Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "800 bin Suriyeli’ye hazırız"

        Mülteci kampında Esad isyanı

        Suriye ordusu, Cisr Es Şuğur Kasabası’na operasyon düzenledi. Hatay’da kurulan kampta konaklayan göçmenler, pankartlar hazırlayıp Esad yönetimini ve operasyonu protesto etti.

        Suriye ordusunun sınırdaki Cisr Es Şuğur Kasabası’nı dün sabahtan itibaren tanklarla ablukaya alıp operasyona başladığını duyan Hatay’daki sığınmacı Suriyeliler, çadırkentte protesto gösterisi gerçekleştirdi. Kampta konaklayan göçmenler, buldukları karton parçalarıyla pankartlar hazırlayıp Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad aleyhine sloganlar attılar. Suriye’den göç hareketi her geçen gün artan hızda devam ediyor. Hatay’da yaklaşık bir aydır faaliyet gösteren iki kampın yetersiz kalması üzerine, sınıra çok yakın mesafede Boynuyoğun Köyü’ndeki 65 dönümlük alan üzerinde 5000 kişinin konaklayabileceği üçüncü bir çadırkent kurulabilmesi yönünde hummalı bir çalışma başlatıldı. Çadırkente su taşınabilmesi için borular döşendi. Alana 1000 çadır kurulması planlanıyor.

        DÜZLÜK BÖLGE

        Altınözü İlçesi’ne bağlı Karbeyaz Köyü sınırından Türkiye’ye geçen göçmenler, doğrudan Boynuyoğun Köyü kampına taşınacak. Kamp alanı seçilirken, planlanandan çok daha fazla sayıda göçmen gelmesi durumunda daha fazla sayıda çadırın kurulabilmesine elverişli olan bir düzlük bölge tercih edildi. Bu alanın sınıra yakın olması, göçmenlerin merkezi ilçelere hiç sokulmadan sınıra çok yakın bir noktada kontrol altında tutulabilmesini de sağlayacak. Aksi halde, göçmenlerin akrabalık bağlarını kullanarak Hatay’a yayılmalarından endişe ediliyor.

        HAMİLELER VAR

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Hatay Valisi’yle görüşerek, Suriye’den kaçanlarla ilgili bilgi aldı. Davutoğlu, “Biz bunu insani bir mesele olarak görüyoruz. Gelenlerin % 90’ı çoluk, çocuk, yaşlı, kadınlardan oluşuyor” dedi. Sayıları 3 bin 893’e ulaşan sığınmacılar arasında hamile kadınlar da var.

        Yaralı mülteciler Türkiye’de hastanelere sevk ediliyor.

        Bu arada Suriye’de dün de 32 gösterici öldü. İnsan hakları örgütü, helikopterlerden ateş açıldığını iddia etti.

        800 BİN MÜLTECİ TÜRKİYE’YE GELEBİLİR

        Ankara, komşu ülkedeki çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısının son günlerde giderek artması üzerine en ağır kriz senaryosuna karşı hazırlıklarını tamamladı. Sınır bölgesinde beş bin kapasiteli üçüncü çadır kent kuruluyor. Acil ihtiyaçlar için de dün Hatay Valiliği’ne 750 bin lira gönderildi. Dışişleri Bakanlığı’nın oluşturduğu 10 kişilik bir ekip koordinasyon için üç gündür bölgede görev yapıyor. Türkiye’nin, 800 bin kişiye kadar mülteciyi barındırma kapasitesine sahip olduğu bildirildi.

        ERDOĞAN: DAHA FAZLA SESSİZ KALAMAYIZ

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katıldığı bir televizyon programında Şam yönetimini uyardı. Erdoğan “Maalesef Esad ailesi özellikle de Mahir Esad insani davranmıyor. Ve düşünün yani, öldürdükleri kadınların tepesinde öyle bir çirkin görüntü veriyorlar ki, yani bu görüntüler yenilir, yutulur görüntüler değil. E tabii bu ister istemez Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni de devreye sokuyor ve şu anda orada da hazırlıklar var. Türkiye olarak biz bunların karşısında kalkıp da yani hâlâ Suriye diyemeyiz. Üç gün önce Esad’la konuştuğunu belirten Erdoğan, “Görüntüler ortada iken Esad bana farklı şeyler söyledi. Biz Suriye’deki gelişmelere daha fazla sessiz kalamayız. İyi ilişkiler ilelebet süremez” dedi. Erdoğan’ın sözleri seçim sonrasında Suriye konusunda sertleşeceği şeklinde yorumlandı.

        MUHALİFLERDEN MEKTUP

        Bu arada Suriyeli muhalifler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup göndererek yardım istedi. “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla” cümlesiyle başlayan mektupta muhalif Fatih Sultan Mehmet’in torunu olarak gösterdikleri Başbakan Erdoğan’a büyük övgüler yağdırarak, “Suriye’deki baskıcı ve despot rejimden sadece özgürlük istedikleri için öldürülmelerine engel olunmasını istediler. Mektup şu ifadeyle son buluyor: “Bizleri kurtarabilecek olan lidere en içten sevgi ve saygılarımızı iletiyoruz. Yaralı Suriye halkı...”

        İŞTE SURİYE’DE BAŞBAKAN ERDOĞAN’I KIZDIRAN GÖRÜNTÜLER

        Suriye’de 3 bine yaklaşan ölü sayısı tüm dünyada büyük tepkiye neden olurken, gelişmeleri yakından takip eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, izlediği bir vahşet sonrası dayanamadı ve ilk kez kameraların önünde Beşşar Esad’ı eleştirdi. Sözkonusu görüntülerde motosiklet üzerinde giden bir kadın iki kişi sniperın açtığı ateşle vuruluyor ve kanlar içinde kalıyor. Vurulan kadın ve eşi, muhalifler tarafından ateş hattından çekilerek çıkartılmaya çalışılıyor.

        GÜL: SURİYE'Yİ TAKİP EDİYORUZ

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Suriye'deki gelişmelerle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi: “Suriye'yi biz günlük istihbaratla çok yakın takip ediyoruz ve çok detaylı takip ediyoruz. Sivil-asker en kötü senaryolara karşı hazırlığımızı da yapmış vaziyetteyiz. Tabii ki hiçbir zaman en kötü gelişmelerin olmasını arzu etmeyiz ama maalesef işlerin de iyi istikamette gitmediği çok açık bir şekilde gözüküyor. Dolayısıyla Türkiye'nin her türlü şartlara karşı hazırlığı yapılmıştır. Ne gerekirse o tedbirler hep alınacaktır. Gerçekten üzüntüyle takip ediyoruz.''

        KRİZ MASASI KURULDU

        Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de yaşanan politik kriz nedeniyle Suriye vatandaşlarının Türkiye’ye kaçmasıyla ilgili gelişmeleri daha iyi takip edebilmek için bir eşgüdüm merkezi kurdu.Bakanlık, konu hakkında şu açıklamayı yaptı:

        Komşumuz Suriye’de yaşanan iç siyasi olaylar bağlamında ülkemize gelen Suriyelilere ilişkin gelişmeler Bakanlığımızca yakından takip edilmektedir.Bu bağlamda Bakanlığımız bünyesinde irtibat bilgileri aşağıda kayıtlı bir eşgüdüm merkezi faaliyete geçirilmiştir.Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

        Dışişleri Bakanlığı Eşgüdüm Merkezi

        Tel: 00 90 312 248 70 00

        Faks: 00 90 312 292 27 51

        E-posta: esgudum1@mfa.gov.tr

        esgudum2@mfa.gov.tr

        esgudum3@mfa.gov.tr

        ABD: TÜRKİYE'YE YARDIM EDERİZ

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Türkiye -Suriye sınırındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade etti. Günlük basın brifinginde açıklama yapan Toner, "Sınırdaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Suriye yönetimini halkına karşı şiddet kullandığı için kınıyoruz ve halkın evrensel haklarına saygı gösterilmesini istiyoruz. Türkiye'ye gelen mülteciler konusunda da Ankara ile yakın temas içindeyiz. Talep gelmesi drumunda gerek ikili düzeyde gerekse BM Mülteciler Yüksek Komiserliği aracılığı ile Türkiye'ye yardım etmeye hazırız" dedi.

        BERLİN'DEN TÜRKİYE'YE YARDIM SÖZÜ

        Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Suriye’den Türkiye’ye kaçan binlerce mülteci konusunda Türk hükümetine destek vereceklerini söyledi. Westerwelle, Berlin’de yaptığı açıklamada, Türk hükümetine insani yardım desteğinde bulunacaklarını belirtti, ancak bu yardımın ne şekilde olacağı konusunda bir açıklama yapmadı. Suriye’deki gelişmelerden büyük endişe duyduğunu ifade eden Westerwelle, BM Güvenlik Konseyi üyelerine de Suriye konusunda bir karar almaları çağrısında bulundu.

        "TÜRKİYE SINIRI ALEV ALEV"

        Suriye ordusunun Türkiye sınırındaki Cizr eş-Şuhur kasabası ve çevresine yönelik başlattığı operasyon sürüyor. Hafta başında Suriye’nin Türkiye sınırı yakınlarındaki Cizr eş-Şuhur kasabasında 120 güvenlik gücünün öldürülmesinden sonra Suriye ordusu dün kasaba ve çevresine geniş çaplı bir operasyon başlattı. Bölgede bulunan muhalifler, orduyu Cizr el-Şuhur kasabası çevresinde tarlaları ateşe vermekle suçladı. Muhalefet grupları içindeki eylemciler, Suriye ordusuna bağlı savaş helikopterleri ve tankların kasabaya ateş açarken, ilerleyen askeri birliklerin evleri buldozerlerle yerle bir ettiklerini, tarlaları ve hasadı ateşe verdiklerini söyledi.

        Muhalefet ayrıca, güvenlik birimlerinin çeşitli kent ve kasabalardaki hükümet aleyhtarı göstericilere ateş açtığını; 20'yi aşkın insanın öldüğünü belirtti.

        Hafta başında Suriye’nin Türkiye sınırı yakınlarındaki Cizr eş-Şuhur kasabasında 120 güvenlik gücünün öldürülmesinden sonra Suriye ordusu dün kasaba ve çevresine geniş çaplı bir operasyon başlattı. Bölgede bulunan muhalifler, orduyu Cizr el-Şuhur kasabası çevresinde tarlaları ateşe vermekle suçladı. Muhalefet grupları içindeki eylemciler, Suriye ordusuna bağlı savaş helikopterleri ve tankların kasabaya ateş açarken, ilerleyen askeri birliklerin evleri buldozerlerle yerle bir ettiklerini, tarlaları ve hasadı ateşe verdiklerini söyledi.Muhalefet ayrıca, güvenlik birimlerinin çeşitli kent ve kasabalardaki hükümet aleyhtarı göstericilere ateş açtığını; 20'yi aşkın insanın öldüğünü belirtti.

        ABD SURİYE'Yİ KINADI

        ABD, Suriye hükümetinin muhaliflere karşı şiddet kullanmasını kınadı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Suriye hükümetinin muhaliflere karşı acımasızca şiddet uyguladığı belirtilerek, Washington'un, Avrupa ülkeleri tarafından BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar tasarısını desteklediği ifade edildi. Açıklamada, "Suriye hükümeti, Suriye'yi tehlikeli bir yola yönlendiriyor" denildi. BM Güvenlik Konseyi üyelerinden İngiltere, Fransa ile birlikte Almanya ve Portekiz önceki gün Konsey'e Suriye'yi kınayan bir karar tasarısı sunmuştu.

        BAN’IN TELEFONUNA ÇIKMADI

        Suriye Lideri Beşar Esad’a uluslararası baskılar artıyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, dün Esad’a telefonla ulaşmaya çalıştı. “Müsait olmadığı” gerekçesiyle Esad’ın, Ban’ın telefonlarına çıkmadığı bildirildi.

        REJİMİN GÜZEL YÜZÜ ESAD’I SAVUNDU

        ‘Kaçmadılar, akraba ziyaretine gittiler’

        Şam yönetimi, ülkedeki olaylarla ilgili olarak açıklama yapmaktan kaçınırken, eski istihbarat şeflerinden Süleyman Haddad’ın kızı, eski sunucu Reem Haddad, Devlet Başkanı Beşar Esad’ı savunmak için yabancı televizyonlarda boy gösteriyor. Düzgün fiziği ve akıcı İngilizcesiyle dikkati çeken Haddad, BBC Televizyonu’na verdiği demeçte, güvenlik güçlerinin sivilleri öldürdüğüne ilişkin haberleri yalanladı. Haddad, Türkiye’ye sığınan mültecilerin ise şiddet olaylarından kaçmadığını, sadece akrabalarını ziyaret için Türk tarafına geçtiklerini savundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ