Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya'dan Patriot uyarısı

        DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Türkiye dün,Suriye sınırına konuşlandırılmak üzere NATO'dan resmen Patriot füze sistemi talep etmişti. Rusya'dan, bugün yaptığı açıklama ile sınıra Patriot yerleştirilmesine uyarı geldi.

        Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç talebi, "Türkiye-Suriye sınırının silahlandırılması tabii ki, endişe edilmesi gereken bir durum" şeklinde yorumladı.

        Lukaşeviç, "Türkiye'nin Suriye sınırında askeri yoğunluğunu artırması endişeli bir sinyal. Türk meslektaşlarımıza başka bir önerimiz olacak. Acilen Suriye'de iç diyalogun başlatılması için Suriyeli muhaliflere yönelik kendi etki potansiyellerini kullansınlar" diye konuştu.

        Patriot füzelerinin Türkiye-Suriye sınırına yerleştirilmesinin ne gibi sonuçlar doğuracağı konusunda henüz tahminlerde bulunmak istemediğini de sözlerine ekleyen Rus diplomat, "Bakalım NATO konuya nasıl tepki verecek "dedi.

        NATO'DAN YANIT

        NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'ye Patriot füzelerinin yerleştirilmesini eleştiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u arayarak, "füzeler sadece savunma amaçlı" dedi.

        NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Lavrov'la telefon görüşmesi yapan Rasmussen'in şeffaflık adına, İttifak'ın pozisyonunu anlattığını ve Patriot füzelerinin sadece savunma amaçlı olduğunu belirttiğini aktardı.

        Lavrov, bugün yaptığı bir açıklamada, "Patriot füzelerinin Türkiye'ye yerleştirilmesinin bölgenin daha fazla istikrarsızlaşmasına neden olacağını" savunmuştu.

        FRANSA'DAN OLUMLU SİNYAL

        Sınıra Patriot yerleştirilmesine Fransa ise olumlu yaklaşıyor.

        BFM televizyon kanalının konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, ''Ben bu talebin reddedilmesi için bir neden görmüyorum'' dedi.

        Türkiye'nin NATO anlaşmasının 4. maddesine dayanarak bu talepte bulunduğunu ve bu talebin NATO'da görüşüldüğünü hatırlatan Fabius, Fransa'nın Türkiye'nin yanında yer alacağını ifade etti.

        Fransa Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı yazılı açıklamada, Suriye krizinin başından bu yana Paris ve Ankara'nın aynı çizgide olduğunu vurgulamıştı

        SÜREÇ BAŞLADI

        Dünyadan faklı tepkiler gelirken, Patriot füzelerinin gelişiyle ilgili takvim de netleşiyor.

        NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'den resmi talebinin hemen ardından yaptığı açıklamada, önümüzdeki hafta bir NATO heyetinin füzelerin nereye konuşlandırılacağını kararlaştırmak için Türkiye'ye gönderileceğini duyurmuştu.

        Yer tespiti yanında füze sistemlerinin angajman kuralları ve kontrolün kimde olacağı kesinleştirilince ve yerleştirme planı hazırlanınca, İttifak'ın ve Patriot füzesine sahip 3 NATO üyesi olan ABD, Almanya ve Hollanda'nın onay süreçleri beklenecek.

        NATO kaynakları, her üç ülkenin de Türkiye'ye Patriot konumlandırılmasına katkıda bulunacağını belirtiyor.

        Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de, Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği ve Türkiye-Suriye sınırına konuşlandırılması öngörülen Patriot füzeleri konusunda Federal Meclis'te (Bundestag) büyük çoğunlukla olumlu karar alınmasını beklediğini söyledi.

        2003'teki Irak Savaşı sırasında yine aynı tehdit algısı nedeniyle Türkiye'nin NATO'dan Patriot talebi Fransa, Almanya ve Belçika tarafından veto edilmişti. Uzun süren müzakerelerde diğer itirazcılar ikna edilirken Fransa'nın geri adım atmaması üzerine, o dönemde NATO'nun askeri kanadında bulunmayan bu ülke İttifak içinde farklı mekanizmaların işletilmesiyle devre dışı bırakılmıştı. Bu dönemde Türkiye'ye yine Hollanda'nın verdiği Patriotlar Diyarbakır, Batman ve Adana'ya yerleştirilmişti.

        KOMUTA TÜKİYE'DE OLACAK

        Diğer taraftan füze sistemlerinin komutasnın kimde olacağı tartışmasına AK Parti Genel Başkan Yardımıcısı ve Parti Sözcüsü Çelik açıklık getirdi.Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin NATO'ya yaptığı patriot füzesi başvurusuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

        Uzman bir ekibin Türkiye'ye gelerek inceleme yapacağını belirten Çelik, füzelerin Suriye sınırında askeri stratejik bölgelere konuşlandırılacağını bildirdi. Olası bir füze saldırısına karşı bu füzelerin 10-15 saniye içinde ateşlenmesi gerektiğine işaret eden Çelik, patriot füzelerinin tetiğinin NATO'da değil Türkiye'de, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde olacağını ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ