Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP'den Danıştay'a YSK başvurusu

        CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, YSK'nın, referanduma ilişkin sandık kurulu tutanaklarının açıklanması yönündeki başvurusunu reddettiğini hatırlatarak, bu kararla seçimlerin denetlenmesi imkanının ortadan kaldırıldığını öne sürdü. Kart, "YSK'nın bu kararı hakkında bugün ya da yarın Danıştay'a başvuracağım" dedi.

        CHP Konya Milletvekili Kart, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Yüskek Seçim Kurulu'nun (YSK), Anayasa değişikliği referandumuna ilişkin sandık sonuçlarını internet sitesinde yayınlamadığına işaret ederek, sandık sonuçlarının açıklanmamasında neden direndiğini sordu. 2007 yılından bu yana yapılan seçimlerde hile ya da müdahale yapıldığına ilişkin ciddi iddialar bulunduğuna dikkat çeken Kart, bu süreçte YSK'nın edilgen davrandığını, seçim sonuçlarının denetlenlenmesi konusundaki Anayasal görevini etkin şekilde yerine getirmediğini belirtti. Bilgisayar sistemi ve teknik bir takım düzenlemelerle bu denetlenebilirliğin sağlanabileceğine işaret eden Kart, 6 Eylül'den itibaren bir kaç kez YSK'ya başvurarak sonuçların denetiminin yapılmasını ve sandık kurulu tutanak sonuçlarının açıklanmasını istediklerini ancak bu başvurulara olumsuz cevap verildiğini anlattı. YSK'nın, talebiyle ilgili somut bir değerlendirmede bulunmadığını ifade eden Kart, bu tutumuyla YSK'nın, üstüne düşen Anayasal sorumluluğu yerine getirmediğini öne sürdü. Kart, bugün ya da yarın, YSK'nın, yaptığı başvuruya ilişkin olumsuz işlemine karşı Danıştay'a başvuracağını belirterek, bu işlemin idari bir işlem niteliğinde olduğunu ve bu nitelikteki işlemlere karşı yargı yolunun açık olduğunu söyledi. Kart, "Bu yönüyle YSK'nın ret işlemi, tartışmaya ve yargı denetimine açıktır" dedi.

        Kart, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in 24-27 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdiği Almanya ziyaretiyle ilgili de bir iddiada bulundu. Şahin'in Almanya gezisinin Kezey Ren Westfalya bölümünün kamuoyundan gizlendiğini öne süren Kart, Şahin'in Duisburg'daki Merkez Camii'nde bir program yaptığını ve bu programa sadece bir cemaat temsilcilerinin davet edildiğini öne sürdü. Bu programda Alevi derneklerinden hiçkimsenin bulunmadığını kaydeden Kart, Meclis Başkanı Şahin'in Türk toplumu arasında ayrımcılık ve bölücülük yaptığını öne sürdü.

        Basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Kart, Danıştay'a yapacağı başvuruya ilişkin bir soru üzerine YSK'nın, yaptığı başvuruya olumsuz cevap vererek seçim sonuçlarının denetlenme imkanını ortadan kaldırdığını, hukuka aykırı işlem tesis ettiğini öne sürdü. YSK'nın Resmi Gazete'de yayımladığı sonuçların sandık kurulu ölçeğindeki sonuçlar değil il ve ilçe düzeyindeki sonuçlar olduğunu belirten Kart, bütün partilerin, sandık kurulu tutanaklarının birer örneğini aldıklarını hatırlattı. Kart şunları kaydetti: "Yüzde 81 düzeyinde sandık kurulu tutanağının alındığını biliyoruz. Siyasi partilerdeki sandık kurulu tutanak sonuçlarıyla YSK'nın ilan edeceği sandık kurulu sonuçları karşılaştırıldığı zaman aslında bu seçimin denetimi en sağlıklı şekliyle yapılmış olacaktır. Ama YSK, bu kadar basit olan ve uygulanmasında teknik engel bulunmayan bu uygulamayı yapmaktan kaçınıyor. Bunu izah etmek mümkün değil. YSK, topluma hesap vermek zorundadır. Bunu hukuki denetim içinde yerine getirmek amacıyla bu başvuruyu yapacağız."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ