçok kez askeri darbeye sahne olan Tayland halkı için "istikrar unsuru" olan Bhumibol, 20. yüzyılın en uzun süre tahtta kalan kralı oldu.

        Bhumibol, nüfusunun büyük bir kısmı Budist olan ülkede "insan ırkına yardım etmek için nirvanaya ulaşmayı erteleyen kutsal kişi" olarak tanımlanıyordu.

        HABERTURK.COM/AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ