Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Sanal motivasyon dönemi - Makro Ekonomi Haberleri

        Motivasyon uzmanı Tayfun Topaloğlu’nun, girişimci bir ruhla kurduğu sanal ortamdaki web sitesi e-motivasyon.net, motivasyona ihtiyacı olanların yeni adresi oldu. Topaloğlu, kurduğu e-motivasyon.net sitesi ile kişisel gelişim ve motivasyon alanında yeni bir sayfa açtı. İşletme üzerine doktora öğrenimine devam eden Topaloğlu, kısa sürede binlerce üyeye ulaşan sitesinde motivasyon konusundaki bilimsel çalışmalarını ve bilgilerini paylaşıma açtı. Yakın bir zamanda, site üzerinden online olarak verilecek hizmetlerle üyeler, gün içinde yaşadıkları motivasyon sorunlarını ve ihtiyaçlarını sitede online olarak giderebilecekler. Herkesin dilindeki motivasyon konusunu kendisine iş edinen Topaloğlu’na sitesini sorduk ve bizimle güncel konulardaki görüşlerini bir motivasyoncunun gözüyle paylaşmasını istedik. İşte o röportaj:

        2009 Yılının Başında e-motivasyon.net Sitesini Kurdunuz. Nasıl Gelişti?

        e-motivasyon.net., Türkiye’nin tek bilimsel motivasyon sitesidir. Kurulduğundan bu yana çok olumlu tepkiler aldım ve almaya da devam ediyorum. Siteyi bireylerin motivasyon konusunda en doğru ve en güvenilir bilgiye ulaşmaları ve bu bilgileri kendi hayatlarına uygulayabilmeleri için tasarladık. Site, üyelerimizin kendilerini daha iyi tanıyabilmesi için pek çok kişilik testini ve motivasyon tekniklerini içinde barındırıyor. Zamanla daha geniş kitlelere hitap edecek projelerimizi hayata geçirdikçe Türkiye’nin en çok talep gören sitelerinden biri haline gelecektir.

        Herkesin Dilinde Yer Alan “Motivasyon” Kavramını Neyi İfade Eder, Onu Önemli Yapan Nedir? “Motivasyon “yönetilebilir” bir süreçtir. Motivasyon, kişinin bir hedefi gerçekleştirmeye yönelik çabasındaki yoğunluğunu, yönelimini ve ısrarını ifade eden bir “süreci” ifade eder. Bu bağlamda, her süreç bireylerin kontrolüne alınabilir, tabi ki iyi yönetilirse. Motivasyonu yönetmenin sırrı ise insanın kendisini ve gereksinimlerini daha iyi tanımasından geçiyor. Motivasyon, konumu itibariyle, hem bireyler hem de kurumlar için çok önemli bir kavramdır. Motivasyonu etkin şekilde yönettiğimizde hedefe yönelik potansiyelimizi tam anlamıyla kullanabilme olanağı yakalarız. Bireyler potansiyellerine en yakın performansı gösterdiğinde ise kurumların performansı kat ve kat artmaktadır. Kurumların başarısı, çalışanların en yüksek performansı göstermesine bağlı olduğuna göre, motivasyonu, kurumsal düzeyde etkin şekilde yönetebilen şirketler için rekabet üstünlüğü elde edip hedeflerine ulaşabilme becerisi dolaylı olarak artmaktdır. Bir motivasyon uzmanının görevi de bu anlamda, bireylerin ve kurum çalışanlarının motivasyonunu en üst düzeye çıkarmak için onlara rehberlik yapmaktır.” Motivasyon Konusunda Çalışmaya Nasıl Karar Verdiniz? Benim işim, insanların ve kurumların kendilerine koydukları hedeflere ulaşmalarında, potansiyellerinden en iyi şekilde faydalanmalarını sağlamak ve onlara bu süreçte yol arkadaşlığı yapmaktır. Bu anlamda oldukça anlamlı bir iş yaptığımı düşünüyorum. Eğer başka bir iş yapsaydım bu kadar mutlu olamazdım sanırım.

        Başarılı Olmak İçin Herkesin Bir Formulü Var, Sizinki Nedir? Türkiye’de başarının matematiği biraz farklı. Dünya üzerinde başarının iki temel kuralı var. Birincisi, o işi yapabilen nadir ve yegane kişi olmanız. İkincisi bu işe giren ilk kişilerden birinin siz olması. Bu kural hem bireyler hem de kurumlar için geçerlidir. Birinci kural için durmadan kendinizi farklılaştıran şeyler yapmanız gereklidir. Örneğin bireyler için düşünüldüğünde, birçok dil öğrenmeniz, iyi bir üniversiteden mezun olmanız vs. İkincisi içinse yaratıcı bir kişiliğiniz olmalı, girişimci ve fırsatları görebilen bir kişiliğe sahip olmalısınız. Doğal olarak sermayenin önemli olmadığı bir yer yok yeryüzünde. Ama bu durum, o kadar abartılan bir şey oldu ki, sermayesiz başarı sağlanamaz sözü klişe haline geldi. Evet sermaye önemli bir faktördür ancak, o sermayeyi kullanmayı başaramayınca bir önemi yok. Önemli olan kişinin kendisini iyi tanıyarak kendine en uygun işe yönelmesi. O zaman sermaye de arkasından geliyor, o işte daha fazla vakit geçirdiğiniz için kendinizi farklılaştırıyor ve o alanda fırsatları daha iyi görüyorsunuz. İşin sırrı kişinin kendisini tanıması, hedeflerini erkenden koyması ve bu hedeflere ulaşmak için çabasını kararlılıkla sürdürmesi. Bu süreçte ailelerin büyük etkisi var tabii ki. Aileler çocukları için erken yaşta bir bilinç yaratmakla yükümlüler. Şunu söyleyebilirim, Türkiye’de bu başarı kurallarını yıkan bir durum var. Türk toplumu daha çok duygularıyla hareket eden bir toplum ve çalışmak için duygusal bağ kurabildiği, anlaşabildiği insanları tercih ediyor. Türkiye’de bir kişinin hem antipatik olup hem de başarılı olması mümkün değil. O nedenle başarılı olmayı hedefleyen kişilerin daha stratejik davranması gerekli.

        “Düş” yazılarınız çok ilgi görüyor. Türkiye’nin gerçekleri düşünüldüğünde “Düş” kurmak biraz hayalcilik olmuyor mu? Belki de insanlar yeterince düş kurmadıkları için Türkiye’nin gerçekleri bu kadar sorun oluyor. Küçüklükten itibaren Düş’leri tırpanlayan bir toplumda yetişiyoruz. Eğer Atatürk, Çağdaş Bir Türkiye Düş’ü kurmasaydı bugün bir sömürge ülkesi olabilirdik. Bugün yapılan bütün büyük işlerin arkasında bir Düş var. Dolayısıyla düşler kuran ve düşlerinin peşinden giden insanlara bu ülkenin çok ihtiyacı var.

        Bu Sınavlar Ne Zaman Biter? Arzın talepten fazla olduğu sürece Türkiye’de sınavlar hiç bitmeyecektir. Bu doğanın bir yasası. Sonuçta, toplumların yapısında da bu varzgeçilmez bir kural. Talep edilen çalışan sayısı ile okullardan arz edilen yeni mezun sayısı arasında büyük bir uçurum var. Ayrıca bazı mesleklerde talep fazlayken, bazılarında tam tersi durumda. Dolayısıyla doğal bir eleme yöntemi olarak sınavlar Türkiye’de bir gerekliliktir. Benim tavsiyem, sınava gireceklerin kendisini olabildiğince tanıması ve kendisine en uygun mesleği keşfederek buna yönelmesi. Pekçok insan mesleğini seçme şansına sahip olamıyor. Ancak bunun için şansını zorlamak gerekiyor, biraz kararlı olmak. İnsan severek yapabileceği bir mesleği bulduğunda, hem potansiyelinden en yüksek düzeyde yararlanabilecek hem de kendisini yaşamı boyuca çalışmış gibi hissetmeyecektir. Ancak sınav sisteminin şöyle bir olumlu etkisi de var. Sınavlar, “başarı güdüsü”nün geliştiği bir nesil yaratıyor. Rekabet etmeye küçük yaşlardan başlayarak buna alışan, başarı mücadelesini kanıksayan bir nesil yetişiyor. Aslında bu, bana kalırsa Türkiye’nin “başaran bir toplum” olmasında, geleceği için olumlu bir gelişme.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ