Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yunanistan'da isyan: 3 ölü

        Fransız haber ajansı AFP, göstericilerin molotof kokteyli attığı Atina'nın merkezindeki Marfin Bankasının binasının yandığını, binada 20 kadar kişinin bulunduğunu duyurdu.

        Polis de bankadaki 2'si kadın 3 kişinin öldüğünü, itfaiye ekiplerinin 4 kişiyi kurtardığını söyledi.

        Yetkililer ayrıca kent merkezindeki 2 binanın da ateşe verildiğini belirtti.

        Bu arada yaşamını yitiren 3 kişiden birinin hamile bir kadın olduğu ve ölenlerin dumandan zehirlendikleri bildirildi.

        Öte yandanAtina'daki olaylar sırasında maskeli gençlerin yangın bombaları attıkları, dükkanların camlarını kırdıkları ve "Katiller", "Parlamentoyu yakın" diye bağırdıkları belirtildi.

        Göstericiler, görevde olan basın mensuplarına da ''böyle bir günde grevde olmaları gerektiği'' gerekçesiyle saldırdılar. Taşlı ve molotof kokteyli saldırıda yaralananlar oldu.

        ATİNA'DA 3 AYRI NOKTADA

        Atina'da kent merkezinde 3 ayrı noktada gösteriler düzenleyen gruplar güvenlik ekiplerine taş, sopa ve molotofkokteylleriyle saldırırken, polis gözyaşartıcı gaz ile karşılık verdi.

        Ülkede son yıllarda düzenlenen en büyük protesto gösterisi olduğu yolunda değerlendirmeler yapılan eylemde, yüzlerce kişi Yunanistan Ekonomi Bakanlığı önünde toplandı.

        Bakanlık binasına girmeye çalışan grupları, güvenlik kuvvetleri engellemeye çalışıyor.

        Yunanistan parlamentosuna da girmeye çalışan gruplar ile polis arasında arbede yaşanıyor.

        Gösterici grubundan kopan ve kendilerini iktidar karşıtı olarak adlandıran maskeli şahıslar ise kent merkezinde birçok banka şubesi ile işyerinde hasara yol açtı.

        Stadiu, Panepistimiu ve Amalias caddelerinde gerginliğin kontrol altına alınması çalışmaları sürürken, molotofkokteylleriyle gözyaşartıcı gazın neden olduğu duman bölgeyi kaplamış bulunmakta.

        Adeta ''savaş alanına'' dönen kent merkezinde çok sayıda gösterici hep bir ağızdan Yunanistan Milli Marşı'nı söyleyerek protestolarına devam ediyor.

        Her yaştan ve her meslekten göstericilerin kullandığı ''halk karşıtı önlemlere hayır'' şeklindeki slogan ise, Sindagma Meydanı'nda yankılanıyor. Gruplar hükümetten önlemleri geri çekmesi talebinde bulunuyorlar.

        Bu arada, benzeri gösterilerin ülkenin diğer bir çok kentinde de yapıldığı belirtiliyor.

        İHLAS HABER AJANSININ CANLI YAYIN ARACI YAKILDI

        Protesto gösterisi sırasında İhlasHaber Ajansı'na ait canlı yayın aracının kundaklandığı bildirildi.

        Alınan bilgiye göre göstericilerin arasında kalan İHAaracı, ateşe verildikten sonra kullanılamaz hale geldi.

        İHA da web sitesinde canlı yayın aracının göstericiler tarafından yakıldığını bildirdi.

        ZENGİNLER PARASINI KAÇIRDI

        Ülkede zenginlerin ve şirketlerin, paralarını Güney Kıbrıs'a, İngiltere'ye ve İsviçre'ye kaçırdığı iddia edildi. Rum basınındaki haberlere göre, Yunanistan'daki ekonomik bunalım nedeniyle ek vergi uygulamasından korkan Yunan zenginleri ve şirketleri, önemli miktardaki paralarını, büyük ekonomik veya offshore merkezlere kaçırıyor.

        MERKEL FEDERAL MECLİS'TEN DESTEK İSTEDİ

        Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'a yapılacak yardım için Federal Meclis'ten (Bundestag) destek istedi.

        Merkel, Yunanistan'a yapılacak milyarlarca avroluk yardımı savunarak, Avrupa'nın ve Almanya'nın geleceğinin bu yardım paketine bağlı olduğunu söyledi.

        Yardımların Almanya ve Avrupa için büyük önem taşıdığını ve ülkesinin Yunanistan'a, içinde bulunduğu zor durum nedeni ile yardım ettiğini belirten Merkel, "Verilecek kredi için, vergi ödeyenler, yani biz hepimiz kefiliz" dedi.

        Yunanistan'a yardımı geciktirdiği yönündeki eleştirilere de cevap veren Merkel, AB'nin bir yol ayrımında bulunduğunu, hızlı bir şekilde yardım edenin değil, AB sözleşmeleri ve ulusal yasalara riayet edenin iyi bir Avrupalı olduğunu söyledi.

        Yunanistan için hazırlanan yardım paketi konusunda Federal Meclis (Bundestag) ve Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi (Bundesrat) Cuma günü oylama yapacak.

        Yardım paketinin kabul edilmesi durumunda, avro kullanan ülkelerin Yunanistan'a vereceği toplam 80 milyar euroluk kredinin 22,4 milyar euroluk kısmını Almanya üstlenecek.

        İSTANBUL-ATİNA SEFERLERİ DURDURULDU

        Öte yandan, grev nedeniyle, İstanbul-Atina ve Atina-İstanbul uçak seferleri karşılıklı olarak iptal edildi.

        Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu'nun (ADEDY) dün başlattığı 48 saatlik greve bugün Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu'nun 24 saatlik grevle katılmasıyla birlikte, Yunanistan hava sahası iç ve dış uçuşlara kapatıldı.

        Bu nedenle, Türk Hava Yolları (THY) ile Olympic Havayolları'nın İstanbul-Atina ve Atina-İstanbul seferleri bugünkarşılıklı olarak iptal edildi.

        PAPANDREU: GÖSTERİ BAŞKA CİNAYET BAŞKADIR

        Başbakan Yorgo Papandreu, gösteriler sırasında ateşe verilen bankada üç çalışanın hayatını kaybetmesini kınadı.

        Papanderu, sorumluların yakalanarak adalet önüne getirileceğini belirtti. Yunanistan Başbakanı, "Gösteri başka, cinayet başkadır." dedi.

        Atina'daki bir banka şubesinde çıkarılan yangında biri kadın üç kişi dumanda zehirlenerek hayatını kaybetmişti.

        İSYAN YAYILIYOR

        Yunanistan'da Atina'dan sonra Selanik, Yanya, Patra kentleri ve Korfu (Kerkira) adasında da hükümetin ekonomik önlemlerini protesto amaçlı gösteriler düzenlendi.

        Selanik'teki gösterilerde grupların banka şubelerine zarar verdiği, Makedonya-Trakya Bakanlığı önünde sloganlar atıldığı öğrenildi.

        Göstericiler ile polis arasında yer yer arbede meydana gelirken, güvenlik ekiplerinin gösterici grubu gözyaşartıcı gaz ile dağıtmaya çalıştığı belirtildi. Gösterilerde, onlarca kişinin de gözaltına alındığı açıklandı.

        Patra kentinde ise göstericiler, polise taş, sopa ve benzeri cisimler ile saldırdılar. Ateşe verilen çöp bidonları ile barikatlar kurulan kent merkezinde, belediye çalışanları gösterilere çöp kamyonları ve traktörlerle katıldı.

        Yanya kentinde, 3 banka şubesinin para çekme makinelerine hasar veren göstericiler, ''Agrotiki'' ile ''Alpha'' bankalarının şubelerinin camlarını kırdılar.

        Öte yandan Korfu'da, gösterici grup valilik binasını işgal ederek, hükümeti protesto eden bir pankartı binaya astı.

        Bu arada Yunanistan parlamentosunda, olaylarda yaşamını yitiren 3 kişi için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

        Atina'daki olaylar sırasında bir bankaya molotof kokteylleri atılmış, bankadaki biri hamile 2 kadın ile bir erkek dumandan zehirlenerek yaşamını yitirmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ